Foto: LETA

Latvijas basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis sasista ceļgala dēļ izlaidis divas pārbaudes spēles, un viņš no ārstiem saņēmis ieteikumu vēl nespēlēt, lai arī pats grib un raujas laukumā, pēc uzvaras pret Čehiju stāstīja valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase ceturtdien noslēdza pārbaudes spēļu ciklu, savā laukumā ar 103:69 sagraujot Čehijas valstsvienību. Nākamā spēle Latvijas izlasei būs 1. septembrī, kad "Eurobasket 2017" turnīrā būs jāspēkojas ar Serbijas izlasi.

Porziņģis pārbaudes spēlē pret Lietuvu sasita ceļgalu, un šī iemesla dēļ viņš izlaida mačus pret Rumāniju un Čehiju. Bagatskis vēl nespēja sniegt pilnīgu skaidrību par to, kad viņš varētu būt ierindā. "Neko neteikšu. Mums ir palikušas sešas treniņu dienas, skatīsimies, kā būs. Jebkurā gadījumā līdz izbraukšanai uz Stambulu mēs paliksim šādā pašā sastāvā, jo Ojārs Siliņš un Kristaps tuvākās dienas nevarēs trenēties. Skatīsimies, kāda būs situācija. Kristaps ir saņēmis ārstu ieteikumus, un viņš nevar tagad spēlēt. Viņš raujas un grib spēlēt, bet tās sajūtas var būt mānīgas. Gaidīsim dakteru ieteikumus, kad viņš varēs trenēties un spēlēt," stāstīja Bagatskis.

Runājot par maču pret Čehiju, treneris bija apmierināts ar parādīto sniegumu, un lielais pārsvars mača izskaņā deva iespēju izmēģināt dažādus spēlētāju virknējumus.

"Vairāk vai mazāk spēle ritēja kā plānoju. Čehijas izlase trešās ceturtdaļas sākumā ieguva pārāk daudz otrās iespējas punktus, tas gan vairāk uz auguma centimetru rēķina. Jau pirmajā puslaikā viņiem bija nevajadzīgas bumbas pie mūsu groza, bet tad viņi tās neizmantoja. Ja mēs nostrādājam labi aizsardzībā un nesavācam bumbu, tad tam visam ir nulles vērtība. Izmantojām lielāku rotāciju, prieks, ka spēlētāji viens otru papildināja. Tāpat bija iespēja pamēģināt spēlētāju virknējumu, kurā Žanis Peiners spēlēja spēka uzbrucēja pozīcijā, un sanāca labas sadarbības," turpināja treneris.

Latvijas izlase šajā mačā izdarīja 27 rezultatīvas piespēles, taču pieļāva 15 kļūdas, kā ļāva pretiniekiem savākt 19 atlēkušās bumbas uzbrukumā.

"Neiepriecināja pretinieku savāktās atlēkušās bumbas pie mūsu groza un kļūdas. Kļūdas gan var norakstīt uz daudzajām spēlētāju maiņām un neiespēlētajiem virknējumiem. Bija daudz maz kvalitatīvs basketbols. 27 piespēles vajag mācēt atdot, brīžiem spēlējām ļoti skatāmu basketbolu, bet brīžiem tas maksāja zaudētus punktus," turpināja treneris.

Šajā mačā bija epizode, kurā Dāvis Bertāns zaudēja savaldīšanos par tiesnešu lēmumiem un nopelnīja tehnisko piezīmi. Treneris vēlētos, lai spēlētāji spētu savaldīt savas emocijas, lai pretinieki nemēģinātu izmantot šo vājību. "Es zinu, kā citi treneri noskaņojas, zinot, ka pretinieku komandā ir emocionāls spēlētājs. Viņi uzreiz mēģina šādus spēlētājus ar savu agresivitāti izsist no līdzsvara," viņš skaidroja.

Tāpat mačos, kuros nepiedalījās Porziņģis, labu sniegumu demonstrēja Mārtiņš Meiers, tomēr viņa došanās pamatsastāvā kopā ar Porziņģi īsti nav iespējama. "Bija tāda doma, bet, zinot, kādi ir mūsu pretinieki, mums jāmēģina Kristapu saglabāt groza apakšā. Izejot no taktiskajiem apsvērumiem, praktiski neiespējami, ka viņi varētu spēlēt kopā. Varbūt uz īsu brīdi tā varētu, bet tas nebūtu labākais risinājums," teica Bagatskis.

Latvijas izlasei bija paredzēta vēl viena treniņspēle ar Čehijas izlasi, kuru nācās atcelt. Treneris Bagatskis neslēpa, ka viņš gribētu pirms "Eurobasket 2017" aizvadīt vēl vienu maču: "Būtu labi, ja mēs varētu aizvadīt vēl vienu spēli pret varenu pretinieku, bet situācija ir tāda, kāda tā ir. Negribas braukt prom, jo fantastiskas sajūtas spēlēt pilnā arēnā."

"Visi šie spēlētāji ar savu attieksmi un nesaudzību pret savu veselību ir pelnījuši braukt uz Eiropas čempionātu. Mums jāsaglabā tā pati koncentrēšanās pakāpe, tas noskaņojums. Mēs nedrīkstam dzīvot gaisā. Mums treniņos jānostrādā tās dažas stundas kvalitatīvi," pauda treneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!