Foto: DELFI.lt

2017. gada Eiropas basketbola čempionātā dažādu iemeslu dēļ nepiedalīsies diezgan daudz augsta līmeņa spēlētāju, tomēr līdzjutējus "Eurobasket 2017" turnīrā priecēs latvietis Kristaps Porziņģis un citi pasaules mērogā atpazīstami spēlētāji .

Jau iepriekš vēstījām, ka "Eurobasket 2017" turnīrā nevarēs spēlēt tādi slaveni spēlētāji, kā Jannis Adetokunbo no Grieķijas izlases, serbi Milošs Teodosičs un Nikola Jokičs, itālis Danilo Galināri, francūži Rūdijs Gobērs un Nikolā Batūms, kā arī vairāki citi.

Tomēr nefokusēsimies uz negatīvo un aplūkosim spēlētājus, kuru augsto meistarību varēsim novērtēt "Eurobasket 2017".

Nikola Vučevičs

Foto: Reuters/Scanpix

Melnkalnes izlases centra spēlētājam Nikolam Vucevičam pagājušajā sezonā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Orlando "Magic" rindās vidēji spēlē izdevās izcelties ar "double-double" – 14,6 punkti un 10,3 atlēkušās bumbas. Diezgan droši var teikt, ka savā trešajā "Eurobasket" turnīrā viņš savāks labu personīgo statistiku, bet vai sekmēs Melnkalnes izlases izkļūšanu no grupu turnīra, to rādīs laiks.

Jons Valančūns

Foto: DELFI.lt

25 gadus vecais Jons Valančūns pirms diviem gadiem ar Lietuvas izlasi izcīnīja sudraba godalgas, un tas noteikti šajā turnīrā tikai vairo lietuvieša centra apetīti. Pagājušā sezona NBA klubā Toronto "Raptors" viņam nebija slikta, taču daudzi noteikti gaidīja kaut ko nedaudz vairāk par vidēji gūtiem 11,9 punktiem un 9,5 atlēkušajām bumbām. Pēc aizvadītās sezonas Valančūns, kurš kopš 2011. gada nav izlaidis nevienu Eiropas čempionātu, ir motivēts, un tas viņu padara par bīstamu spēlētāju.

Evans Furnjē

Foto: DELFI

Francijas izlasei šajā Eiropas čempionātā pietrūkst vairāku "atslēgas" spēlētāju, tāpēc Furnjē būs jāuzņemas līdera loma, kas viņam ir diezgan pazīstama. Pagājušajā sezonā Orlando "Magic" sastāvā viņš vidēji guva 17,2 punktus, kas ir ļoti solīds rādītājs. Pērn viņš tieši pirms olimpiskā kvalifikācijas turnīra guva savainojumu, tāpēc aizsargs šogad ir noskaņots kareivīgi. Furnjē "Eurobasket 2017" sensacionālajā zaudējumā pret Somiju turnīra atklāšanas spēlē sameta 25 punktus, un izskatās, ka viņš varētu būt viens no rezultatīvākajiem spēlētājiem čempionātā.

Deniss Šrēders

Foto: AFP/Scanpix

Vācijas izlases saspēles vadītājs Deniss Šrēders pagājušajā sezonā kļuva par Atlantas "Hawks" pamatsastāva spēlētāju, taču, neraugoties uz vidēji spēlē gūtajiem 17,9 punktiem un izdarītajām 6,3 piespēlēm, viņa sniegums NBA pasaulē bieži vien izpelnījās kritiku. Vācijas izlasei ir viens no jaunākajiem sastāviem "Eurobasket 2017", tāpēc komandas sniegumu būs grūti prognozēt, bet Šrēders būs Vācijas izlases motors, kas apliecinājās pirmajā spēlē pret Ukrainu, kad viņš guva 32 punktus un izdarīja septiņas piespēles.

Bojans Bogdanovičs

Foto: DELFI

Horvātijas izlases līderim Bojanam Bogdanovičam pagājušā sezona bija sarežģīta – viņš sezonas laikā no Bruklinas "Nets" tika aizmainīts uz Vašingtonas "Wizards", bet starpsezonā nokļuva Indiānas "Pacers". Pērn viņš 81 spēlē vidēji guva 13,7 punktus, bet savā ceturtajā Eiropas čempionātā Horvātija no viņa gaida rezultativitāti un komandas aizvešanu līdz labam sasniegumam.

Dario Saričs

Foto: DELFI.lt

Vēl viens Horvātijas izlases spēlētājs Dario Saričs aizvadīja ļoti veiksmīgu debijas sezonu NBA klubā Filadelfijas "76ers", vidēji gūstot 12,8 punktus un izcīnot 6,3 atlēkušās bumbas. Balsojumā par NBA labākā debitanta balvu viņš palika otrajā vietā. Talantīgais uzbrucējs aizvadīs savu otro Eiropas čempionātu, kurā kopā ar Bogdanoviču būs komandas līderi.

Nando de Kolo

Foto: Sputnik/Scanpix

Nando de Kolo loma Francijas izlasē vienmēr bijusi svarīga, bet šogad no viņa tiks gaidīts vēl vairāk. Pēc lieliskas sezonas Maskavas CSKA sastāvā (18,3 punkti, 4,2 piespēles) viņam un Furnjē nāksies vilkt lielāko vezumu, jo Francijas sastāvā ir pamatīgi iztrūkumi. Ja de Kolo laukumā parādīs visas savas labākās īpašības, Francija varēs aizspēlēties līdz medaļu cīņām. Turklāt viņam šis ir jau piektais Eiropas čempionāts.

Bogdans Bogdanovičs

Foto: DELFI

Latvijas izlases pirmās pretinieces Serbija sastāva problēmas pirms "Eurobasket 2017" ir plaši aprakstītas, un tas uz Bogdana Bogdanoviča pleciem uzliek lielu atbildības nastu. Viņš šajā turnīrā būs Serbijas izlases svarīgākais spēlētājs, un pirms savas debijas NBA klubā Sakramento "Kings" Bogdanovičs vēlēsies sevi parādīt no labākās puses. Pagājušajā sezonā Stambulas "Fenerbahce" sastāvā viņam vidēji izdevās gūt 14,8 punktus, izdarīt 3,9 rezultatīvas piespēles un izcīnīt 3,7 atlēkušās bumbas. Šīs sniegums viņam ļāva tikt pie naudīgākā NBA debitanta līguma līgas vēsturē. Tagad Bogdanovičam jāpierāda, ka viņš kā līderis var savu komandu aizvest līdz medaļām.

Gorans Dragičs

Foto: AFP/Scanpix

"Eurobasket 2017" atklāšanas spēlē Gorans Dragičs Slovēnijas izlases sastāvā spīdēja, sametot 30 punktus. Tieši šādu sniegumu no Dragiča viņa piektajā Eiropas čempionātā var sagaidīt arī turpinājumā. Viņš pagājušajā sezonā NBA klubā Maiami "Heat" vidēji izcēlās ar 20,3 punktiem un 5,2 rezultatīvām piespēlēm.

Dragičs paziņojis, ka šis viņam būs pēdējais Eiropas čempionāts. Kā jau visi izcili basketbolisti, arī viņš gribēs atvadīties ar uzvaru. To viņam centīsies palīdzēt Eiropas basketbola supertalants Luka Dončičs.

Kristaps Porziņģis

Foto: LETA

Latvijas basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis jau savā debijas turnīrā varētu būt tas, kurš izšķirs – vai valstsvienība sasniegs kaut ko lielu vai nē. Porziņģis ar savām unikālajām prasmēm izkarojis sev vietu NBA pasaulē, bet tagad viņam priekšā savas valsts pārstāvēšana. Līdz ar viņa pievienošanos Latvijas izlasei, no šīs komandas sāk gaidīt medaļas, taču kā tas izvērtīsies praksē – to rādīs laiks. Porziņģis Ainara Bagatska piekoptajā spēles sistēmā labi iederas, un Latvijas izlase ir gatava demonstrēt aizraujošu basketbolu.

Pagājušā sezona Ņujorkas "Knicks" sastāvā viņam bija sarežģīta, taču Porziņģis guva 18,1 punktu un izcīnīja 7,1 atlēkušo bumbu. Pēc sezonas viņam bija nesaprašanās ar kluba vadību, bet, neraugoties uz to, viņš ir gatavs darīt labas lietas izlasē.

Brāļi Gasoli

Foto: DELFI.lt

Spānijas izlases ilggadējais līderis Po Gasols ir "Eurobasket" leģenda, un viņam šobrīd pietrūkst tikai 61 punkts, lai kļūtu par visu laiku rezultatīvāko spēlētāju Eiropas čempionātos. Pirms diviem gadiem viņš ar savu fenomenālo sniegumu – 25,6 punkti un 8,8 atlēkušas bumbas – sagādāja Spānijai zelta medaļas. Viņa septītajā Eiropas čempionātā no Gasola joprojām var gaidīt brīnumus.

Savukārt Marks Gasols pagājušajā sezonā Memfisas "Grizzlies" sastāvā bija vadošais spēlētājs, un viņš savam spēles repertuāram pievienojis arī tālmetienu. Pērn viņš vidēji guva 19,5 punktus, un Eiropas čempionātā jaunākais no Gasoliem Spānijas izlasē varētu būt dominējošs spēks zem groza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!