Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlase, gatavojoties septembrī gaidāmajam Eiropas čempionātam, šodien "Arēnā Rīga" aizvadīja atkārtotu pārbaudes spēli pret Krievijas valstsvienību, kurā cienīgā cīņā piedzīvoja zaudējumu.

Latvijas izlase zaudēja ar rezultātu 67:73 (17:24, 13:21, 21:13, 16:15). Abas komandas pirmo savstarpējo cīņu aizvadīja ceturtdien, kad pārāki ar 72:52 bija Latvijas izlases pārstāvji.

Latvijas rindās rezultatīvākais ar 15 punktiem bija Kaspars Bērziņš, bet pa 10 punktiem guva dairis Bertāns un Jānis Blūms.

Piektdienas mača sākums Latvijas izlasei izvērtās pavisam neveiksmīgs, Krievijai gūstot pirmos spēles septiņus punktus, bet pēc piecām spēlētām minūtēm rezultāts bija 6:10. Turpmākās divas minūtes neviena komanda nespēja gūt punktus, bet pirmā ceturkšņa noslēgums nedaudz veiksmīgāks bija Krievijai, rezultātam vēstot 17:24.

Pāris Latvijas valstsvienības īstenoti veiksmīgi metieni no trīspunktu līnijas, kā arī citas darbības otrās ceturtdaļas pirmajās trīs minūtēs rezultāta deficītu ļāva samazināt līdz diviem punktiem (25:27). Krievija atbildēja ar spēcīgu ofensīvu un ļoti agresīvu aizsardzību, piecās minūtēs panākot 12 punktu handikapu (39:27), bet līdz puslaika beigām to palielinot līdz 15 punktiem (45:30).

Otrais puslaiks iesākās līdzīgā cīņā, Latvijai īpaši nespējot deldēt punktu deficītu, un pēc piecām spēlētām minūtēm rezultāts bija 38:52. Skaļu līdzjutēju ovāciju atbalstīti latviešu basketbolisti divās minūtēs veica sešu bezatbildes punktu izrāvienu, panākot 44:52, bet ceturtdaļu noslēdza ar vēl mazāku atpalicību (51:58).

Izšķirošās ceturtdaļas pirmajā pusē rezultāts abām komandām auga līdzīgi, Latvijai rezultāta starpību samazinot par vēl vienu punktu (56:62). Lai arī spēles pēdējās minūtēs iniciatīva uzskatāmi piederēja latviešu basketbolistiem, mača gaitu lauzt neizdevās un Krievija nosargāja uzvaru ar 73:67.

Latvijas izlasē rezultatīvākais ar 15 gūtiem punktiem bija Kaspars Bērziņš, bet kapteinis Jānis Blūms un Dairis Bertāns pievienoja pa desmit punktiem.

Šajā mačā no Latvijas izlases kandidātiem laukumā nedevās Mareks Mejeris, Mārtiņš Meiers un Ronalds Zaķis.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā Latvijas izlase ar pārbaudes turnīru noslēdza gandrīz divu nedēļu ilgu treniņnometni Slovēnijā. Pirmajā pārbaudes spēlē Latvijas izlase ar 67:71 piekāpās Slovēnijai, pēcāk ar 66:61 pieveica 2010.gada pasaules vicečempionus Turciju, savukārt turnīra noslēdzošajā cīņā ar rezultātu 54:67 atzina Serbijas basketbolistu pārākumu, noslēguma kopvērtējumā ieņemot trešo vietu.

Pēc treniņnometnes Slovēnijā no izlases kandidātu loka tika atskaitīti Mārtiņš Laksa un Žanis Peiners, savukārt valstsvienībai pievienojās viens no U-20 izlases līderiem Jānis Bērziņš. Šobrīd izlases kandidātu lokā ir 15 basketbolisti.

Pēc spēlēm ar Krieviju latvieši 18. un 19.augustā izbraukumā cīnīsies ar Horvātiju, bet pārbaudes spēļu ciklu noslēgs Somijā, kur 28. un 29.augustā cīnīsies ar vietējo izlasi.

Kā zināms, nepalīdzēt izlasei Eiropas čempionātā izlēmis vienīgais latvietis Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) Andris Biedriņš.

Eiropas čempionāts šogad no 4. līdz 22.septembrim norisināsies Slovēnijā.

Eiropas čempionāta grupas turnīrā Slovēnijas pilsētā Jeseņicē Latvijas pretinieki būs Bosnijas un Hercegovinas, Serbijas, Melnkalnes, Lietuvas un Maķedonijas basketbolisti. Trīs komandas kvalificēsies nākamajam posmam.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidāti dalībai Eiropas čempionātā:

Jānis Strēlnieks (Sanktpēterburgas "Spartak", Krievija), Armands Šķēle (Tallinas "Kalev"/"Cramo", Igaunija), Jānis Blūms ("Astana", Kazahstāna), Dairis Bertāns, (Bilbao "Uxue", Spānija), Kristaps Janičenoks, Kaspars Bērziņš, Artūrs Bērziņš, Jānis Bērziņš (visi - "VEF Rīga"), Rihards Kuksiks (Kijevas "Budiveļņik", Ukraina), Jānis Timma, Ronalds Zaķis (abi - "Ventspils"), Mārtiņš Meiers (Veisenfelsas "Mitteldeutscher", Vācija), Mareks Mejeris ("Knet", Spānija), Rolands Freimanis (Montegranaro "Sutor", Itālija), Andrejs Šeļakovs ("Melilla", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!