Foto: AFP/Scanpix

Vācu laikraksts "Bild" no otrdienas sāk publicēt FIFA neatkarīgo izmeklētāju ziņojumu par iespējamo negodīgo lēmumu, piešķirot Krievijai un Katarai attiecīgi 2018. un 2022. gada Pasaules kausa finālturnīra rīkošanu.

"Bild" publiskotajā pilnajā ziņojumā teikts, ka pirms balsojuma kāda FIFA pārstāvju 10 gadus veca meita saņēmusi divu miljonu ASV dolāru pārskaitījumu uz savu krājkontu. Savukārt neilgi pirms balsojuma par Pasaules kausa mājvietām trīs FIFA izpildkomitejas locekļi privātā lidmašīnā devās uz Riodežaneiro, kur piedalījās saviesīgā pasākumā. To visu apmaksāja ar Kataras Futbola federāciju saistīti cilvēki.

"Bild" norāda, ka Katarā bāzētā pasaulē lielākā sporta akadēmija "Aspire Academy" dažādos veidos "apņēmīgi manipulējusi ar FIFA cilvēkiem, kuriem bija tiesības balsot".

Savulaik izmeklēšanu veica un ar ziņojumu FIFA informēja amerikāņu jurists, FIFA Ētikas komisijas priekšsēdētājs Maikls Garsija. Tomēr 2014. gadā FIFA lēma publiskot 42 lappušu versiju, kas neapsūdzēja Kataru tiesību "nopirkšanā". Neilgi pēc tam Garsija paziņoja, ka vairs nestrādās kopā ar FIFA un aizgāja no neatkarīgās Ētikas komisijas. "Bild" tagad ieguvis pilnu ziņojuma tekstu, ko arī nolēmis publiskot.

Kā norāda žurnālists Peters Rosbergs, kura rīcībā ir pilnais ziņojums, "tas nenorāda, ka balsojumi bija nopirkti". Rosbergs vērš uzmanību, ka publikācija ir kā "puzle", kurai nozīme ir tikai tajā gadījumā, kad visas daļas ir pareizi saliktas. Šajā gadījumā visi "puzles" gabaliņi nav uz galda un diez vai arī Garsijam izmeklēšanas laikā ļāva tikt pie šiem "gabaliņiem", uzskata Rosbergs. Tomēr Rosbergs uzsver, ka Garsijas ziņojums radīja zināmu "lavīnas efektu", jo pēc tam dažādās lietās no amatiem atstādinātas vairākas korupcijas skandālos iesaistītās FIFA amatpersonas, pret kurām šobrīd vēl rit tiesvedība.

2010. gadā FIFA lēma 2018. gada Pasaules kausa finālturnīra rīkošanu uzticēt Krievijai, bet 2022. gada Pasaules kausu – Katarai. Burtiski pēc balsojuma sākās pirmie sašutumi par rezultātiem, dažādos korupcijas skandālos bijuši iesaistīti vairāki FIFA izpildkomitejas locekļi, kuri jau atstājuši savus amatus vai pat notiesāti, tomēr FIFA nav atzinusi iespējamās manipulācijas ar balsojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!