Foto: F64

Pirmie Eiropas čempioni, tad viduvēja finālturnīru dalībniece, vēlāk saņēmusi sabiedrības nosodījumu par "tagad vai nekad" paaudzi, bet atkal cēlusies kājās – tāds ir Latvijas basketbola izlases līdzšinējais ceļš Eiropas čempionāta finālturnīros.

Trešdien Slovēnijā sākas 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs, kurā viena no 24 dalībniecēm būs arī Latvija. Mūsu valstsvienībai tas būs septītais finālturnīrs pēc kārtas un 12.finālturnīrs vēsturē.

Līdzšinējos 11 finālturnīros Latvijas basketbolistiem bijušas dažādas sekmes – no pirmajiem Eiropas čempioniem, netaisnīgā sudraba 1939.gadā un neticami augstās astotās vietas 2011.gadā līdz "tagad vai nekad" paaudzei un jaunajiem laikiem bez "tusētāju paaudzes".

Portāls "Delfi" piedāvā atskatīties uz Latvijas izlases veiksmēm un neveiksmēm iepriekšējos finālturnīros.

Pirmo čempionu titulu neviens neatņems

Foto: PantherMedia/Scanpix

1935.gadā Šveicē risinājās pirmais Eiropas čempionāta finālturnīrs un toreiz zeltā savu vārdu vēsturē ierakstīja Latvijas basketbolisti.

1935.gada maijā uz Eiropas čempionātu Ženēvā aizbrauca 10 spēlētāji, bet spēlēs piedalījās septiņi. Turnīrā, kas risinājās pēc divmīnusu sistēmas, pirmajā kārtā Latvija ar 46:12 uzvarēja Ungāriju, pusfinālā ar 28:19 pieveica Šveici, bet finālā 4.maijā ar 24:18 uzveica Spānijas izlasi un kļuva par čempioniem. Komandas sastādītāja un trenera Valdemāra Baumaņa vadībā pamatsastāvā spēlēja Eduards Andersons, Aleksejs Anufrijevs, Mārtiņš Grundmanis, Rūdolfs Jurciņš un Jānis Lidmanis, bet uz maiņu gāja Herberts Gubiņš un Džems Raudziņš. Saglabājušās pretrunīgas liecības par Visvalža Meldera līdzdalību spēlēs, bet oficiālajos protokolos viņa vārds nefigurēja.

Latvijas izlases sastāvs: Eduards Andersons, Aleksejs Anufrijevs, Mārtiņš Grundmanis, Herberts Gubiņš, Rūdolfs Jurciņš, Andrejs Krisons, Jānis Lidmanis, Visvaldis Melderis, Džems Raudziņš, Edgars Rūja
Galvenais treneris: Valdemārs Baumanis

Pēc 'zoles' nāk krišana

Foto: Publicitātes foto

Sacensības 1937.gada maijā Rīgā risinājās vecā fabrikas korpusā iekārtotajā Sporta namā netālu no Brasas stacijas. Latvijas komanda grupas turnīrā pieveica Čehoslovākiju (44:11) un Franciju (26:23), bet zaudēja Polijai (25:32) un, sliktākas grozu starpības dēļ, palika trešajā vietā. Cīņā par 5.vietu zaudējums Igaunijai (19:41) un kopvērtējumā sestā vieta.

Komandas sastāvs: Eduards Andersons, Aleksejs Anufrijevs, Mārtiņš Grundmanis, Jānis Jansons, Rūdolfs Jurciņš, Andrejs Krisons, Aleksandrs Martinsons, Visvaldis Melderis, Džems Raudziņš, Voldemārs Šmits.
Galvenais treneris – Ādolfs Grasis

Eiropas vicečempioni un 'karš' ar Lietuvu

Foto: Publicitātes foto

Kā vēlāk izrādījās, Lietuvā notikušajā finālturnīrā izšķirošā bija spēle pret mājiniekiem. Vairāki šīs spēles apskatnieki minēja, ka spēles laikā zālē valdījis neiedomājams troksnis, apmēram 10 000 līdzjutēju ar kājām dauzījuši pa koka grīdu ik brīdi, kad bumba bijusi Latvijai. Lietuvas izlase uzvaru izrāva pēdējās sekundēs ar amerikāņu lietuvieša Franka Lubina precīzo metienu. Vēsturnieki gan joprojām nespēj tikt skaidrībā, vai grozs netika gūts jau pēc mača beigām. Daudzi aculiecinieki esot teikuši, ka spēles laiks ticis ņemts pēc šaha pulksteņa un mājinieki to spieduši kā vajag.

Latvijas un Lietuvas spēle pat izraisīja starpvalstu konfliktu, Latvija pat grasījās pārtraukt sadarbību sporta jomā ar kaimiņiem, tomēr vēlāk, kad emocijas bija noplakušas, asumi rimās.

Vēl šajā turnīrā Latvija uzvarēja Ungāriju (58:24), Somiju (108:7), Itāliju (38:23), Franciju (45:26) un Poliju (43:20), bet zaudēja pagarinājumā Igaunijai (25:26).

Latvijas izlase: Kārlis Ārents, Jānis Graudiņš, Teodors Grīnbergs, Maksis Kazāks, Alfrēds Krauklis, Visvaldis Melderis, Kārlis Sātiņš, Voldemārs Šmits, Juris Solovjovs, Aleksandrs Vanags
Galvenais treneris: Valdemārs Baumanis

Atgriešanās uz basketbola skatuves

Foto: LETA

Pārvarot papildus kvalifikācijas turnīru, Latvijas izlase Armanda Krauliņa vadībā iekļuva finālturnīrā, kas risinājās Vācijā. Karlsrūē pirmajā mačā ar Grieķiju tika piedzīvots zaudējums ar 62:81, kam sekoja uzvaras pār Itāliju (80:79) un Izraēlu (101:84). Otrajā posmā Latvija gan piedzīvoja trīs zaudējumus pret Krieviju 72:91, pret Spāniju 87:95 un Bosniju 97:102 – rezultātā 10.vieta.

Toreiz finālturnīrā spēlēja arī pašreizējais Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Latvijas izlases sastāvs: Edgars Šneps, Jānis Āzacis, Igors Meļņiks, Kārlis Muižnieks, Ivars Zankovskis, Ainars Bagatskis, Dzintars Jaunzems, Ivars Liepa, Raimonds Miglinieks, Edmunds Valeiko, Andrejs Bondarenko, Aigars Zeidaks.
Galvenais treneris – Armands Krauliņš

Pieci zaudējumi un pēdējie

Foto: Publicitātes foto

Tomēr šīs finālturnīrs nebija tik veiksmīgs kā "Eurobasket 97". Priekšsacīkstēs Badalonā zaudējumi Itālijai (75:85), Polijai (79:86) un Dienvidslāvijai (89:108). Turpinājumā zaudējums Ukrainai (76:84) un tad cīņā par 15.vietu neveiksme no Bosnijas un Hercegovinas (94:96). Iznākums – pēdējā, 16.vieta.

Latvijas izlases sastāvs: Ivars Liepa, Edmunds Valeiko, Uvis Helmanis, Jānis Āzacis, Roberts Štelmahers, Kārlis Muižnieks, Edgars Šneps, Raimonds Miglinieks, Ainars Bagatskis, Ralfs Jansons, Andrejs Bondarenko, Igors Meļņiks.
Treneris – Igors Miglinieks

Veiksmīgākais turnīrs pēc neatkarības atjaunošanas

Pie Latvijas izlases stūres atkal bija atgriezies Armands Krauliņš. Pirmajās divās spēlēs Latvija gan piedzīvoja divas neveiksmes pret Turciju (82:85) un Spāniju (77:106), taču izšķirošajā spēlē izrauta uzvara pār Slovēniju (99:93) un nodrošināta vieta astotdaļfinālā. Tad Latvija izcīnīja vienu no savām lielākajām uzvarām, ar 94:76 pieveicot Lietuvu un iekļūstot ceturtdaļfinālā. Tomēr tad sekoja trīs zaudējumi pēc kārtas Dienvidslāvijai (78:114), Krievijai (81:99) un Horvātijai (91:93), taču izcīnīta astotā vieta bija negaidīta.

Latvijas izlases sastāvs: Uvis Helmanis, Aigars Vītols, Kaspars Cipruss, Roberts Štelmahers, Edmunds Valeiko, Māris Ļaksa, Kristaps Valters, Raimonds Miglinieks, Ainars Bagatskis, Raitis Grafs, Kaspars Kambala, Arnis Vecvagars.
Galvenais treneris – Armands Krauliņš

Trīs zaudējumi un jaunās paaudzes pirmie niķi

2003.gada finālturnīrs bija pēdējais kā spēlētājam Ainaram Bagatskim, bet izlasē finālturnīrā pirmo (un līdz šim vienīgo) reizi spēlēja naturalizētais amerikānis Trojs Ostlers. Finālturnīra pirmajā spēlē Latvija dramatiskā cīņā piekāpās Lietuvai (91:92 pagarinājumā), tad zaudēja Dirkam Novickim un Vācijai (86:94), bet izšķirošajā mačā Latvija nespēja pieveikt sev neērto Izraēlu (75:91).

Pēc finālturnīra no Latvijas izlases galvenā trenera amata atkāpās Krauliņš, kurš šonedēļ intervijā izdevumam "Sporta Avīze" atklāja, ka jau tad bijušas disciplīnas problēmas. "Runājot par Kristapu Valteru, domāju, ka tā bija mana kļūda, ka es viņu iekļāvu komandā startam 2003.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā. 2001.gadā viņš bija jauns, un man arī nekādu pretenziju pret viņu nebija. Tas nav noslēpums, ka viņš var sabojāt mikroklimatu un vēl aizraut kādu citu līdzi. Tas nav noslēpums, ka arī pirms Izraēlas mača Zviedrijā viņš atrada iespēju vēl paņemt līdzi arī draugu un atpūsties, negatavojoties mačam."

Latvijas izlases sastāvs: Uvis Helmanis, Aigars Vītols, Trojs Ostlers, Roberts Štelmahers, Armands Šķēle, Edgars Šneps, Kristaps Valters, Māris Ļaksa, Ainars Bagatskis, Raitis Grafs, Kaspars Kambala, Arnis Vecvagars.
Galvenais treneris – Armands Krauliņš

Zaudējumi turpinās

Lai gan komandu sāka trenēt tobrīd trenera karjeru nesen uzsākušais Kārlis Muižnieks, "jaunās asinis" rezultātu nedeva. Zaudējumu Izraēlai (65:74), Spānijai (dramatiski pagarinājumā ar 109:114) un Serbijai un Melnkalnei (67:82) neļāva Latvijai iekļūt otrajā posmā.

Latvijas izlases sastāvs: Uvis Helmanis, Aigars Vītols, Armands Šķēle, Roberts Štelmahers, Jānis Blūms, Sandis Valters, Kristaps Valters, Ivars Timermanis, Mārtiņš Skirmants, Raitis Grafs, Kaspars Cipruss, Kristaps Janičenoks. Galvenais treneris – Kārlis Muižnieks

Neizmantotās iespējas Spānijā

Pirmajā spēlē Latvija sarūpēja pārsteigumu un ar 85:77 uzvarēja Horvātiju, tad diezgan cienījami ar 77:93 piekāpās spēcīgajai un zvaigžņotajai Spānijai, bet izšķirošajā spēlē negaidīti ar 67:77 zaudēja Portugālei. Latvija arī pēc zaudējuma varēja tikt tālāk, ja Spānija uzvarētu Horvātiju. Taču Seviljā horvāti pārspēja paši sevi un pēdējā sekundē izrāva uzvaru pār Spāniju, atstājot Latviju ārpus otrā posma sacensībām.

Pēc "Eurobasket 2007" parādījās neoficiāla informācija, ka vairāki Latvijas basketbolisti pirms izšķirošās spēles pret Portugāli labi atzīmējuši Armanda Šķēles dzimšanas dienu.

Latvijas izlases sastāvs: Uvis Helmanis, Aigars Vītols, Armands Šķēle, Jānis Blūms, Raimonds Vaikulis, Gaits Jahovičs, Sandis Valters, Pāvels Veselovs, Kaspars Cipruss, Raitis Grafs, Kristaps Janičenoks, Andris Biedriņš. Galvenais treneris – Kārlis Muižnieks

Nekad, nekad, nekad....

Foto: F64

Pirms "Eurobasket 2009" mūsu basketbolisti sabiedrībā izgāja ar saukli "Tagad vai nekad", un toreiz sanāca "nekad". Kā vēlāk izrādījās, "tusētāju" paaudze šajā posmā izcēlusies ar dažnedažādiem pigoriem, pēc turnīra sākās skandāls un "galvenie varoņi" saņēma diskvalifikāciju.

Arī laukumā "tusētāju paaudzei" negāja spīdoši. Zaudējums pirmajā spēlē Krievijai (68:81), tad "skaists zaudējums" Francijai (51:60), bet izšķirošajā spēlē uzvara pār Vāciju (68:62). Latvijai gan grupā pēdējā vieta un dalīta 13.vieta kopvērtējumā. Tiesa, pēc pēdējās spēles izrādījās, ka Latvijai, lai iekļūtu nākamajā kārtā, būtu pieticis ar vienu vairāk gūtu punktu spēlē pret Vāciju.

Latvijas izlases sastāvs: Uvis Helmanis, Aigars Vītols, Armands Šķēle, Jānis Blūms, Kristaps Valters, Gatis Jahovičs, Kaspars Kambala, Rolands Freimanis, Artūrs Štālbergs, Kristaps Janičenoks, Andris Biedriņš, Ernests Kalve. Galvenais treneris – Ķēstutis Kemzura.

Latvijas basketbola reforma

Foto: DELFI.lt

Kvalifikācijā Latvijas izlase parādīja atzīstamu sniegumu, lēnām atguva līdzjutēju atbalstu, taču finālturnīram nekvalificējās. Palīgā nāca brāļi lietuvieši, kuri "izsita" finālturnīra dalībkomandu skaita palielināšanu. Turpmāk "Eurobasket" spēlēs 24 komandas, tā arī Latvija ieguva vietu un brauca pie kaimiņiem uz Lietuvu.

Finālturnīra izloze gan Latviju nepasaudzēja un priekšsacīkstēs mūsējie pretiniekos ieguva Franciju (78:89), Serbiju (77:92), Itāliju (62:71), Izraēlu (88:91) un Vāciju (80:81). Visos mačos Latvijas basketbolisti parādīja fantastisku cīņassparu, ko Latvijas līdzjutēji sen nebija redzējuši, Bagatskis&co saņēma galvu reibinošus komplimentus no Eiropas basketbola "dūžiem", taču statistika paliks – pieci zaudējumi piecās spēlēs un dalīta 21.vieta kopvērtējumā.

Latvijas izlases sastāvs: Mārtiņš Meiers, Dairis Bertāns, Rolands Freimanis, Jānis Blūms, Mareks Jurevičus, Edgars Jeromanovs, Rihards Kuksiks, Mareks Mejeris, Dāvis Bertāns, Jānis Strēlnieks, Artūrs Bērziņš, Andrejs Šeļakovs. Galvenais treneris – Ainars Bagatskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!