Foto: AP/Scanpix/LETA
Slovēnijas vīriešu basketbola izlase ar tās līderi Goranu Dragiču priekšgalā svētdien Stambulā tika kronēta par Eiropas čempioni basketbolā, pirmo reizi vēsturē izcīnot Vecā kontinenta čempionu titulu.

Finālmačā Slovēnija ar rezultātu 93:85 (20:22, 36:25, 15:20, 22:18) pārspēja Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempioni Serbiju.

Slovēnijas basketbolisti mača gaitā ieguva vairāk nekā desmit punktu pārsvaru, kas ceturtajā ceturtdaļā tika sadeldēts, serbiem iegūstot vadību. Tiesa, neskatoties uz izlases otra balsta Luka Dončiča zaudējumu, slovēņi sapurinājās un noveda maču līdz uzvarai.

Arī finālā izcilu sniegumu demonstrēja slovēņu līderis Dragičs, kurš guva 35 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas. Tikmēr 21 punkts Klemenam Prepeličam, bet 11 punkti naturalizētajam amerikānim Entonijam Rendolfam, kuri bija aukstasinīgi mača izšķirošajos brīžos ceturtajā ceturtdaļā. Savukārt Dončičs nepilnās 23 minūtēs iemeta astoņus punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas.

Tikmēr Serbijas izlasē ar 22 punktiem izcēlās Bogdans Bogdanovičs, bet 18 punkti Milana Mačvana kontā.

Par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Dragičs, bet simboliskajā izlasē bez viņa iekļuva arī finālisti Dončičs un Bogdanovičs, kā arī bronzas medaļas laureāts spānis Po Gasols un ceturtajā vietā palikušais krievs Aleksejs Šveds.

Pirmajā ceturtdaļā mačs aizritēja līdzīgā cīņā, taču neliels pārsvars piederēja serbiem. Otrajā ceturksnī pēc 11 punktu izrāviena slovēņi panāca desmit punktu pārsvaru (38:28), pirmo puslaiku, kurā Dragičs iemeta 26 punktus, uzvarot ar 56:47.

Otrā puslaika sākumā slovēņi panāca lielāko pārsvaru spēlē - 12 punktus, taču serbi pamazām sāka iedzīt, turklāt trešās ceturtdaļas vidū traumas dēļ spēle noslēdzās Dončičam. Desmit minūtes vēlāk Mačvans pirmo reizi otrajā puslaikā izvirzīja vadībā serbus (78:77). Tiesa, slovēņi nesalūza un pie rezultāta 80:82 pa četriem svarīgiem punktiem iemeta Rendolfs un Prepeličs (88:82). Pēc tam jau serbi vairs neatspēlējās, slovēņiem izcīnot vēsturisku uzvaru.

Zīmīgi, ka Serbija un Slovēnija bija vienīgās izlases Eiropas čempionātā, kurām Latvija cieta zaudējumus.

Slovēnijas basketbolistiem līdz šim labākais rezultāts Eiropas čempionātos bija 2009.gadā izcīnītā ceturtā vieta. Toreiz pusfinālā ar 92:96 pagarinājumā tika atzīts tieši Serbijas pārākums, bet bronzas mačā ciests sāpīgs zaudējums 56:57 Grieķijai.

Serbi par kontinenta čempioniem kļuvuši trīs reizes - 1995., 1997. un 2001.gadā, tobrīd vēl startējot kā apvienotā Serbija un Melnkalne. Savukārt 2009.gadā tika izcīnīts sudrabs, bet 1999.gadā iegūt bronza. Pērn serbi kļuva par Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempioniem, pievienojot vēl vienu sudrabu 2014.gadā FIBA Pasaules kausā izcīnītajam.

Kā vēstīts pirms tam cīņā par bronzu Spānija ar 93:85 (21:13, 24:15, 21:27, 27:30) pārspēja Krieviju, kas apakšgrupu turnīrā vienīgo zaudējumu cieta Latvijai.

Tikmēr Latvijas izlase turnīra atklāšanas mačā ar 82:92 zaudēja Serbijai, kam sekoja piecas uzvaras pēc kārtas, tomēr ceturtdaļfinālā izlase ar 97:103 kapitulēja Slovēnijai. Latvijai neizdevās pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas sasniegt Vecā kontinenta meistarsacīkšu pusfinālu, tomēr tāpat piektā vieta ir jaunāko laiku augstākais rezultāts. Nākamā iespēja būs tikai 2021.gadā, jo ar nākamo ciklu Eiropas čempions tiks noskaidrots reizi četros gados.

Latvijai kopš 1993.gada, kad tā atgriezās Eiropas čempionātos, līdz šim labākā bija astotā vieta, kuru tā ieguva 2001. un 2015.gada Eiropas čempionāta finālturnīros. Savukārt 1935.gadā latvieši uzvarēja pirmajā Eiropas čempionātā, pēc tam 1939.gadā izcīnot arī sudraba medaļas.

Eiropas čempionātā basketbolā vistitulētākā komanda ir PSRS, kas par čempioni kļuvusi 14 reižu, bet tālāk ar astoņiem tituliem seko bijusī Dienvidslāvija. Savukārt pa trim zeltiem ir Spānijai un Lietuvai, bet Latvija līdz šim vienīgo reizi kontinenta meistarsacīkstēs triumfējusi pašā pirmajā turnīrā 1935.gadā.

Pirms diviem gadiem pie trešā titula vēsturē tika Spānija, kas finālā ar 80:63 apspēlēja Lietuvu, bet pie bronzas medaļām tika Francijas basketbolisti. Lietuva un Francija šajā čempionātā zaudēja astotdaļfināla cīņās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!