Foto: DELFI

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis pēc uzvaras pārbaudes spēlē pār Poliju vēlreiz apliecināja, ka šobrīd valstsvienībā sapulcināts ir "karalisks" sastāvs. Latvijas izlase, pirmo reizi spēlējot savā potenciāli spēcīgākajā sastāvā, piektdien "Arēnā Rīga" pārbaudes spēlē ar 77:65 pieveica Poliju. Abas komandas pirms nedēļas tikās pārbaudes turnīrā Klaipēdā, kur pārāki bija poļi.

Bagatskis uzsvēra, ka komanda mācījusies no pirms nedēļas pieļautajām kļūdām un mainījusi darbību aizsardzībā, kas gan sākotnēji nav devis rezultātu.

"Puslaikā viņi iemeta 32 punktus, un, ja nemaldos, 20 punktus viņi iemeta pēc mūsu maiņām pie blokiem un otrajiem metieniem. Otrajā puslaikā sakārtojām cīņu zem groza, sākām spēlēt no aizsardzības. Bija labas iespējas pārejai uz uzbrukumu, labas iespējas uzbrukumam. Ja ātrajos uzbrukumos mums skrien Kristaps Porziņģis, Rolands Šmits un Dāvis Bertāns, tad pretiniekiem ir grūti aizsargāties. Diemžēl nespējam uzturēt to tempu un spēles kvalitāti visu laiku. Panācām padsmit punktu pārsvaru un to nespējām palielināt. Poļi ir pieredzējuši, to izmantoja, samazināja starpību, un nācās sākt visu no sākuma," sacīja Bagatskis.

"Varbūt priecē, ka nebija viegla spēle, jo mums ir daudzi jauni spēlētāji. Par Kristapu Porziņģi un Jāni Strēlnieku jautājumi atkrita pēc sākuma. Mums vajag vairāk sajust vienam otru, nomierināties, tas attiecas arī uz treneriem," pauda Bagatskis. Lai gan punktu gūšanā diezgan gauss pārbaudes spēlēs ir viens no potenciālajiem līderiem Jānis Timma, Bagatskis norādīja uz citiem statistikas rādītājiem – basketbolists šoreiz guva punktus svarīgos brīžos, izdarīja astoņas rezultatīvas piespēles un bija otrs lielākais "+/-" koeficients komandā "+20".

"Daudz darāmā. Pirmkārt, pie spēles stabilizācijas. Lai nesasteigtu uzbrukumu pēc 1-2 piespēlēm. Jebkurā gadījumā aizsardzība sāksies ar pamatotu metienu uzbrukumā," uzsvēra Bagatskis.

Bagatski nav pārsteigusi Rolanda Šmita spēle, kurš guva 18 punktus un izcīnīja deviņas atlēkušas bumbas. Treneris norādīja, ka Šmitam ir cita loma brīdī, kad laukumā ir Porziņģis, un viņš varētu gūt pat 30 punktus. "Viņš ir pirmais, kas skrien ātrajā uzbrukumā pēc izcīnītā "rebounda", viņš groza tuvumā māk spēlēt uz abām pusēm. Viņam ir stabils trīspunktu metiens, viņš ienes tādu svaigumu spēlē. Ar viņu var spēlēt visa veida aizsardzību. Viņš varēja vēl vairāk izmantot iespējas. Viņš varbūt grib visu "tagad un tūlīt", viņam trūkst lielo spēļu pieredzes. Viņš ir spēlētājs, kurš var spēlēt augstā līmenī," vērtē Bagatskis.

Spēles lūzumu Latvijas izlase panāca otrajā ceturtdaļā, kad vairāk nekā septiņas minūtes pretiniekiem neļāva gūt punktus un paši iemeta 14 punktus. "Agresivitāte aizsardzībā un ātra pāreja no aizsardzības. Tajā brīdī to izmantojām, lielie spēlētāji palīdzēja. Mazie spēlētāji saasināja un atrada lielos spēlētājus. Tās bija viskvalitatīvākās 2-3 minūtes spēlē. Mūsu uzdevums, lai šo kvalitāti dabūtu ilglaicīgu. Tur nebija neviena lieka darbība, neviens neko nesasteidza. Jāpanāk, lai tā spēlētu ne divas, piecas, 10 vai 25 minūtes, bet 40 minūtes," sacīja treneris.

Bagatskis neslēpa, ka šobrīd komanda vēl "taustās" un meklē, kā labāk izmantot visus labākos spēlētājus. Runājot par Porziņģa debiju, Bagatskis norādīja, ka uztraucies par viņa pirmo spēli valstsvienībā. Tomēr NBA aizvadītās divas sezonas ir parādījušas, ka Porziņģis piektdien "Arēnā Rīga" juties kā "zivs ūdenī", norādīja treneris. "Viņš izbauda spēli, viņš pieiet viegli tam visam. Viņam tā ažiotāža patīk, viņš jūtas komfortabli. Bija bažas, kāds būs sākums, bet kad iemeta pirmos punktus... Var redzēt, ka viņš spēlēja. Nebiju plānojis viņam 27 minūtes laukumā, plānoju 23-25."

Otram NBA spēlētājam Latvijas izlases rindās Dāvim Bertānam mačs nebija tik veiksmīgs, tomēr Bagatskis atzina, ka viņš ir cita stila spēlētājs. "Jā, viņam nebija tā labākā spēle. Bet tāpēc mēs esam komanda, lai viens otru piesegtu, viens otru kompensētu. Viņš jau piesaista ar savu vārdu, pretinieki mūs arī zina."Karalisks potenciāls". Ja vēl pievienojam pāris jaunos puišus, kas vēl tagad sper pirmos soļus lielajā basketbolā... Basketbolistam briedums sākas pēc 25 gadiem. Paši varat izdarīt secinājumus pēc šodienas spēles – divi rezultatīvākie spēlētāji ir 22 gadus veci. Viņi jau zina, kā spēlēt, bet svarīgi zināt, kā uzvarēt. Tās ir divas dažādas lietas. Neko negribu teikt, bet tuvākā nākotnē mēs varam būt ļoti kvalitatīva basketbola vērtība basketbola tirgū," sajūsmu par Latvijas basketbolu neslēpa Bagatskis.

Bagatskis pagaidām neplāno saīsināt kandidātu sarakstu, jo daudzi treniņos patīkami pārsteiguši. Tomēr treniņos ierobežojumu rada dažādi savainojumi. Ja nekas neiejauksies treniņu procesā, tad līdz pēdējām dienām pirms "Eurobasket 2017" Bagatskis plāno saglabāt apmēram 14 kandidātus uz vietu dalībai Eiropas čempionātā.Nākamo pārbaudes spēli Latvijas izlase aizvadīs 19. augustā, kad "Arēnā Rīga" uzņems Lietuvas izlasi tās labākajā sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!