Foto: AFP/Scanpix
Austrijas futbola valstsvienība otrdien pirmoreiz vēsturē pašas spēkiem kvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram.

Austrijas izlase kvalifikācijas turnīra astotās kārtas spēlē izbraukumā ar 4:1 (2:0) pieveica Zviedriju.

Jau devītajā minūtē rezultātu atklāja Dāvids Alaba, kurš realizēja 11 metru soda sitienu, kas tika piešķirts par Kima Šelstrema pārkāpumu pret Zlatko Junuzoviču.

Turpinājumā 38.minūtē Martins Harniks pēc sitiena ar galvu panāca 2:0, bet 77.minūtē trešos vārtus guva Marks Janko. Neilgi pirms spēles beigām pats Harniks panāca arī 4:0, bet goda vārtus Zviedrijai jau kompensācijas laikā iesita tās lielākā zvaigzne Zlatans Ibrahimovičs.

Zīmīgi, ka Zviedrija Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēs savā laukumā nebija zaudējusi kopš 2003.gada oktobra, kad ar 0:1 piekāpās Latvijai.

Austrija Eiropas čempionātā spēlēs otro reizi vēsturē, bet pirms 2008.gada finālturnīra tai nebija jāpiedalās kvalifikācijā, jo tā kopā ar Šveici rīkoja šīs sacensības. Iepriekšējo reizi tā kvalifikācijas turnīrā piedalījās pirms 1998.gada Pasaules kausa.

Līdz ar to Austrija pievienojusies Anglijai, Islandei un Čehijai, kas jau priekšlaicīgi garantējušas sev finālturnīra sasniegšanu.

"Mēs pilnībā bijām pelnījuši uzvarēt," pauda Janko. "Zviedrija ir ļoti spēcīga komanda savā laukumā, tomēr esam nokļuvuši fāzē, kurā ticam saviem spēkiem."

Citā G apakšgrupas mačā otrdien Krievija izbraukumā ar 7:0 (3:0) pārliecinoši uzvarēja spēlē ar Lihtenšteinu, četrus vārtus iesitot Artjomam Dzjubam, bet pa vienam Aleksandram Kokorinam (no 11 metru soda sitiena atzīmes), Fjodoram Smolovam un Alanam Dzagojevam.

Savukārt Melnkalne izbraukumā ar 2:0 (1:0) pieveica Moldovu, reizi izceļoties Stefanam Savičam, bet vēl vienu reizi bumbu savos vārtos ieraidot Petru Racu.

Kopvērtējumā tagad Austrija ar 22 punktiem astoņās spēlēs garantējusi pirmo vietu, bet Krievija ar 14 punktiem pakāpusies uz otro pozīciju. Savas pozīcijas ievērojami pasliktinājusi Zviedrija, kuras kontā ir 12 punkti, turklāt tikai par punktu tiek apsteigta Melnkalne.

Grupas apakšgalā Lihtenšteina un Moldova guvušas attiecīgi piecus un divus punktus.

Cikla noslēgumā Krievija viesosies pie Moldovas un uzņems Melnkalni, bet Zviedrija viesosies pie Lihtenšteinas un mājās centīsies apspēlēt Moldovu.

Tikmēr finālturnīru jau sasniegusī Anglija E apakšgrupas spēlē ar 2:0 (0:0) savā laukumā Vemblija stadionā uzveica Šveici.

Rezultātu 67.minūtē atklāja uz maiņu laukumā nākušais Harijs Keins, bet 84.minūtē nozīmēto 11 metru soda sitienu realizēja Rūnijs, kuram līdz ar to šis bija piecdesmitais precīzais sitiens Anglijas izlasē, kas ļāva pārspēt līdzšinējo valstsvienības visu laiku rezultatīvāko spēlētāju Bobiju Čarltonu.

Zīmīgi, ka arī sestdien, kad Rūnijs panāca Čarltonu, viņš bija precīzs no soda sitiena atzīmes.

"Lieliskas sajūtas," 29 gadus vecais Rūnijs pēc spēles pauda intervijā ITV. "Beidzot to paveikt ir sapņa piepildīšanās. Tas ir liels gods, un esmu ļoti lepns."

"Nevaru noliegt, ka esmu vīlies par to, ka man vairs nepieder šis rekords, tomēr esmu gandarīts, ka tagad tas ir Veina īpašumā, kurš turklāt ir arī mana iemīļotākā kluba [Mančestras "United"] kapteinis," stāstīja Čarltons.

Šveice joprojām ir izteikta favorīte cīņā par otro vietu apakšgrupā, jo pēdējās divās spēlēs tai jātiekas ar Sanmarīno un Igauniju.

Ja vēl pirms otrdienas uz trešo vietu grupā diezgan pretendēja Igaunija, tagad tās izredzes ir ievērojami samazinājušās, jo ar 0:1 (0:0) izbraukumā tika zaudēts Slovēnijai. Vienīgos vārtus 63.minūtē iesita Roberts Beričs.

Savukārt ar lielām grūtībām no sensacionālas punktu zaudēšanas šajā grupā izglābās Lietuva, kas tikai kompensācijas laikā panāca uzvaru 2:1 (1:0) pār Sanmarīno.

Rezultātu jau septītajā minūtē atklāja Fjodors Černihs, bet otrajā puslaikā viesu spēlētājs Mateo Vitajoli panāca izlīdzinājumu. Uzvaru lietuviešiem vien kompensācijas laika otrajā minūtē nodrošināja Luks Spalvis.

Zīmīgi, ka Sanmarīno izlase oficiālos mačos nebija guvusi vārtus izbraukumā kopš 2001.gada dueļa ar Latviju.

Kopvērtējumā pēc astoņām kārtām Anglijai ir maksimāli iespējamie 24 punkti, bet tai ar attiecīgi 15 un 12 punktiem seko Šveice un Slovēnija. Igaunija un Lietuva ieguvušas attiecīgi desmit un deviņus punktus, bet grupas pastarītes Sanmarīno rēķinā ir viens punkts.

Tikmēr platiem soļiem finālturnīram turpina tuvoties Spānijas izlase, kas otrdien C grupas cīņā ar 1:0 (1:0) izbraukumā pārspēja Maķedoniju.

Vienīgie vārti tika gūti astotajā minūtē, kad pēc Huana Matas sitiena bumbu savos vārtos netīši ieraidīja vārtsargs Tome Pačovskis.

"Mums jāatzīst, ka nespēlējām labi, jo uzvarējām tikai, pateicoties veiksmei gūtiem vieniem vārtiem," pauda Spānijas izlases galvenais treneris Visente del Boske.

Citā ļoti svarīgā mačā Slovākija savā laukumā cīnījās 0:0 (0:0) ar Ukrainu, bet Baltkrievija ar 2:0 (1:0) pieveica Luksemburgu, pateicoties diviem Mihaila Gordeičuka gūtajiem vārtiem.

Kopvērtējumā Spānijai ir 21 punkts, kas ļauj par diviem punktiem apsteigt Slovākiju, bet trešā ar 16 punktiem ir Ukraina.

Tikmēr Baltkrievija iekrājusi septiņus punktus, bet Luksemburgas un Maķedonijas rēķinā ir attiecīgi četri un trīs punkti.

Pēc divu apļu grupu turnīra finālsacensībās iekļūs katras grupas divas labākās komandas un labākā no trešajā vietā palikušajām izlasēm. Pārējās astoņas trešo vietu ieguvējas spēkosies "play-off" pāros par četrām atlikušajām ceļazīmēm.

Eiropas čempionāta finālturnīrs 2016.gadā Francijā būs pirmais, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!