Foto: Privātais arhīvs
Ziedonis, Daiga, Liene un Līga Jansoni ir basketbolistu ģimene un Eiropas Sporta nedēļas vēstneši. Viņi ir meistarīgi basketbolisti un treneri. Jansoni strādā basketbola skolā Rīga, kopīgiem spēkiem trenējot Juglas komandas, vadījuši arī dažāda vecuma Latvijas valstsvienības.

Liene ir profesionāla spēlētāja, bijusī Latvijas izlases izlase kapteine un valstsvienības labā guvusi vairāk nekā 1100 punktu. Jansonu ģimenes moto: "Svētki ir tas, ko mēs paši sev radām."

Par Jansonu ģimenes dzīves filozofiju un ko sports nozīmē viņiem pašiem sev, stāsta Daiga Jansone.

– Kā sportam izdevās iekarot jūsu ģimenes sirdis?

– Man paveicās, ka mana mamma bija sportiste. Atceros, kā mēs ziemā katru sestdienu slēpojām Biķerniekos, apmeklējām motobolu un citus interesantus sporta pasākumus. Savukārt Ziedonim tēvs bija bokseris, brālis – trenējās rokasbumbā, un viņi visi sētā spēlēja futbolu. Mēs ar Ziedoni bērnībā apguvām daudzus sporta veidus, un, sanākot kopā diviem sportistiem, vērtības tālāk nodevām bērniem. Līga ir ne tikai basketbola, bet arī fitnesa un aerobikas trenere. Nedomājiet, ka dzīve mums ir tikai basketbols! Piemēram, mums ir tāds treniņcikls, kurā meitenes divas nedēļas apmeklē deju nodarbības un boksu. Mēs atbalstām vieglatlētiku un citas aktivitātes, cenšoties audzēkņiem sniegt sportu ar pievienoto vērtību.

– Kas ir būtiskākais jūsu filozofijā, ko jūs vēlaties nodot audzēkņiem?

– Basketbols – tas ir komandas darbs un savstarpēja saskarsme. Audzēkņiem sakām: nav svarīgi, lai tu noteikti izaugtu par labu basketbolistu – ir svarīgi, lai tu būtu labs cilvēks. Svarīgi, lai mamma un tētis paši ir forši cilvēki, kas spēj parādīt bērniem, ka sportam ir jābūt dzīvē vietai, tāpat Ziedonis saka saviem audzēkņiem: jums ir jābūt foršiem večiem ar stāju arī uz sadzīvē! Cenšamies komandās veidot ģimenes.

– Sports ir jūsu darbs. Bet ko sports kā brīvā laika aktivitāte nozīmē un dod jums pašiem sev?

– Sports mums ir hobijs. Visa ģimene brauksim uz Tenerifi, lai fanu sektorā atbalstītu Latvijas sieviešu basketbola izlasi pasaules čempionātā. Sportošana dod prieku, enerģiju, darba spējas un iedvesmu – darbs ar jauniešiem paņem daudz spēka, taču tas dos atpakaļ divreiz lielāku enerģiju. Uzvara spēlē – tā jau ir balva: krējums dvēselei.

– Jūs visa ģimene esat sportisti, pat jūsu abi znoti ir basketbola speciālisti - Līgai dzīvesbiesrs ir treneris Nikolajs Mazurs, bet Lienei – amerikāņu basketbolists Čārlzs Smits. Kā tas ir – dzīvot tādā sportiskā virpulī?

– Atceros, ka Čārlzs pirmo reizi vakariņoja ar mūsu ģimeni. Viņš sākumā bija manāmi satraucies, taču pēc stundas teica: man jūsu vidū ir tik viegli! – jo domājam sportiski un esam atvērti. Mājās par basketbolu nerunājam, bet skatāmies seriālus, mininam krustvārdu mīklas, spēlējam šahu, loto, cirku, "kartupeļus". Ne vienmēr ir viegli norobežoties no basketbola, bet mani aizrauj arī kulinārija. Kas ir mūsu ģimenes mīļākais ēdiens? Frikadeļu zupa. Esam laimīgi cilvēki, jo darām rūpalu, kurā dzīvojam - darbs ir mūsu hobijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!