Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Latvijas basketbola izlase gandrīz pilnā sastāvā gatavojas 2017. gada Eiropas basketbola čempionātam jeb "Eurobasket 2017", un sarunā ar portālu "Delfi" vieni no valstsvienības līderiem Jānis Timma un Dairis Bertāns pastāstīja par saviem mērķiem.

Timma un Dairis Bertāns šajā vasarā atrada sev jaunas komandas. Timma no Sanktpēterburgas "Zeņit" pārcēlās uz Spānijas komandu "Baskonia", bet Bertāns no Stambulas "Dariššafaka Doguš" pārgāja uz Milānas "EA7 Emporio Armani".

"Es vienmēr izlasē esmu spēlējis, kad man līgums jau ir noslēgts, tāpēc man nekad nav bijis tā, ka kaut kas klubiem būtu jāpierāda. Es nāku uz šejieni, jo gribu satikt savus draugus un uzspēlēt kopā ar viņiem," stāstīja Timma. Viņš gan neslēpa, ka valstsvienībā ir bijuši gadījumi, kad spēlētājs izskatās sasaistīts, jo vēl nav atradis sev komandu.

Arī Bertānam ļoti laicīgi izdevās atrast jaunu darba vietu nākamajai sezonai: "Ar komandu līgums bija laicīgi parakstīts, bet klubs to oficiāli paziņoja tikai pēc trenera nosaukšanas. Man viss bija parakstīts jau uzreiz pēc Jāņiem. Droši vien tas dod brīvības sajūtu, bet es domāju, ka izlasē tas neko neietekmē. Izlase nav vieta, kur jāpelna līgumi. Izlase ir vieta, kur jāspēlē kā komandai un jāuzvar spēles, neskatoties uz to, kurš samet punktus un kāda ir individuāla statistika."

Abi basketbolisti nevēlējās izvirzīt kaut kādu konkrētu mērķi, kas šogad būtu jāsasniedz, taču viņi apzinās, ka "Eurobasket 2017" no valstsvienības tiek gaidīts vairāk nekā citus gadus.

"Mērķis jāuzstāda uzvarēt katrā spēlē, un mēs zinām, ko tas nozīmē turnīra noslēgumā," teica Dairis Bertāns.

"Mēs spēlētāji un treneri par mērķiem nedomājam," turpināja Timma. "Tagad ir galvenais savākties kopā, izdarīt pareizu darbu, saliedēties un sataisīt labu kolektīvu. Ja tas viss būs, es neredzu iemeslus, kāpēc mēs nevarētu izdarīt kaut ko lielu un kaut ko jaunu, kas Latvijā vēl nav bijis."

Pirmo reizi Latvijas izlases sastāvā būs divi spēlētāji no Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) klubiem – Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns. Tas ažiotāžu ap valstsvienību ievērojami palielinājis. Dairis Bertāns nespēj sagaidīt, kad varēs uzspēlēt gan ar Porziņģi, gan ar savu brāli.

"Mums ir vēl viens augsta līmeņa spēlētājs komandā. Jo vairāk mums tādu būs, jo vieglāk ir strādāt," par Porziņģa spēlēšanu izlasē teica Bertāns. "Gaidu, kad varēšu uzspēlēt arī ar Dāvi. Viņš ir mans brālis, un kopā neesam spēlējuši kopš 2012. gada vasaras."

Tomēr viņš uzsvēra, ka komandas darbu NBA spēlētāju pievienošanās nemaina: "Mēs strādājam tāpat, kā to darījām iepriekšējas vasaras, lai pēc iespējas labāk sagatavotos čempionātam."

Savukārt Timma vēl piebilda, ka visa šī papildus uzmanība izlasei var nospēlēt arī par labu. "Protams, ka cilvēkiem ir interesanti redzēt spēlētājus, kurus Latvijā sezonas laikā nevar redzēt. Lai mēs pa šo mēnesi kārtīgi sagatavotos un pēc tam izdarītu lielas lietas, ir vajadzīga ažiotāža," uzskata Timma.

Latvijas izlasei šajā nedēļas nogalē jāaizvada divas pārbaudes spēles – 4. augustā valstsvienība pārbaudes turnīra Klaipēdā pusfinālā spēkosies ar Gruzijas valstsvienību, bet otrajā spēlē būs jātiekas ar Lietuvu vai Poliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!