Foto: AFP/Scanpix

Latvijas basketbola izlase piektdien 2013.gada Eiropas čempionāta otrā posma E grupas otrajā spēlē ar rezultātu 91:102 (15:31, 20:21, 30:24, 26:26) zaudēja Francijas valstsvienībai.

Punktu guvēji Latvijas izlasē: Dairis Bertāns 28, Jānis Strēlnieks 14, Rihars Kuksiks 11, Rolands Freimanis 11, Armands Šķēle 8, Jānis Blūms 6, Kaspars Bērziņš 4, Kristaps Janičenoks 3 Mārtiņš Meiers 2, Mareks Mejeris 2, Andrejs Šeļakovs 2, Jānis Bērziņš 0.

Tikmēr Francijas izlasē Aleksis Ažinsā guva 25 punktus, Tonijs Pārkers pievienoja 23 punktus, Nikolā Batuma kontā 19 punkti, 10 atlekušās bumbas un sešas rezultatīvas piespēles, bet Boriss Diavs izcēlās ar 16 punktiem un deviņām bumbām zem groza.

$d_id=103; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/eurobasket2013/eb2013star.inc' ?>

Pirms spēles "Delfi" ekspertu studija:

Spēli ar uzbrukumu sāka Francija, kas izspēlēja līdz Batuma "slam dunk", taču Latvija uzbrukumā nesapratās un zaudēja bumbu. Tad Francija vēlreiz izspēlēja līdz groza apakšai, taču pēc tam Bērziņš guva punktus no tuvas distances. Arī turpinājumā Francija uzbrukumā devās groza tuvumā, atkal gūstot divus punktus. Tomēr otrā laukuma galā Bertāns aizbēga no sedzēja un trieca bumbu grozā (4:6). Pretuzbrukumā Pārkers guva pirmos punktus spēlē, bet Bertāns atbildēja ar tālmetienu. Francija joprojām dominēja zem Latvijas groza, bet Bertāns vēlreiz bija precīzs no tālās distances un panāca 10:10. Francija tad veica astoņu punktu izrāvienu un Ainaram Bagatskim nācās pieprasīt minūtes pārtraukumu. Tikmēr Latvijai uzbrukumā ilgāku laiku nesekmējās, taču Blūms ar tālmetienu pārtrauca klusuma sēriju. Francija ātri septiņus punktus iemeta Latvijas grozā, turpinot 15:3 izrāvienu. Francija turpināja palielināt savu pārsvaru, bet pēc Kuksika diviem punktiem rezultāts kļuva 15:31. Tāds rezultāts arī ceturtdaļas izskaņā.

Ažinsā ar pustālo metienu guva kārtējos punktus Francijai, bet brīdi vēlāk Škēlē izgāja caurgājienā. Tad Bērziņš trieca bumbu grozā no augšas, tomēr Francijai izdevās divi divpunktu metieni. Kuksiks realizēja tālmetienu, panākot 22:37, un Bertāns vēlāk iemeta vienu no diviem soda metieniem. Francija pacietīgi izspēlēja nākamo savu uzbrukumu, kuru noslēdza Diavs. Pēcāk Diavs panāca lielāko pārsvaru spēlē, bet Bertānam izdevās 2+1 gājiens. Batums iemeta tālmetienu, Strēlniekam otrā laukuma galā izdevās caurgājiens. Komandas apmainījās punktu guvumiem, Latvijai joprojām rezultatīvs bija Bertāns, kamēr Ažinsā valdīja zem groza. Pēc Meiera diviem punktiem rezultāts kļuva 32:48. Francija panāca arī 20 punktu pārsvaru, bet līdz ar puslaika beigu sirēnu Strēlnieks trāpīja tālmetienu (35:52).

"Delfi" ekspertu diskusija mača puslaika pārtraukumā:

Trešā ceturtdaļa iesākās ar apšaubāmu tiesneša svilpi un Francijas diviem punktiem, bet Bertāns realizēja abus soda metienus. Tad Ažinsā guva divus punktus ar sodu, Betrāns Latvijas uzbrukumā precīzs no pustālās distances, Batums realizēja sarežģītu metienu, bet Šeļakovs guva punktus ar "slam dunk" (41:61). Turpinājumā arī Kuksiks trieca bumbu grozā, bet turpinājumā komandas apmainījās ar punktu guvumiem. Rezultatīva cīņa bija otrā puslaika sākumā, savukārt pēc tam Francija nopelnīja tehnisko piezīmi un Latvija vienā uzbrukumā guva četrus punktus, precīzi metot Kuksikam un Strēlniekam, rezultātam kļūstot 55:68. Drīz Francija divus punktus atguva, bet Latvija pēc Šķēles soda metiena un Strēlnieka caurgājiena pietuvojās līdz 12 punktu deficītam. Latvija lēnām turpināja pietuvoties un Freimanis ar "slam dunk" panāca jau 65:74. Tomēr tad ātrajā uzbrukumā "netīri" tika bloķēts Šķēle, un tiesneši piešķīra tehnisko piezīmi Latvijas rezervistu soliņam, kas pēc šīs epizodes pauda savu neapmierinātību. Pārkers iemeta divus soda metienus. Bagatskis, protams, ļoti neapmierināts. Pēc trim ceturtdaļām rezultāts bija 76:65 Francijas labā.

Komandas pēdējo 10 minūšu sākumā apmainījās ar punktu guvumiem, tad Šķēle guva divus punktus ar sodu (70:79). Francija atbildēja ar ātru pāreju uzbrukumā trieca bumbu grozā, taču Freimanis otrā laukuma galā realizēja tālmetienu. Ažinsā un Mejeris guva pa diviem punktiem savām komandām, taču Dio iemeta tālmetienu Francijai, panākot 86:75. Lieliska epizode pēc tam bija Freimaņa izpildījumā, kurš no gaisa trieca bumbu grozā, tikmēr Ažinsā iemet divus sodiņus. Ļoti rezultatīva spēle bija otrajā mača daļā. Trīs minūtes pirms mača beigām rezultāts bija 73:83, tad Pārkers iemeta vienu soda metienu, bet Bertāns Latvijai guva tālmetienu. Pārkers vēlreiz izgāja caurgājienā, savukārt Kuksiks iemeta tālmetienu (91:98). Pārkers mirkli vēlāk guva arī 100. punktu spēlē. Izskaņā nekas vairs īsti nemainījās un Latvijai zaudējums.

Kā ziņots, pirmajā čempionāta mačā Latvijas valstsvienība ar rezultātu 86:75 pārspēja Bosnijas un Hercegovinas basketbolistus, bet otrajā mačā ar 73:72 uzvarēja Melnkalnes valstsvienību. Tik veiksmīgs starts Eiropas čempionātā latviešiem izdevies tikai vienreiz - 1935.gadā.

Savukārt pēc tam trešajā mačā Latvija ar 59:67 atzina Lietuvas pārākumu, ceturtajā spēlē ar 71:80 piekāpās Serbijai, bet noslēdzošajā cīņā ar 76:66 pieveica Maķedoniju, pirmoreiz kopš 2001.gada kvalificējoties čempionāta otrajam posmam.

Otro posmu Latvijas izlase uzsāka trešdien ar graujošu uzvaru pār Ukrainu ar 85:51.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!