Foto: DELFI.lt
Ar sešām spēlēm ceturtdien, 31. augustā, sākas 2017. gada Eiropas basketbola čempionāts, kas norisināsies četrās valstīs – Somijā, Izraēlā, Rumānijā un Turcijā. Pirmajā spēļu dienā mačus aizvadīs A un B apakšgrupu komandas.

"Eurobasket 2017" iesāksies pulksten 13:45 ar Slovēnijas un Polijas dueli, kam sekos Vācijas – Ukrainas, Islandes – Grieķijas , Lietuvas – Gruzijas , Francijas - Somijas un Itālijas – Izraēlas spēles. Savukārt C un D grupas Eiropas čempionāta pirmās spēles aizvadīs 1. septembrī. Latvijas izlase "Eurobasket 2017" sāks 1. septembrī pulksten 17:00 ar maču pret Serbijas izlasi. Vēl D grupas ietvaros Latvija tiksies ar Beļģiju, Lielbritāniju, Krieviju un Turciju.

Jau ceturto reizi Eiropas čempionātā spēkosies 24 komandas, bet otro reizi turnīrs norisināsies četrās valstīs. Katrā no apakšgrupām ir viena mājiniece – A grupas spēles uzņem Somija, B grupas cīņas organizē Izraēla, C grupas cīņas notiek Horvātijā, bet D grupā mājiniece ir Turcija. Izslēgšanas spēlēs iekļuvušās komandas pulcēsies Stambulā, kur arī tiks sadalītas medaļas. Kopumā "Eurobasket 2017" turnīrā tiks izspēlētas 75 spēles. Apakšgrupas aplūkojamas šeit.

Portāls "Delfi" ik dienu teksta tiešraidē informēs par "Eurobasket 2017" spēļu norisi, bet par Latvijas un citu D grupas komandu jaunumiem no Stambulas informēs "Delfi" speciālkorespondents Jānis Bendziks.

“Eurobasket 2017” favorīti

Foto: DELFI.lt

Spānijas izlase arī šogad ir viena no galvenajām favorītēm uz zelta medaļām, jo spāņi triumfējuši pēdējos trijos no četriem turnīriem. Lai arī šogad Spānijas izlases sastāvā nav vairāku pieredzējušo spēlētāju, piemēram, Rūdija Fernandesa, Serhio Ļuļa, Nikolas Mirotiča un Felipes Rejesa, tomēr viņus veiksmīgi aizvietojuši jaunās paaudzēs spēlētāji – Villijs un Huančo Ernangomesi un Alekss Avrinjess. Po un Marks Gasoli, kā arī Huans Karloss Navarro jau atkal vilks Spānijas valstsvienības kreklus, mēģinot turpināt savas komandas dominanci Eiropā.

Eiropas basketbolā nekas īpaši daudz nav mainījies, un uz augstākā kaluma godalgām pretendēs arī Francijas, Lietuvas un Serbijas izlases, taču medaļu cīņās noteikti iesaistīsies Itālija, Grieķija, Turcija, Horvātija un ... Latvija.

Latvijas izlase Ainara Bagatska vadībā ar katru gadu uzlabo savu sniegumu, bet Ņujorkas "Knicks" zvaigznes Kristapa Porziņģa pievienošanās valstsvienībai to padara par medaļu pretendenti. Iepriekšējos gados tieši izšķirošajās spēlēs Latvijai pietrūka stabila līdera, kurš trāpītu svarīgus metienus, un Porziņģa personā Latvijai varētu būt izdevies atrast risinājumu šai problēmai. Tādi trīs stabili Eirolīgas spēlētāji kā Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks un Jānis Timma, kā arī Sanantonio "Spurs" rindās veiksmīgi debitējušais Dāvis Bertāns tikai vairo cerības. Vairāki basketbola mediji uzskata, ka Latvijas izlases sniegums gaidāmajā "Eurobasket 2017" turnīrā varētu būt viens no aizraujošākajiem

Zvaigznes, kuras neredzēsim “Eurobasket 2017”

Foto: DELFI

Šogad Eiropas basketbola čempionātā nevarēs redzēt veselu virkni pazīstamu spēlētāju, kuri dažādu iemeslu dēļ nepārstāvēs savas valstsvienības.

Runājot par Latvijas izlases sāncenšiem D grupā, Serbijai šis sagatavošanās posms izvērties ļoti sarežģīts, jo komanda palikusi bez vairākiem svarīgiem spēlētājiem. Jau laicīgi bija zināms, ka Serbijas izlasei nepalīdzēs Denveras "Nuggets" zvaigzne Nikola Jokičs un Nemanja Bjelica no Minestotas "Timbervolwes". Tad arī no sastāva izkrita atraktīvais centrs Miroslavs Raduļica, bet, iespējams, vislielākais zaudējums sastāvā ir saspēles vadītāja Miloša Teodosiča savainojums. Viņa jaunā komanda Losandželosas "Clippers" un Serbijas Basketbola federācija vienojās lieki neriskēt ar Teodosiča veselību. Paziņojot sastāvu, kļuva zināms, ka spēlēt gatavs nav arī viens no Eirolīgas labākajiem uzbrucējiem Nikola Kaliničs (Stambulas "Fenerbahce") un saspēles vadītājs Nemanja Nedovičs (Malagas "Unicaja").

Beļģijas izlasē nespēlēs Atēnu "Panathinaikos" aizsargs Mets Lodžeskis, kurš iepriekšējos gados bijis valstsvienības līderis, bet Lielbritānijai nāksies iztikt bez NBA laukumos rūdītajiem Bena Gordona un Luola Denga. Savukārt Krievijas izlasē nebūs Sergejs Karasjovs, kuram ir 95 spēļu pieredze NBA, bet pagājušo sezonu viņš pavadīja Sanktpēterburgas "Zeņit" rindās.

Turcijas izlasē nevarēs spēlēt neviens no pieredzējušajiem NBA spēlētājiem. Ņūorleānas "Pelicans" spēlētāja Omēra Ašika veselības stāvoklis viņam neļauj doties laukumā, Atlantas "Hawks" uzbrucējs Ersans Iljasova pieņēma lēmumu šovasar atpūsties, bet Enešs Kanters no Oklahomasitijas "Thunder" savu politisko uzskatu dēļ ir nevēlama persona savā dzimtenē. Pēdējā brīdī kļuva zināms, ka šajā komandā nevarēs spēlēt arī šā gada Eirolīgas čempions un potenciālais līderis Ali Muhammeds jeb Bobijs Diksons.

Problēmas ar labākā sastāva nokomplektēšanu bija ne tikai D apakšgrupas komandās. Piemēram, Itālijas izlasē nebūs Danilo Galināri, kurš pārbaudes spēlēs pret Nīderlandi nesavaldījās un iesita pretiniekam pa seju, traumējot roku. Pēc neveiksmīgas sezonas uz valstsvienību netika izsaukts 2006. gada NBA drafta pirmais numurs Andrea Barnjāni, kurš aizvadītajā sezonā pat netika pie lielas spēles laika "Baskonia" rindās, bet Alesandro Džentiles sezona bija viena liela izgāšanās.

Problēmas netrūka arī Spānijas valstsvienībai, jo šoreiz pauzi no izlases paņēma tādi stabili spēlētāji kā Rūdijs Fernandess un Felipe Rejess. Smagu savainojumu pārbaudes spēlēs guva Serhio Ļuļs, bet klubu karjerai šovasar koncentrējas Nikola Mirotičs. Savukārt Serdžs Ibaka no NBA kluba Toronto "Raptors" šogad netika uzaicināts uz izlasi.

Grieķijas izlasē savu karjeru noslēguši pieredzējušie Vasilis Spanulis un Nikos Zizis, bet NBA uzlecošās zvaigznes Jaņņa Adetokunbo nespēlēšana ceļgala savainojuma dēļ ir liels zaudējums gan komandai, gan visam turnīram. Tāpat veselības problēmas ir arī centra spēlētājam Kostam Kufosam.

Lai sagatavotos gaidāmajai NBA sezonai, Horvātijas izlasei atteica Mario Hezonja no Orlando "Magic", Ante Žižičs (Klīvlendas "Cavaliers") un Ivica Zubačs (Losandželosas "Lakers"). Vēl ar komandu nebūs "Barcelona" centra spēlētājs Ante Tomičs.

Tā sauktās "NBA kaprīzes" dēļ Lietuvas izlasē nespēlēs Domants Sabonis, kurš tika aizmainīts uz Indiānas "Pacers", savukārt Čehijai nāksies iztikt bez Stambulas "Fenerbahce" līdera Jana Veselija.

Viena no "Eurobasket 2017" medaļu pretendentēm Francija būs bez NBA kluba Jūtas "Jazz" iespaidīgā centra Rudija Gobēra un Nikolā Batuma.

Jāpiemin, ka "Eurobasket 2017" daudziem līdzjutējiem pietrūks divu turnīra tradicionālo dalībnieku, līdzjutēju mīluļu - Dirka Novicka un Tonija Pārkera. Abi basketbolisti ir noslēguši savu karjeru savās valstsvienībās, un līdz ar to droši var apgalvot, ka Eiropas čempionāta finālturnīru vēstures grāmatā ir pielikts punkts ļoti garai nodaļai.

Izspēles kārtība

Foto: DELFI

Jau ceturtajā Eiropas čempionātā piedalīsies 24 valstsvienības, kuras sadalītas četrās apakšgrupās pa sešām komandām katrā. Grupu turnīrā katra izlase aizvadīs pa piecām spēlēm, bet četras labākās komandas no apakšgrupas iekļūs izslēgšanas spēlēs. Grupu turnīrs tiks izspēlēts no 31. augusta līdz 7. septembrim, bet pēc vienas brīvdienas 9. septembrī sāksies astotdaļfināla cīņas.

9. septembrī izslēgšanas spēlēs spēkosies A un B grupu komandas, bet 10. septembrī par ceturtdaļfinālu cīnīsies C un D apakšgrupu valstsvienības. Izslēgšanas spēlēs grupas uzvarētāja tiksies ar otras grupas ceturtās vietas ieguvēju, otrā labākā komanda spēkosies ar trešo spēcīgāko komandu otrā apakšgrupā, utt.

Turpinājumā 12. un 13. septembrī notiks ceturtdaļfināli, bet 14. un 15. septembrī norisināsies pusfinālu cīņas. 16. septembris komandām būs brīvs, bet 17.septembrī tiks sadalītas godalgas.

A grupaB grupaC grupaD grupa
PolijaUkrainaHorvātijaLielbritānija
GrieķijaIzraēlaČehijaKrievija
FrancijaLietuvaSpānijaSerbija
SomijaGruzijaMelnkalneLatvija
IslandeItālijaRumānijaTurcija
PolijaVācijaUngārijaBeļģija

Latvija un tās pretinieces D grupā

Foto: F64

D apakšgrupa ir viena no intriģējošākajām "Eurobasket 2017" turnīrā, jo četras komandas – Serbija, Turcija, Latvija un Krievija – varētu būt spēkos diezgan līdzīgas, bet Beļģija un Lielbritānija ir gatavas iejaukties cīņā par vietu izslēgšanas spēlēs.

Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) apskatnieki nekautrējas D apakšgrupu dēvēt par "nāves grupu", jo sastāva problēmas Serbijas un Turcijas izlasē pamatīgi izlīdzina spēka samērus.

Piedāvājam FIBA apskatu par D grupas komandām:

Sniegums pārbaudes spēlēs: piecas uzvaras un divi zaudējumi.

"Eurobasket 2015" rezultāts: astotā vieta.

Latvijas izlase gaidāmajā Eiropas čempionātā varētu būt viena no aizraujošākajām komandām, jo galvenā trenera Ainara Bagatska rīcībā ir ļoti talantīgs sastāvs. Latvijas izlases pamatsastāvs "uz papīra" izskatās iespaidīgi – Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Jānis Timma, Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis, bet no rezervistu soliņa spēlē iesaistīsies pieredzējušie Jānis Blūms un Kristaps Janičenoks, kā arī enerģiskie Rolands Šmits, Žanis Peiners, Aigars Šķēle, bet spēli groza apakšā var stabilizēt Andrejs Gražulis un Mārtiņš Meiers. Latvijas izlase potenciāli varētu aizcīnīties līdz pat cīņai par medaļām.

Iztrūkums sastāvā: Anžejs Pasečņiks, Ojārs Siliņš, Jānis Bērziņš

Svarīgākais spēlētājs: Kristaps Porziņģis

Latvijas izlases sastāvs: Kristaps Porziņģis, Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Jānis Blūms, Žanis Peiners, Aigars Šķēle, Kristaps Janičenoks, Andrejs Gražulis, Jānis Timma, Rolands Šmits, Dāvis Bertāns, Mārtiņš Meiers.

Foto: DELFI

Sniegums pārbaudes spēlēs: septiņas uzvaras un viens zaudējums.

"Eurobasket 2015" rezultāts: ceturtā vieta.

Serbijas izlases sastāvā savainojumu dēļ ir vairāki robi, tāpēc galvenais treneris Saša Džordževičs līdera lomu uzticējis Bogdanam Bogdanovičam, kurš nākamajā sezonā debitēs NBA. Bogdanovičs ar "milzi" Bobanu Marjanoviču un Ognjenu Kuzmiču centīsies savu komandu aizvest līdz tik ļoti kārotajām medaļām.

Iztrūkums sastāvā: Milošs Teodosičs, Nikola Jokičs, Miroslavs Raduļica, Nemanja Bjelica, Nikola Kaliničs, Nemanja Nedovičs.

Svarīgākais spēlētājs: Bogdans Bogdanovičs.

Serbijas izlases sastāvs: Stefans Jovičs (Minhenes "Bayern", Vācija), Vasilije Micičs (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Bogdans Bogdanovičs (Stambulas "Fenerbahce"), Sakramento "Kings", NBA), Dragans Milosavļevičs (Malagas "Unicaja", Spānija), Marko Gudričs (Stambulas "Fenerbahce", Turcija), Branko Lazičs (Belgradas "Crvena zvezda"), Vladimirs Lučičs (Minhenes "Bayern"), Stefans Bircevičs (Stambulas "Buyuksehir Belediyesi", Turcija), Milans Mačvans (Minhenes "Bayern), Vladimirs Stimačs (Stambulas "Anadolu Efes"), Ognjens Kuzmičs (Madrides "Real", Spānija), Bobams Marjanovičs (Detroitas "Pistons", NBA).

Foto: AFP/Scanpix

Sniegums pārbaudes spēlēs: Piecas uzvaras un divi zaudējumi.

"Eurobasket 2015" rezultāts: 14. vieta.

Turcijas izlases izredzes uz cīņu par zelta medaļām samazinājās, kad kļuva zināms, ka spēlēt nevarēs Omērs Ašiks un Ersans Iljasova, tāpat naturalizētajam Bobijam Diksonam trauma tomēr liegs dalību "Eurobasket". Tomēr turku talants Džedi Osmans un Frukans Korkmazs vietējiem faniem sagādās ne mazums skaistu momentu, kamēr veterāni Sinans Gulers un Semihs Erdens līdzsvaros komandas sniegumu.

Iztrūkums sastāvā: Omērs Ašiks, Ersans Iljasova, Eness Kanters, Bobijs Diksons.

Svarīgākais spēlētājs: Džedi Osmans.

Turcijas izlases sastāvs: Doušs Balbajs ("Anadolu Efes"), Kenans Sipahi ("Bešiktaš"), Furkans Korkmazs ("Banvit") , Melihs Mahmutolu ("Fenerbahce"), Sinans Gilers ("Galatasaray"), Geksenins Keksals ("Galatasaray" ), Džedi Osmans (Klīvlendas "Cavaliers", NBA), Erkans Vejselolu ("Besiktas"), Furkans Aldemirs ("Darussafaka Dogus"), Barišs Herseks ("Fenerbahce"), Sertačs Šanli ("Besiktas"), Semihs Erdens ("Darussafaka Dogus").

Foto: AFP/Scanpix

Sniegums pārbaudes spēlēs: piecas uzvaras un četri zaudējumi.

"Eurobasket 2015" rezultāts: 17. vieta.

Pēc četru gadu pārtraukuma Krievijas izlasē atgriezies Aleksejs Šveds, kurš centīsies atjaunot savas valstsvienības vārdu Eiropas basketbolā pēc izgāšanās 2015. gada turnīrā. Šveds un NBA spēlējošais centrs Timofejs Mozgovs kopā ar Andreju Voronceviču, Vitāliju Fridzonu un Dmitriju Kulaginu veido interesantu komandas kodolu, kas izslēgšanas spēlēs var sarežģīt dzīvi pretiniekiem.

Iztrūkums sastāvā: Sergejs Karasjovs.

Svarīgākais spēlētājs: Aleksejs Šveds.

Krievijas izlases sastāvs: Jevgēņijs Baburins, Dmitrijs Hvostovs, Vladimirs Ivļevs (visi - Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ"), Dmitrijs Kulagins (bez kluba), Mihails Kulagins, Vitālijs Fridzons, Semjons Antonovs, Andrejs Voroncevičs, Ņikita Kurbanovs (visi - Maskavas CSKA), Aleksejs Šveds, Andrejs Zubkovs (abi - Maskavas apgabala "Himki"), Timofejs Mozgovs (Bruklinas "Nets", NBA).

Foto: F64

Sniegums pārbaudes spēlēs: trīs uzvaras un seši zaudējumi.

"Eurobasket 2015" rezultāts: 13. vieta.

Ilggadējie Beļģijas izlases spēlētāji Aksels Ervels, Sems van Rosoms un Džonatans Tabū jaunāki nepaliek, un šis viņiem varētu būt pēdējais turnīrs valstsvienībā. Meta Lodžeska nespēlēšana sarežģī Beļģijas izlases iespējas tikt ārā no grupas, bet galvenais treneris Edijs Kastēls ir gatavs iet pretī straumei. Iekļūšanas izslēgšanas spēlēs beļģiem būtu liels sasniegums.

Iztrūkums sastāvā: Mets Lodžeskis.

Svarīgākais spēlētājs: Sems van Rosoms.

Beļģijas izlases sastāvs: Ismaels Bako (Lēvenas "Bears"), Maksims de Zēvs (Oldenburgas "Ewe Baskets", Vācija), Pjērs Antuāns Žilē (Šalonas pie Sonas "Elan", Francija), Aksels Ervels, Džonatans Tabu (abi – Bilbao "Betaland", Spānija), Emanjuels Lekomte (Beilora Universitāte, NCAA), Žans Marks Mvema, Žans Salumu (abi – "Oostende"), Kentēns Serons (Dankerkas "Gravelines", Francija), Kevins Tumba (Mursijas UCAM, Spānija), Sems van Rosoms ("Valencia", Spānija), Hanss Vanvijns (Antverpenes "Giants").

Foto: AFP/Scanpix

Sniegums pārbaudes spēlēs: trīs uzvaras un četri zaudējumi.

"Eurobasket 2015" rezultāts: nekvalificējās turnīram.

Lielbritānija diezgan pārliecinoši ir D apakšgrupas pastarīte, un tās dzīvi pārbaudes spēles sarežģīja savainojumi. Pārbaudes spēles briti aizvadīja pret sava līmeņa komandām, bet Serbija, Latvija, Turcija un Krievija varētu būt klasi vai pat divas spēcīgāka par to. Tomēr briti darīs visu, ko varēs, lai sagādātu kādu pārsteigumu.

Iztrūkums sastāvā: Bens Gordons, Luols Dengs, Mailss Hensons, Karls Vītls.

Svarīgākais spēlētājs: Daniels Klārks.

Lielbritānijas izlases sastāvs: Džūlss Dengs (Burgosas "Miraflores", Spānija), Kails Džonsons (Londonas "Lightnin", Kanāda), Kārls Vītle (Bjellas "Angelico", Itālija), Bens Mokfords (Palmas "Air Europa", Spānija), Endrū Lorenss (Šalonas pie Sonas "Elan", Francija), Tedijs Okerīfors ("Kymis", Grieķija), Dens Klārks (bez kluba), Gerets Marejs, Kīrons Ačara (abi - Glāzgovas "Rocks"), Ēriks Boatengs ("St. Vallier Basket", Francija), Lūks Nelsons (Grankanārijas "Herbalife", Spānija), Gabriels Olaseni (Fuenlavradas "Montakit", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!