Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai arī mēs apzināmies, cik būtiski mūsu organisma pastāvēšanā ir muskuļi, par tiem joprojām nezinām samērā daudz lietu. Turpinājumā pieci interesanti fakti par muskuļiem un to veiktajām funkcijām, ko apkopojis "Huffington Post".

Stiprākais, izturīgākais un lielākais muskulis


Foto: PantherMedia/Scanpix
Iespējams, esi dzirdējis, ka mēle ir cilvēka stiprākais muskulis, kas ir visai iespaidīgi, jo tā apveltīta ar ievērojamu elastības un spēka kombināciju. Tomēr, kā skaidro "Live Science", ir daudz un dažādu veidu, kā mērīt spēku, tādēļ nav pamatota iemesla kādu muskuli dēvēt par spēcīgāko.

Piemēram, apakšstilba muskulis var izturēt vislielāko slodzi, kamēr žokļa muskulis iztur vislielāko spiedienu. Savukārt lielais gūžas muskulis ir lielākais muskulis cilvēka ķermenī slodzes ziņā.

Muskuļi aug, kamēr guļam


Foto: PantherMedia/Scanpix
Viss darbs, ko ieguldi treniņos, atmaksājas vēlāk, dodoties pie miera. Dziļā un spēcinošā miegā muskuļi atslābst, un palielinās asiņu pieplūšana tiem. Tiek izstrādāti arī hormoni, kas nodrošina muskuļu attīstību, un to audi palielinās un atjaunojas. Bez pietiekami dziļa un pilnvērtīga miega treniņa vēlamos rezultātus nesagaidīt, uzsver speciālisti. 

Muskuļi nodrošina 85 procentus ķermeņa siltuma


Foto: PantherMedia/Scanpix
Kad muskuļi saraujas, tie izdala siltumu, kas nepieciešams, lai uzturētu veselīgu ķermeņa temperatūru. Muskuļu saraušanās rada arī drebuļus, organismam atrodoties pārāk zemā temperatūrā un salstot. Tā iemesls ir smadzeņu izraisītās muskuļu kontrakcijas, kas ķermenim liek atsilt un atgūt zaudēto siltumu.

Vieglāk ir muskuļu masu iegūt nekā to pazaudēt


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētījumi ir pierādījuši, ka iegūtās muskuļu masas zaudēšana prasa divas reizes vairāk laika nekā tās audzēšana. Pētījumos rasts secinājums, ka, uzsākot spēka  vingrinājumus, muskuļu spēks divu mēnešu laikā pieaug par 47 procentiem, bet, ieturot divu mēnešu pauzi no treniņiem, tiek zaudēti tikai 23 procenti no to spēka.

Kalorijas efektīvāk dedzina nevis tauki, bet muskuļi


Foto: PantherMedia/Scanpix
Tavs vielmaiņa ātrums miera stāvoklī nozīmē kaloriju skaitu, ko organisms patērē bez ievērojamas fiziskas slodzes. Jāpiebilst, ka muskuļi miera stāvoklī dedzina krietni vairāk kaloriju nekā tauki, tādējādi - jo spēcīgāks un fiziski attīstītāks ir cilvēks, jo veiksmīgāk tiek patērētas uzņemtās kalorijas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!