Foto: AFP/Scanpix
Itālijas basketbola izlase svētdien vien Eiropas čempionāta B apakšgrupas cīņas nogalē izrāva uzvaru pār Islandi, turnīra debitantus pieveicot ar 71:64 (22:21, 19:16, 11:11, 19:16).

Uzvarētājiem ar gūtu 21 punktu izcēlās Alesandro Džentile, kamēr Islandes izlasē rezultatīvākais ar 17 punktiem bija Haukurs Pālsons.

Trīs minūtes pirms pamatlaika beigām Islande bija vadībā ar 62:59, bet tad ar trim precīziem soda metieniem Marko Belinelli mača rezultātu izlīdzināja. Atlikušajās trīs minūtēs Islande guva vien divus punktus, uz ko itāļi atbildēja ar deviņiem, izcīnot uzvaru ar 71:64.

$duelID=47;$eventID=7;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Jau vēstīts, ka pirmajā B grupas svētdienas spēlē, pateicoties iepriekšējās sezonas ULEB Eirolīgas vērtīgākā spēlētāja Nemanja Bjelicas precīzam pēdējās sekundes metienam, Serbijas basketbola izlase ar 68:66 (19:18, 20:20, 11:10, 18:18) uzveica apakšgrupas mājinieci Vāciju.

Kad līdz mača pamatlaika beigām bija palikušas 24 sekundes, vācietis Heiko Šafarciks panāca neizšķirtu 66:66, tomēr sekundi pirms pamatlaika beigām Bjelica ar precīzu pustālo metienu izrāva savai komandai uzvaru.

Rezultatīvākais spēlētājs Serbijas izlasē bija tieši Bjelica, kurš guva 12 punktus, kamēr Vācijas valstsvienībā ar 15 punktiem izcēlās Tibors Pleiss un Dirks Novickis, kuram arī desmit bumbas zem groziem.

Līdz ar panākumu B apakšgrupā Serbijai ir divas uzvaras, kamēr vienu panākumu guvusi Turcija, kas svētdienas vakarā aizvada spēli ar Spāniju. Tikmēr Vācija un Itālija gan guvušas panākumu, gan zaudējušas, bet Islande piedzīvojusi divus zaudējumus.

Tikmēr Francijā notikušajā A apakšgrupā mačā uzvaru izcīnījusi Izraēla, kas ar 79:66 (25:13, 21:18, 16:23, 17:12) pārspēja Somiju.

Uzvarētājiem 22 punktus guva Liors Elijahu, bet Somijas izlasē rezultatīvākais bija amerikāņu izcelsmes uzbrucējs Ēriks Mērfijs, kurš guva 24 punktus un izcīnīja deviņas bumbas zem groziem.

$duelID=45;$eventID=7;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Pirms tam A apakšgrupas mačā par pārsteigumu parūpējās Polija, kas ar 82:79 (19:22, 23:18, 18:16, 22:23) uzveica Krieviju.

Uzvarētāju rindās ar 23 punktiem izcēlās Adams Vačinskis, kamēr Krievijas izlasē rezultatīvākais bija Andrejs Zubkovs, kurš guva 21 punktu un savāca septiņas bumbas zem groziem.

A apakšgrupā divas uzvaras ir Izraēlai un Polijai, kamēr viens panākums ir Francijai, kas svētdienas vakarā aizvada cīņu ar vienu zaudējumu guvušo Bosniju un Hercegovinu. Savukārt Krievija un Somija piedzīvojušas divus zaudējumus.

Savukārt Horvātijā notiekošajā C apakšgrupas turnīrā Slovēnija ar 79:68 (17:13, 24:13, 24:22, 14:20) uzveica Gruziju.

Slovēnijas izlasē ar 21 punktu izcēlās Klemens Prepeličs, bet par punktu mazāk guva Jaka Globučars. Savukārt Gruzijas izlasē rezultatīvākais bija Tornike Šengelija, kurš guva 21 punktu.
$duelID=49;$eventID=7;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Pirms tam C apakšgrupas mačā uzvaru izcīnīja Maķedonija, kas ar 78:71 (19:20, 24:11, 13:18, 22:22) pārspēja Nīderlandi, kas iepriekšējo reizi Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalījās pirms 26 gadiem.

Maķedoniešu rindās ražīgākais bija Vlado Ilievskis, kurš guva 14 punktus un izdarīja septiņas rezultatīvas piespēles. Savukārt Nīderlandes izlasē ar 19 punktiem izcēlās Nikolass de Jongs.

Kā zināms, piektdien nīderlandieši atgriešanos Eiropas čempionāta finālturnīrā nosvinēja ar uzvaru 73:72 pār Gruziju.

C apakšgrupā pa uzvarai un zaudējumam Slovēnija, Nīderlandei un Maķedonijai. Pa panākumam izcīnījušas Grieķija un Horvātija, kas svētdien aizvada savstarpējo cīņu, bet Gruzija piedzīvojusi divus zaudējumus.

Jau vēstīts, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase Eiropas čempionāta finālturnīra D apakšgrupas otrās kārtas spēlē Rīgā salūza otrā puslaika otrajā pusē un ar rezultātu 49:68 (19:13, 9:16, 11:20, 10:19) piekāpās Lietuvas valstsvienībai.

Līdz ar to čempionāta otrajā spēlē Latvija cieta pirmo neveiksmi, bet savā nākamajā cīņā jau pirmdien plkst.18.30 sacentīsies ar Čehiju. Šī kļuvusi par Latvijas izlases mazrezultatīvāko spēli Eiropas čempionātos pēc neatkarības atjaunošanas.

Latvijas izlasē rezultatīvākie bija Kaspars Bērziņš un Rolands Freimanis, kuri abi guva pa astoņiem punktiem, bet sešus no tiem sameta jau dažās pirmajās minūtēs. Tāpat Freimanis izcēlās ar deviņām atlēkušajām bumbām.

Savukārt pa sešiem punktiem iemeta Jānis Blūms un Dairis Bertāns.

Tikmēr Lietuvas rindās ar 15 punktiem un septiņām bumbām zem groziem izcēlās Jons Valančūns, kuram ar 13 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām piebalsoja Jons Mačulis, bet 12 punktus sameta Mants Kalnietis.

Tikmēr otro smago zaudējumu divās dienās svētdien cieta Igaunijas vīriešu basketbola izlase, kas Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēlē Rīgā ar 55:84 kapitulēja Beļģijai.

Šajā mačā pēc pirmās ceturtdaļas Igaunija zaudēja ar 9:27, bet pēc puslaika jau atradās iedzinējos ar 18:46, kas uz ģērbtuvi tai lika doties, dzirdot vairāku tūkstošu savu līdzjutēju svilpienus. Kaut otrajā spēles daļā cīņa ritēja līdzvērtīgi, intrigas spēlē vairs nebija.

Rezultatīvākais uzvarētājiem ar 16 punktiem un sešām bumbām zem groziem bija naturalizētais Mets Lodžeskis, bet 14 punktus pievienoja Sems van Rosoms.

Savukārt Igaunijai ar 12 punktiem palīdzēja Sīms-Sanders Vene, kurš karjeras laikā spēlējis arī Latvijas vienībā "VEF Rīga".

D apakšgrupā divas uzvaras ir Lietuvai, bet viens panākums Čehijai, kas svētdien aizvada maču pret vienu zaudējumu cietušo Ukrainu. Pa uzvarai un zaudējumam ir Latvija un Beļģijai, bet Igaunija piedzīvojusi divus zaudējumus.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisinās četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā. No katras grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalīsies jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!