Foto: F64
Latvijas basketbola talantam Kristapam Porziņģim vēl būs daudz iespēju spēlēt valstsvienībā, tāpēc viņa prombūtnes laikā savu lietderību varēs pierādīt citi spēlētāji, uzskata valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Kā zināms, pirmdien noskaidrojās, ka ar ceturto numuru Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jauno spēlētāju draftā izvēlētais Porziņģis šoruden nevarēs palīdzēt Latvijas izlasei Eiropas čempionātā. Pats basketbolists uzaicinājumu spēlēt Latvijas valstsvienībā uzskata par pagodinājumu, tomēr viņu draftējusī Ņujorkas "Knicks" komanda izstrādājusi striktu plānu sportista fiziskās sagatavotības stiprināšanai, tāpēc talantīgais spēlētājs izlasei palīdzēt nevarēs.

"Cerība ir vienmēr, taču, ņemot vērā precedentus, kādi bijuši citās valstīs, bija skaidrs, ka jānotiek mazam brīnumam, lai Kristaps varētu pievienoties valstsvienībai. Klubam ir pamatotas intereses pēc iespējas ātrāk sagatavot jauno spēlētāju debijai NBA un ir arī savs priekšstats par veidu, kā tam jānotiek," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Bagatska teikto. "Prioritāte ir treniņiem kluba speciālistu uzraudzībā, un grūti iedomāties, ka "Knicks" varētu piekrist gandrīz divu mēnešu ilgai pauzei šajā procesā. Savukārt Kristapa ilgtermiņa interesēs ir pēc iespējas ātrāk adaptēties jaunajā klubā un NBA līmenī. Protams, neesmu priecīgs par šādu pavērsienu, bet arī saprotu, ka Porziņģa karjeras veiksmīga attīstība ilgtermiņā Latvijai sola daudz ieguvumu un Kristapam noteikti vēl būs daudz iespēju parādīt savu attieksmi un palīdzēt Latvijai."

"Kā profesionālis saprotu gan Kristapa, gan viņa kluba nostāju. Ticu, ka Porziņģim vēl būs daudz iespēju palīdzēt Latvijai, bet šogad savu noderību komandai varēs pierādīt citi spēlētāji," norādīja Bagatskis.

Kā zināms, savainojumu dēļ Latvijas izlasei nevarēs palīdzēt arī tādi basketbolisti kā Ojārs Siliņš un Dāvis Bertāns.

"Ja visi nosauktie būtu ierindā, mums būtu meistarīgi un pretiniekiem neparocīgi spēka uzbrucēji, kuri noteikti darītu komandas spēli interesantāku un neprognozējamāku. Diemžēl traumas ir neatņemama profesionālā sporta sastāvdaļa, un Eiropas čempionāts Rīgā notiks bez viņiem. Atgriežamies pie sastāva, kas cīnījās 2013.gada Eiropas čempionātā un pērn kvalifikācijā. Vienlaikus ir cerība, ka kāds no otrajā sastāvā iekļautajiem uzbrucējiem var kļūt par nopietnu papildinājumu," izteicās Bagatskis.

Latvijas izlases galvenais treneris atklāja, ka šobrīd negrasās iekļaut pirmajā komandā kādu no otrās izlases kandidātiem, turklāt, iespējams, pamatsastāvs sāks darboties vēl šaurākā sastāvā, ņemot vērā Daira Bertāna līdzdalību NBA Vasaras līgā.

"Ar savu attieksmi pret spēlēšanu valstsvienību Dairis vienmēr bijis piemērs citiem. Jā, viņa režīms šovasar ir citādāks nekā citiem spēlētājiem, tāpēc, iespējams, mūsu treniņprocesā būs vajadzīga individuāla pieeja. Tā ir risināma lieta," uzskata Bagatskis. "Iespējas vērtēt Bertāna izredzes iekļūt NBA atstāšu citiem speciālistiem. Uzaicinājums spēlēt Sanantonio "Spurs" komandā Vasaras līgā liecina, ka viņš ir ievērots un novērtēts. Savā karjerā vienmēr esmu vadījies pēc principa: ja iespēja ir, tā jāizmanto un saprotu visus, kuri tā dara. Vai šis ir taisnākais ceļš uz NBA - uz šo jautājumu atbildēs dzīve."

Latvijas valstsvienības pamatsastāva treniņnometne sāksies 23.jūlijā. Gatavošanās plānā ir līdzdalība trijos pārbaudes turnīros, tai skaitā no 7. līdz 9.augustam "Arēnā Rīga", kur Latvijas komanda spēlēs ar Polijas un Slovēnijas izlasēm. Savukārt gatavošanās cikla noslēgumā Latvija uzņems Maķedoniju.

Pēc ilgāka pārtraukuma Latvijai būs arī otrā jeb eksperimentālā izlase, kas sagatavošanos sāks nedaudz ātrāk un 22. un 23.jūlijā Klaipēdā aizvadīs divas pārbaudes spēles ar Tunisiju.

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10.septembrim norisināsies Rīgā. Tajā Latvija sacentīsies ar Čehiju, Ukrainu, Beļģiju, Lietuvu un Igauniju.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē. Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisināsies četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz sestās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!