Foto: AFP/Scanpix
Otrdien aprit tieši 25 gadi kopš 1989.gada Hilsboro stadiona traģēdijas, kurā sabruka viena no tribīnēm, nonāvējot 96 Anglijas futbola kluba "Liverpool" fanus.

Britu sporta nāvējošākā traģēdija 1989.gada aprīlī notika Anglijas Futbola asociācijas (FA) kausa izcīņas pusfināla spēles laikā starp "Liverpool" un Notingemas "Forest" komandām. Notikušais mainīja maču norises sistēmu visā valstī, stadionos likvidējot stāvvietas un izveidojot tikai sēdvietas.

Neatkarīga izmeklēšanas komisija 2012.gadā beidza pētīt informāciju, ko sniedz vairāk nekā 450 000 lapaspušu dokumentu, ziņojumu, interviju, liecinieku liecību un vēstuļu. Atklāts, ka no 164 dažādu cilvēku liecībām, kurās sniegtā informācija tika pakļauta labojumiem, 116 gadījumos labota informācija, kas bija par sliktu vietējai policijai.

Izmeklēšanas gaitā nebija atrasti pierādījumi nevienam no apstākļiem, kurus policija dēvējusi par noteicošajiem traģēdijas notikšanā, bet ātrākas drošībnieku reakcijas gadījumā būtu bijis iespējams glābt vismaz 41 dzīvību.

Pēcāk Lielbritānijas policija atkārtoti sāka Hilsboro traģēdijas izmeklēšanu, turklāt nesen atrasts pirms 25 gadiem filmēti videomateriāli vairāku stundu garumā, kas atspoguļo traģēdijā notikušo, turklāt tiek raksturoti kā "pārāk šausmīgi", lai tos rādītu bojāgājušo tuviniekiem. Iepriekš šie videomateriāli nebija publiskoti.

Šobrīd šie video tiek apstrādāti, lai filmas attēlu padarītu asāku. Tāpat atrastie materiāli tiks analizēti, lai noskaidrotu bojāgājušo nāves apstākļus. Turklāt atsevišķas lietas no redzētā jau paspējušas šokēt izmeklētājus.

Tāpat tuvākajā laikā iecerēts atkal uzklausīt upuru ģimenes, kā arī iepazīties ar jautājumiem, kas skar stadiona drošību, tā ārkārtas situācijas plānojumu, kā arī spēju kontrolēt arēnas apmeklētājus.

Tiesa, kā galvenie pierādījumi par traģēdiju būs tieši atrastie videomateriāli.

Traģēdijas izmeklēšana turpināsies vēl gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!