Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas vīriešu basketbola izlase piedzīvoja zaudējumu pārbaudes spēlē pret Serbiju tāpēc, ka mača beigās nespēja pieturēties pie sava spēles plāna, uzskata vienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Kā ziņots, Latvijas izlase savā trešajā pārbaudes spēlē pirms Eiropas čempionāta finālturnīra svētdien ar rezultātu 54:67 zaudēja Serbijai. Slovēnijā notikušajā pārbaudes spēļu turnīrā Latvijas izlasei tas bija otrais zaudējums, kas lika sacensību kopvērtējumā ieņemt trešo vietu aiz Slovēnijas un Serbijas, bet priekšā Turcijai.

"Kamēr laukumā darījām to, kas bija sarunāts - apmēram no devītās līdz 35.minūtei -, spēle bija līdzīga vai mums bija neliels pārsvars. Pēdējās minūtēs līdz galam neizdarītas lietas aizsardzībā un nerealizētas drošas iespējas uzbrukumiem mūs iedzina pamatīgā bedrē. Varbūt pēc mēneša, kad ar serbiem būsim nospēlējuši Eiropas čempionāta finālturnīrā, varēsim teikt, ka šāds pavērsiens šajā mačā bijis tālredzīgs," Bagatska teikto citē Latvijas Basketbola savienība (LBS). "Tomēr tagad gan neteikšu, ka kaut kas tāds bija plānots. Žēl, ka īss bezatbildības mirklis pārsvītroja visu, ko iepriekš bijām sastrādājuši. Mums punkti nāca ar kārtīgu darbu, bet beigās serbiem daudzus punktus uzdāvinājām un viņi prasmīgi šīs dāvanas pieņēma. Viens nepacēla roku, otrs nepareizi norotēja. Pietrūkst konsekvences darbībās visas spēles garumā."

Kā zināms, Serbija būs viena no latviešu pretiniecēm Eiropas čempionāta apakšgrupā.

"No principiem neatkāpšos - grēkāžu uzvārdus publiski nesaukšu. Tikai atkārtošu, ko teicu jau pirms turnīra - uz treniņos iekrātā noguruma fona labi var redzēt, kas kurš ir. Kurš ir cīnītājs jebkuros apstākļos un kurš mentāli nav tik stiprs, lai pārvarētu fiziski smagus brīžus. Šodien spēles iznākumu izšķīra raksturs, un serbu līderiem tas izrādījās stiprāks. Tagad katram ir iespēja izvērtēt savu sniegumu, un visiem kopā jātiek skaidrībā par komandas raksturu. Laiks vēl ir," pauda treneris.

Kā ziņots, pirmajā turnīra spēlē piektdien Latvijas izlase ar 67:71 piekāpās Slovēnijai, bet sestdien ar 66:61 pieveica 2010.gada pasaules vicečempionus Turciju.

"Šajā turnīrā esam ieguvuši priekšstatu gan par atsevišķiem spēlētājiem, gan mūsu taktisko variantu efektivitāti. Jautājuma zīmju vēl daudz, tāpēc secinājumus nesasteigsim. Katram pirmo spēļu veiksminiekam vēl būs iespēja apstiprināt stabilitāti, bet neveiksminiekam - pierādīt, ka nepārliecinošais sniegums bija tikai nejauša epizode," piebilst Bagatskis. "Rezervju snieguma uzlabošanai vēl daudz. Piemēram, šajā turnīrā mēs faktiski spēlējām bez trīspunktniekiem, kas tradicionāli bijis iedarbīgs ierocis."

No 16 valstsvienībās rīcībā esošajiem spēlētājiem šajā turnīrā pie spēļu prakses netika Žanis Peiners un Andrejs Šeļakovs. Bagatskis izteicies, ka pēc treniņu atsākšanas Rīgā ierindā paliek visi 16 kandidāti, kā arī vienību pastiprinās viens no Latvijas U-20 izlases līderiem Jānis Bērziņš.

"Nevienam no 14 basketbolistiem, kuri piedalījās pirmajās pārbaudes spēlēs, veselība nav pasliktinājusies. Arī Jānis Blūms [svētdien] bija gatavs spēlēt, bet jau iepriekš bija nolemts, ka viņš un arī Kristaps Janičenoks piedalīsies tikai divās spēlēs no trim. Šeļakovs, šķiet, jau otrdien varēs trenēties ar pilnu jaudu. Peinera veselības stāvokli izvērtēsim īpaši. Jebkurā gadījumā, kandidātu loku gatavojamies samazināt tikai pirms pārbaudes mačiem Horvātijā 18. un 19.augustā," skaidro treneris.

Treniņus pirms Eiropas čempionāta Latvija izlase uzsāka 18.jūlijā, bet kopš 25.jūlija tā atradusies treniņnometnē Slovēnijā, kur uzturēsies līdz pirmdienai.

Pēc tam izlase līdz 17.augustam trenēsies Rīgā, šajā ceturtdienā un piektdienā "Arēnā Rīga" aizvadot pārbaudes spēles pret Krievijas izlasi. Tām augusta gaitā sekos pārbaudes spēles arī Somijā un Horvātijā.
Eiropas čempionāts šogad no 4. līdz 22.septembrim norisināsies Slovēnijā.
Eiropas čempionāta grupas turnīrā Slovēnijas pilsētā Jeseņicē Latvijas pretinieki būs Bosnijas un Hercegovinas, Serbijas, Melnkalnes, Lietuvas un Maķedonijas basketbolisti. Trīs komandas kvalificēsies nākamajam posmam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!