Vairāk Latvijas vīriešu basketbola izlases treneri Aināru Bagatski uztrauc konsekvences trūkums valstsvienības spēlē, pēc Gruzijā notiekošā pārbaudes turnīra pirmās cīņas atzina pats speciālists.

Kā zināms, gatavojoties septembrī gaidāmajam Eiropas čempionātam, Latvijas izlase piektdien ar 63:82 piekāpās Itālijas valstsvienībai, kuras sastāvā bija četri Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji - Marko Belinelli (Sanantonio "Spurs"), Andrea Barnjāni (Ņujorkas "Knicks"), Luidži Datomi (Bostonas "Celtics") un Danilo Galinari (Denveras "Nuggets").

"Pirmajā puslaikā bija daudz muļķīgu kļūdu aizsardzībā un lēmumos uzbrukumā, kuras itālieši ļoti meistarīgi izmantoja. Ne velti viņiem ir četri NBA spēlētāji un vēl virkne basketbolistu ar Eirolīgas pieredzi. Viņi bieži mainījās un spēlēja viens pret vienu, izmantojot savus trumpjus. Kā jau teicu pirms spēles, īpaši negatavojāmies un nemeklējām kaut kādus taktiskos slazdus pretiniekiem, tāpēc mums kādā brīdī bija jāplīst. Tomēr daudzām lietām nebija attaisnojuma," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Bagatski, kurš uzskata, ka otrajā puslaikā spēles kvalitāte uzlabojās. "Bija labāka aizsardzība, vairāk pamatotu un brīvu metienu, kuri neiekrita, tāpēc trešajā ceturtdaļā neizmantojām iespēju aizķerties un samazināt atpalicību. Pieļaut 15 kļūdas 20 minūtēs – krietni par daudz."

Lai gan piedzīvots zaudējums, Latvijas izlases treneris atklāj, ka nekāda traģēdija nav notikusi.

"Nebūtu ļoti priecīgs, ja šodien, trīs nedēļas pirms Eiropas čempionāta, mēs uzbruktu ar tik augstu precizitāti, kādu šodien parādīja Itālijas komanda. Domāju, ka daļu punktu mums nozaga fiziskās formas "bedre" un nogurums, kas sakrājies pēc smagajiem treniņiem. Pārbaudes spēļu laikā no šīs bedres pakāpeniski rāpsimies ārā un gan jau precizitāte uzlabosies. Lai arī rezultāts neļauj runāt par labu spēli, tomēr bija epizodes, kad parādījām labu basketbolu. Kaut ko no tā, kā gribam spēlēt Eiropas čempionātā," teica Bagatskis.

Tāpat speciālists uzskata, ka valstsvienības spēlētāji nedrīkst ļaut tik viegli izsist sevi no līdzsvara.

"Vairāk mani uztrauc konsekvences trūkums mūsu spēlē. Vienādās epizodēs varam nospēlēt trīs dažādos veidos un nekad nav droši zināms, kurš variants tiks izmantots, lai arī pareiza recepte ir tikai viena. Katram vispirms jātiek galā ar sevi – jābūt gatavam kvalitatīvi nospēlēt to laiku, kāds kura būs atvēlēts. Kā jau solīju, visi 12 basketbolisti spēlēja pietiekami daudz. Patlaban mūsu mērķis nav par katru cenu katrā epizodē turēt laukumā labāko sastāvu. Vērtējam, kādā virknējumā kurš jūtas vislabāk un kurš ar kuru nemaz neiet kopā," stāstīja Bagatskis.

Turnīrā Tbilisi sestdien Latvija sacentīsies ar mājiniekiem, bet svētdien pretim stāsies Igaunija, kas būs pretiniece arī Eiropas čempionāta apakšgrupā.

"Vēl nevaru pateikt, kas mainīsies sastāvā, kad spēlēsim ar pieredzējušo Gruzijas izlasi. Turpināsim līdzšinējo praksi, nepieskaņojoties pretinieka spēles niansēm. Cīņā ar mājiniekiem papildus spriedzi sagādās līdzjutēji, bet vieglas spēles vai pārliecinošas uzvaras patlaban mums nav vajadzīgas. Galvenais izdarīt secinājumus pēc kļūdām un censties nospēlēt labāk. Un būt pacietīgiem – gan spēlētājiem laukumā, gan līdzjutējiem, pagaidām nepievēršot pārāk lielu uzmanību mūsu kļūdām. Vēl ir laiks tās izlabot," atzīmēja Bagatskis.

Latvijas izlase uz Gruziju devusies 13 spēlētāju sastāvā - no komandas šonedēļ tika atskaitīts Ričmonds Vilde, traumas dēļ no sastāva izkrita Ingus Jakovičs, savukārt mājās palikuši Andrejs Šeļakovs un Žanis Peners.

Pagājušajā nedēļas nogalē Latvijas izlase aizvadīja divas pārbaudes spēles. Piektdien latvieši ar 84:82 pieveica Poliju, bet svētdien ar 72:66 tika pievarēta arī Slovēnija.

Nākamajā nedēļā latvieši Hamburgā trešo reizi startēs Vācijas Basketbola federācijas Superkausa izcīņā, kurā piedalīsies arī mājinieku, Turcijas un Polijas, vienības.

Pēc tam 29.augustā Latvija aizvadīs pēdējo pārbaudes maču pret Maķedoniju.

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10.septembrim norisināsies Rīgā. Tajā Latvija sacentīsies ar Čehiju, Ukrainu, Beļģiju, Lietuvu un Igauniju.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē. Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisināsies četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!