Foto: DELFI.lt
Par 2017. gada Eiropas basketbola čempionāta pirmo finālisti ceturtdien, 14. septembrī, sensacionāli kļuva Latvijas apbēdinātāja Slovēnija, kas pusfinālā negaidīti pārliecinoši ar 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15) pieveica līdzšinējo titula īpašnieci Spāniju.

Tagad finālā svētdien sensacionālā Slovēnija spēlēs pret Krieviju vai Serbiju, kas savu pusfināla spēli aizvadīs piektdienas vakarā. Savukārt šī dueļa zaudētāji svētdien ar spāņiem tiksies cīņā par bronzas medaļām. Spāņi tikai trešo reizi kopš 1999. gada nespēlēs finālā, bet kopš 1999. gada tikai reizi (2005. gadā) palikuši bez medaļām.

Tā ir pirmā reize, kad Slovēnijas izlase spēlēs Eiropas čempionāta finālā un izcīnīs medaļas. Līdz šim komandas labākais sasniegums bija "Eurobasket 2009" pusfināls un ceturtā vieta. Toreiz priekšsacīkstēs slovēņi tikai pagarinājumā zaudēja Spānijai, kas pēc tam kļuva par čempioni. Savukārt pusfinālā slovēņi tikai papildlaikā piekāpās serbiem un tad cīņā par bronzu ar 56:57 zaudēja Grieķijai.

Spānijas izlase tikai mača sākumā pēc Marka Gasola diviem punktiem izvirzījās vadībā. Vēl brīdi vēlāk Rikijs Ruvio ar diviem soda metieniem panāca 6:6, bet atlikušajā laikā vadībā bija tikai Slovēnija. Izšķiroša spēlē bija trešā ceturtdaļa, kurā Spānijai neizdevās veikt iedzīšanu, bet slovēņi nostiprinājau savu pārsvaru vairāk kā 10 punktu robežās. Pēdējā ceturtdaļā izmisīgie spāņu centieni glābt spēli bija nesekmīgi un pēdējās minūtēs slovēņi droši nosargāja uzvaru.

$duelID=813;$eventID=17;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Jau spēles sākumā spāņus nelielā "nokdaunā" iedzina slovēņu tālmetieni, kas bija viens no Slovēnijas galvenajiem "ieročiem" uzvaras kaldināšanā (visā spēlē realizēti 14 no 25 tālmetieniem). Slovēnijai pa 15 punktiem guva Gorans Dragičs un Entonijs Rendolfs, kuri katrs realizēja pa trim tālmetieniem. Vēl Slovēnijai 13 punktus guva Klemens Prepeličs (realizēti visi trīs tālmetieni), bet 30 gadu jubileju svinējušais centrs Gašpers Vidmars izcēlās ar 12 punktiem. Izcilu spēli Slovēnijas izlases rindās aizvadīja arī jaunais talants Luka Dončičs, kurš guva 11 punktus, izcīnīja 12 atlēkušās bumbas un izdarīja astoņas rezultatīvas piespēles.

Spānijas izlases rindās rezultatīvākais ar 16 punktiem bija 37 gadus vecais Pau Gasols, viņa brālis Marks Gasols guva 12 punktus un izcīnīja 10 atlēkušās bumbas, bet Rikijs Ruvio gva 13 punktus.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!