Foto: DELFI

Latvijas basketbola izlase 2013.gada Eiropas čempionāta Baltijas komandu duelī ar rezultātu 59:67 (17:22, 14:17 14:13, 14:15 ) B grupas spēlē piekāpās Lietuvas izlasei.

Latvijas izlases punktu guvēji: Rihards Kuksiks 13, Jānis Blūms 11, Kristaps Janičenoks 11, Jānis Strēlnieks 7, Kaspars Bērziņš 4, Dairis Bertāns 4, Rolands Freimanis 3, Mareks Mejeris 2, Mārtiņš Meiers 2, Armands Šķēle 1, Andrejs Šeļakovs 1, Jānis Bērziņš 1.

Lietuvas izlasē ar "double-double" izcēlās Jons Valančūns, kurš guva 11 punktus un izcīnīja 10 atlekušās bumbas. Pa deviņiem punktiem sameta Darjuss Lavrinovičs, Jons Mačulis, Toms Delinikaitis, Donāts Montiejuns un Mants Kalnietis.

$d_id=23; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/eurobasket2013/eb2013star.inc' ?>

Visu grupu kopvērtējums
Pilns spēļu kalendārs

Portāls "Delfi" pirms spēles, pārtraukumā un pēc spēles piedāvāja ekspertu studiju, kurā Edgars Buļs un Artūrs Šēnhofs diskutēja par abu komandu iespējām, plusiem un mīnusiem.

Spēles pirmo grozu guva Janičenoks, kurš bija precīzs no pustālās distances. Vienības nākamajos uzbrukumos punktus neguva, bet tad no groza apakšas Lins Kleiza pirmos punktus guva Lietuvai. Mants Kalnietis un Kaspars Bērziņš apmainījās ar punktu guvumiem savām komandām, tomēr Jons Valančūns ar soda metieniem izvirzīja vadībā lietuviešus. Tam sekoja divi Latvijas tālmetieni, vispirms precīzs bija Strēlnieks, bet pēc tam Blūms (8:6). Lietuvas izlase ar diviem soda metieniem atkal izlīdzināja rezultātu, tomēr Blūms vēlreiz iemeta tālmetienu. Nākamajās epizodēs zem groza dominēja Valančūns, kurš ātri guva četrus punktus pēc kārtas, taču pēc Bertāna soda metieniem Latvijai atkal bija minimāls pārsvars – 13:12. Freimanis un Mačulis iemeta tālmetienus savām komandām, un saspringta cīņa joprojām turpinājās. Šeļakovs realizēja vienu no diviem soda metieniem, bet tad ceturtdaļas izskaņā Toms Delinikaitis divas reizes iemeta tālmetienu, bet pirms tam Valančūns realizēja abus soda metienus. Pēc pirmās ceturtdaļas Latvijas bija iedzinējos ar 17:22.

Otro ceturtdaļu ar tālmetienu iesāka Kuksiks, bet tad Šķēle pārtvēra bumbu un pret viņu tika fiksēta nesportiskā piezīme. Sķēle iemeta vienu no diviem sodiņiem. Nākamajās epizodēs komandām bija brāķi uzbrukumā, taču pēcāk Donāts Montiejūns ar diviem sarežģītiem metieniem atjaunoja lietuviešiem piecu punktu pārsvaru (26:21). Tikmēr Latvijai uzbrukumā nepārtraukti tika fiksēti sodi uzbrukumā, kas palīdzēja lietuviešiem panākt desmit punktu pārsvaru – 31:21. Pēc Strēlnieka soda metiena un Blūma tālmetiena Latvija četrus punktus atspēlēja, taču Kleizam izdevās 2+1 gājiens un precīzs pustālais. Mejeris ar "slam dunk" divus punktus atspēlēja, kam sekoja divi Strēlnieka soda metieni. Puslaika noslēgumā Valančūns iemeta vienu no diviem soda metieniem. Latvijai astoņu punktu deficīts pēc 20 nospēlētām minūtēm.

Puslaikā pirmie punktus guva lietuvieši, bet Kuksiks otrā laukuma galā realizēja tālmetienu. Tomēr Kalnietis lietuviešiem iemeta vienu no diviem soda metieniem, bet Blūms Latvijai realizēja kārtējo tālmetienu (37:42). Turpinājumā komandas apmainījās punktu guvumiem, bet Latvija turpināja samazināt Lietuvas pārsvaru. Pēc Janičenoka diviem soda metieniem rezultāts kļuva 41:45, bet tad tas pats Janičenoks ar metienu pēc dribla atguva vēl divus punktus. Lietuvieši paņēma minūtes pārtraukumu, bet pēc strēlnieka pustālā metiena tablo vēstīja neizšķirtu. Lietuvai ceturtdaļas izskaņā izdevās gūt septiņus punktus pēc kārtas, un izvirzīties vadībā ar 52:45.

Bertāns pēdējās ceturtdaļas ievadā divus punktus atspēlēja, taču pret Delinikaiti tika pārkāpti noteikumi, kad viņš meta tālmetienu, bet viņš realizēja divus no trim (47:54). Pēc tam Janičenoks iemeta tālmetienu, tomēr, spēlējot aizsardzībā, piekto piezīmi nopelnīja Blūms. Darjuss Lavrinovičs no groza apakšas guva divus punktus, bet pēc tam komanda ilgāku laiku nespēja gūt punktus. "Klusuma" periodu pārtrauca Kuksiks, tomēr tam sekoja pieci lietuviešu punkti pēc kārtas. Mača izskaņā Lietuva palielināja savu pārsvaru (65:54), bet pusminūti pirms spēles beigām Kuksiks ar ātro uzbrukumu spēja divus punktus atgūt. Lai arī Latvijai izdevās pāris veiksmīgas epizodes, tomēr atspēlēties vairs neizdevās.


Šis Latvijas izlasei bija pirmais zaudējums Eiropas čempionātā.   pirmajā čempionāta mačā Latvijas valstsvienība ar rezultātu 86:75 trešdien pārspēja Bosnijas un Hercegovinas basketbolistus, bet otrajā mačā ceturtdien ar 73:72 uzvarēja Melnkalnes valstsvienību. Tik veiksmīgs starts Eiropas čempionātā latviešiem izdevies tikai vienreiz - 1935.gadā -, bet divas uzvaras finālturnīrā kopš neatkarības atjaunošanas izcīnītas tikai divos turnīros - 1993. un 2001.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!