Foto: DELFI

Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis pēc trīs zaudējumiem trīs spēlēs pārbaudes turnīrā Tbilisi pauda neapmierinātību ar dažu spēlētāju darbību aizsardzībā un ļāva noprast, ka lielākas konkurences apstākļos šie spēlētāji būtu atskaitīti no kandidātu loka.

Jau ziņots, ka Latvijas basketbolisti pēdējā spēlē Gruzijā ar 69:70 piekāpās Igaunijai, kas būs Latvijas pretiniece arī 2015. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā priekšsacīkšu spēlēs Rīgā.

""Principā var teikt, ka uzvara bija mūsu rokās – ja būtu iemetuši par dažiem sodiem vairāk, ja divas minūtes pirms beigām pēc Mareka Mejera "spraudiena" bumba neizlēktu laukā no groza, ja igauņiem nebūtu iekritis kāds trakais metiens... Taču šādās spēlēs un šajā sagatavošanās posmā "mīnus 1" bieži ir svētīgāk nekā "plus 1"," Bagatski citē Latvijas Basketbola savienības mājaslapa internetā. "Savulaik nepiekritu trenerim Kurtinaitim, kurš apgalvoja, ka latviešu mentalitāte neļauj mums uzvarēt svarīgākajās spēlēs. Pēc tādiem mačiem, kāds bija šodien, sāk šķist, ka Kurtinaitim bijusi taisnība. Neteikšu, ka nebijām noskaņojušies vai spēlējām pavirši. Taču nepratām ierādīt pretiniekiem viņu vietu, pakļāvāmies igauņu diktētajam ritmam. Iekūlāmies galotnē ar līdzvērtīgām izredzēm, kuras igauņi izmantoja labāk."

Bagatskis norāda, ka viens no zaudējuma iemesliem ir zema metienu precizitāte. "Igauņi nospēlēja savā stilā. Uzbrukumā meklēja mūsu vājākos punktus un spēlēja viens pret vienu, aizsardzībā mainījās un bez īpašas kautrēšanās sita piezīmes. Metām par 22 sodiem vairāk (13/16 pret 27/38), pārliecinoši uzvarējām cīņā pie groziem (41-31). Taču pievīla metienu precizitāte (divpunktnieki 18/35 pret 21/45, trīspunktnieki 2/14 pret 5/18). Trīspunktnieki šodien nebija aizliegti, bet spēles gaitā bieži radās situācijas, kad mūsu garajiem spēlētājiem zem groza pretī bija augumā mazāki pretinieki un spēlētāji likumsakarīgi centās to izmantot. Tikai pārāk bieži bumba neiekrita grozā."

"Un vēl dažam spēlētājam jāizdara secinājumus par savu darbību aizsardzībā. Slikti, ka dažādu iemeslu dēļ konkurence uz vietu sastāvā nav tik nopietna, lai spēlētāji nevarētu atļauties būt pavirši," arī skarbus vārdus pēc zaudējuma teica Bagatskis, konkrēti gan neminot vainīgos.

Treneris paskaidroja, ka Kristaps Janičenoks nav spēlējis, jo atgādinājušas sāpes mugurā, bet Kaspars Bērziņš pēc nospēlētām četrām minūtēm palika malā nelielu veselības problēmu dēļ. "Protams, ar viņiem būtu stiprāki, bet dažu spēlētāju iztrūkums nav nekāds attaisnojums. Zinu, ka igauņiem puses sastāva mocījās ar vēdera problēmām, taču laukumā to nevarēja manīt."

"Iespējams, trīs zaudējumi Tbilisi turnīrā atvēsinājuši to eiforiju, kāda valdīja pēc uzvarām pirmajās divās spēlēs Rīgā. Līdzjutēji var atļauties noskaņojuma svārstības, mums, komandas dalībniekiem, jābūt reālistiem. Manuprāt, nav pamata panikai, jo visās trijās spēlēs bija labas epizodes un mums ir iespējas gan stabilizēt sniegumu, gan pastiprināt komandu, iesaistot Rīgā palikušos spēlētājus un mazāk eksperimentējot ar dažādiem virknējumiem," bilst Bagatskis. "Taču netaisāmies paļauties uz to, ka viss nostāsies savās vietās pats no sevis. Jau teicu, ka katram visupirms pašam ir jāizdara secinājumus par savu darbību. Un jāatceras, ka ne jau tikai mēs priecājāmies par veiksmīgo Eiropas čempionāta grupas izlozi. Ļoti priecīgi par iespēju spēlēt ar Latviju bija gan igauņi, gan beļģi, gan čehi. Ja gribam pierādīt, ka viņi visi kļūdās – tas būs jāizdara ar darbiem laukumā."

Tagad Latvijas basketbolisti pirmdien atgriezīsies Rīgā, otrdien atsāks treniņus, bet ceturtdien jau dosies uz pārbaudes turnīru Vācijā. Paredzams, ka uz Hamburgu brauks 12 spēlētāji, starp kuriem noteikti būs Tbilisi nespēlējušie Žanis Peiners un Andrejs Šeļakovs, bet visu sastāvu Bagatskis nosauks trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!