Foto: AP/Scanpix
Latvijas pirmajai pretiniecei Beļģijai nākamajā mēnesī gaidāmajā Eiropas čempionātā palīdzēs arī naturalizētais Mets Lodžeskis, kurš sastāvam pievienojies vien svētdien.

Iepriekšējās divas sezonas Lodžeskis aizvadījis spēcīgajā Grieķijas vienībā Pireju "Olympiacos", kuras sastāvā abas sezonas ULEB Eirolīgā guvis vidēji vairāk par desmit punktiem.

Spēlētājs Beļģijas pilsonību ieguva 2013.gadā, bet iepriekšējā Eiropas čempionātā nevarēja piedalīties traumas dēļ.

Pēc Lodžeska piesaistīšanas izlases galvenais treneris Edijs Kastēlss nosaucis 12 spēlētājus, kas dosies uz Eiropas čempionātu, kurā Beļģija savas apakšgrupu cīņas aizvadīs Rīgā.

Sastāvā iekļauti Sems van Rosoms ("Valencia Basket", Spānija), Džonatans Tabu (Milānas "Emporio Armani", Itālija), Lionels Bosko ("Mons-Hainaut"), Kventins Serons, Žans Salumu, Pjērs Antuāns Žilē (visi - "Oostende"), Žans-Marks Mvema (Antverpenes "Giants"), Vens Mukubu (Šarleruā "Spirou"), Mets Lodžeskis (Pireju "Olympiacos", Grieķija), Aksels Ervels ("Bilbao Basket", Spānija), Maksims de Zēvs (Romas "Virtus", Itālija), Kevins Tumba (Lēvenas "Bears").

Tikmēr kā divi rezervisti nosaukti Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCAA) spēlējošais Emanuels Lekomte un "Oostende" komandu pārstāvošais Kalids Bukišū.

Pagājušajā nedēļas nogalē Beļģija aizvadīja divas pārbaudes spēles ar Somiju, pirmajā piekāpjoties ar 62:75, bet dienu vēlāk revanšējoties pagarinājumā ar 73:69.

Šonedēļ beļģi Francijā aizvadīs pārbaudes spēles ar mājiniekiem, kas ir pašreizējie Eiropas čempioni, kā arī Gruziju.

Beļģija 1947.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā izcīnīja ceturto vietu, bet laikā starp 1981. un 2009.gadu sacensībām spēja kvalificēties tikai reizi. 2013.gadā tā pārvarēja pirmo posmu, bet otrajā posmā pie vienīgā panākuma tika pēdējā kārtā, kad ar 60:56 uzveica Latviju. Ja beļģiem šis mačs neko daudz neizšķīra, Latvija tieši šīs neveiksmes dēļ nekvalificējās ceturtdaļfinālam. Noslēgumā Beļģija tika klasificēta devītajā vietā.

Šī gada Eiropas čempionātā pirmajā mačā 5.septembrī Beļģija atkal spēkosies tieši ar Latviju, bet pēc tam apakšgrupu turnīrā tiksies arī ar Igauniju, Lietuvu, Čehiju un Ukrainu.

Kā zināms, pārējo apakšgrupu turnīri notiks Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija) un Zagrebā (Horvātija). Apakšgrupu četras spēcīgākās komandas kvalificēsies izslēgšanas turnīram, ko tās, sākot ar astotdaļfināla fāzi, no 12. līdz 20.septembrim aizvadīs Francijas pilsētā Lillē.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!