Foto: DELFI
2015.gada Eiropas čempionāta basketbolā finālturnīra Rīgas apakšgrupā izteikta favorīte būs Lietuvas izlase, bet visas pārējās komandas ir līdzīgas, paudis Igaunijas valstsvienības galvenais treneris Tīts Soks.

Kā zināms, pirmdien notikušajā "Eurobasket 2015" izlozē noskaidrojās, ka Latvija apakšgrupā tiksies ar Lietuvu, Ukrainu, Beļģiju, Čehiju un Igauniju. Šīs spēles laikā starp 5. un 10.septembri notiks Rīgā.

"Varu iedomāties, ka mēs esam varam uzvarēt spēles šajā apakšgrupā," pēc izlozes paudis Soks. "Lietuva ir vadošā komanda, kas vienmēr cīnās par medaļām, bet pārējās komandas... Būs interesanti."


Soks pauda, ka īpaši aizraujoši būs gaidāmie mači starp Baltijas valstu izlasēm.

"Domāju, ka visas spēles, kurās tiksimies savā starpā, būs izpārdotas, jo valstis ir tuvu viena otrai," izteicies igauņu taktiķis. "Tāpēc šis būs lielisks basketbola festivāls ar vienmēr izpārdotām tribīnēm."

Igaunija nākamajā gadā piedalīsies vien trešajā finālturnīrā kopš neatkarības atgūšanas. 1993.gadā tā spēja tikt pie sestās vietas, bet 2001.gadā samierinājās ar 15.vietu. Zīmīgi, ka Igaunija kļuva par pirmo izlasi, kas kvalificējās 2015.gada Eiropas čempionātam, jo vēl pērnajā rudenī triumfēja pirmajā kvalifikācijas kārtā.

"Šobrīd vairāki mūsu vadošie spēlētāji ir traumēti, tomēr ceru, ka līdz Eiropas čempionātam visi būs veseli un labā formā," par savu komandu izteicies Soks. "Kristjans Kangurs, kas spēlē Itālijas vienībā Varēzes "Openjobmetis", ir traumēts, tāpat vairāki spēlētāji, kas sacenšas Igaunijā."

Pēc provizoriskā kalendāra Latvijas izlase pirmo maču aizvadīs 5.septembrī ar Beļģiju, bet nākamajās divās dienās sacentīsies arī ar Čehiju un Lietuvu. Ceturtajā spēlē 9.septembrī mājiniekiem pretī stāsies Ukraina, bet apakšgrupu spēles 10.septembrī noslēgsies ar Latvijas cīņu pret Igauniju.

A apakšgrupā savā starpā tiksies Francija, Somija, Bosnija un Hercegovina, Polija, Izraēla un Krievija, B apakšgrupā, ko varētu nosaukt par "nāves grupu", tiksies Spānija, Serbija, Turcija, Itālija, Vācija un Islande, bet C apakšgrupā sacentīsies Horvātija, Slovēnija, Grieķija, Maķedonija, Gruzija un Nīderlande.

Savukārt Latvija tika ielozēta D apakšgrupā, un līdz ar to sacensību astotdaļfinālā šīs grupas labākās komandas sacentīsies ar C apakšgrupas vienībām.

Jau pirms izlozes bija zināms, ka viena no Latvijas izlases pretiniecēm apakšgrupu turnīrā Rīgā būs Igaunijas izlase, ko Latvijas Basketbola savienība (LBS) izvēlējusies kā savu sadarbības partneri.

No pārējiem izlozes groziem, ņemot vērā četru rīkotājvalstu sadalījumu pa atsevišķām grupām un to izvēles savu stratēģisko partneru izraudzīšanā, Latvijas izlasei pretiniekos varēja būt 11 dažādas komandas - Lietuva vai Spānija no pirmā groza, Ukraina vai Serbija no otrā groza, Polija, Beļģija, Maķedonija vai Itālija no ceturtā groza, kā arī Izraēla, Čehija, Gruzija no piektā groza.

Eiropas čempionāta izslēgšanas spēlēm kvalificēsies četru apakšgrupu četras labākās komandas. Astotdaļfinālā 12. un 13.septembrī savā starpā spēlēs A un B, kā arī C un D grupas komandas, bet zaudētājiem čempionāts būs beidzies.

Ceturtdaļfināla spēles notiks 15. un 16.septembrī. Uzvarētāji turpinās cīņu par medaļām, zaudētāji - par ceļazīmēm uz olimpisko kvalifikācijas turnīru.

Pusfināla un mazā pusfināla spēles notiks 17. un 18.septembrī. Pusfināla uzvarētāji iegūs ceļazīmes uz Riodežaneiro olimpisko turnīru. Pusfināla zaudētāji, kā arī mazā pusfināla spēļu uzvarētāji (kopā četras komandas) iegūs ceļazīmes uz olimpisko kvalifikācijas turnīru. Spēles par piekto un septīto vietu nenotiks.

Cīņa par bronzas medaļām un finālspēle notiks 20.septembrī.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalīsies jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!