Foto: LETA

Pirmās pazīmes par "netīro" futbolu Latvijā bija 2007.gadā, tālāk sekojošā Daugavpils "Dinaburg" lietā Latvijas Futbola federācija (LFF) pieļāva kļūdu, bet Daugavpils "Daugava" skandāls ir pavisam citā mērogā un tam būs cits spēks, pārliecināts ir LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Oktobrī apritēja pieci gadi kopš "Dinaburg" skandāla, bet pirms "jubilejas mēneša" Mežeckis vairākkārt atteica sarunu ar portālu "Delfi". "Tagad zināt, kāpēc tad nevarēju tikties un daudz nerunāju par šo lietu, jo nevarēju daudz ko teikt un nebūtu jēga," tagad saka Mežeckis.

Atceroties 2009.gada Latvijas futbola spēļu sarunāšanas skandālu, Mežeckis atgādina vēl arī par 2007.gadu. "Pirmās sankcijas bija jau 2007.gadā, kad izslēdzām "Dinaburg" no Baltijas līgas. Toreiz "Dinaburg" spēlēja pret igauņu "Narva", un zaudēja ar 0:2. Uz to spēli bija mūsu pārstāvis Ainārs Vahtelis, kurš pēc mača man teica: "Tas ir "vāks", kas tur notika. Tas pat nebija cirks.". Tad dabūjām spēles ierakstu, nu tā bija parodija par futbolu. Viņiem, ja atceros, bija treneris Popkovs no Krievijas, kurš aizgāja prom no spēles, viens spēlētājs arī no Krievijas atstāja laukumu, jo vairs nevarēja uz to noskatīties. Tad pēc ilgām diskusijām Arbitrāžas komisijā mēs panācām, ka izslēdzām viņus."

"Pēc tam mums bija aizdomīgas spēles, bet mums tā bija tumša lieta. Mums tad bija vēl viena lieta saistīta ar vienu darboni, bet bija aizdomas un ieraksti, kas iegūti neoficiālā ceļā. Mēs pat nesapratām, cik tālu tā lieta iet," pirmos soļus cīņā pret spēļu rezultātu ietekmētājiem iezīmē Mežeckis.

Pati "Dinaburg" lieta sākusies dažus mēnešus pirms komandas izslēgšanas no Latvijas futbola čempionāta, jo tikai tajā gadā sākusi darboties bukmeikeru kantoru likmju monitorēšana sistēma "Sportradar". Portāla "Delfi" rīcībā esošie dokumenti liecina, ka LFF pirmo informāciju par "Dinaburg" aizdomīgajām spēlēm saņēma 2009.gada 14.septembrī, bet jau 3.oktobrī Daugavpils komandu izslēdza no Latvijas virslīgas.

"Mēs nedaudz apsteidzām notikumus. Mēs cerējām, ka tikai uz šo ziņojumu pamata varēsim izslēgt "Dinaburg". Mēs saņēmām mutisku atbalstu no UEFA, tad valdē izslēdzām komandu no virslīgas. Lēmums bija 200% pareizs, jo viņi ar to nodarbojās un praktizēja, bet pieļāvām kļūdu," spiests atzīt Mežeckis. "Tādu lēmumu saistībā ar spēļu sarunāšanām, liekas, pieņēmām pirmie. Katrā gadījumā, vieni no pirmajiem Eiropā, ja ne paši pirmie. Esmu pārliecināts, ka nedaudz pasteidzāmies. Tas bija mūsu "feileris". Tagad [Daugavpils "Daugava" skandāla lietā] mums ir spēcīgs UEFA un Valsts policijas atbalsts, tas ir pavisam cits spēks. Mums ir pavisam cita komanda."

Pēc "Dinaburg" izslēgšanas sekoja diskvalificēto sūdzība Starptautiskajā Arbitrāžas tiesā (CAS). Toreiz uz mūžu no futbola diskvalificēja "Dinaburg" prezidentu Oļegu Gavrilovu, kurš tagad "Daugavas" lietā ir viens no galvenajiem aizdomās turamiem, un galveno treneri Tamazu Pertiju. Mežeckis uzsver, ka arī UEFA zināja par LFF taisnību šajā lietā, taču nedomāja, ka lieta nonāks līdz CAS. "Ja lietu izskatītu CAS, mēs vēl tagad maksātu kompensācijas."

Mežeckis, ka "Dinaburg" lietā nepareiza bija notikumu ķēde - pirms LFF valdes lēmuma sodu vajadzēja pieņemt Disciplinārai komisijai, bet tas nav noticis. LFF ģenerālsekretārs neslēpj, ka toreiz neviens nav bijis ar juridisko pieredzi un nav ieminējies, ka "vajag tā darīt". "Varbūt par DK būtu "atsviedusi" lēmumu atpakaļ, lai ievācam vairāk pierādījumu. Ja DK būtu diskvalificējusi, tad "Dinaburg" varētu sūdzēties Arbitrāžas tiesā. Ja arī tā nolemtu sodīt, tad tālāk jau UEFA, FIFA, tad tikai CAS. Tad tie soļi būtu bijuši pareizāki un arī varbūt lēmums būtu drošāks. Mums sanāca, ka LFF valde pieņem lēmumu, tad laikam DK ar atpakaļejošu datumu pieņem lēmumu..."

Dažus mēnešus pēc "Dinaburg" apelācijas iesniegšanas CAS 2010.gada pavasarī LFF bija spiests atsaukt savu lēmumu un reabilitēja Pertiju, bet Gavrilovam palika spēkā mūža diskvalifikācija. Lai gan toreiz oficiāli no LFF vadītāju puses neizskanēja, tagad Mežeckis neslēpj: "Jā, tas bija viens no mierizlīguma punktiem, bet citus punktus nevaru atklāt. Ja tā var teikt, tad mēs sevi visu šo laiku "likām zem sitiena", jo tas bija "settlement" [vienošanās] un neafišējām to vienošanos."

Mežeckis noliedz, ka šī vienošanās paredzēja Gavrilovam zināmu brīvību, ļaujot viņam atrasties stadionos un futbola tuvumā, taču oficiāli neieņemot nevienu amatu. "Tā nebija. To, ka mēs lietu līdz galam nenostrādājām, kā tagad, kad ir konkrēti ierakstīts, ko nedrīkst darīt, to vajadzēja toreiz darīt. Atkal līdz galam nenostrādājām. Vajadzēja uztaisīt līdzīgi kā restorānos vai kazino, kur atsevišķiem cilvēkiem ir "face control"."

Atgriežoties pie "svaigākā skandāla", LFF amatpersona spiesta konstatēt, ka daži Latvijas futbolisti ir diezgan vienaldzīgi par notiekošo un pat sankcijām. "Atceros, ka pirms pieciem gadiem runājām ar "Dinaburg" spēlētājiem, viņi visi uzvedās kā tādi nevainīgi jēriņi. Bet mums krājās gadu garumā tā informācijas bāze, līdz... Pirms aizdomīgām spēlēm visu laiku tagad gājām ģērbtuvēs, runājām par to, bet futbolisti uztver to diezgan viegli. Daži vispār to uztver kā pašsaprotamu lietu, jūtas visuvareni."

"Daugava" lieta sākta jau pirms pusotra gada, tai ir diezgan nopietna faktu bāze, taču sīkākas detaļas joprojām ir izmeklēšanas noslēpums, kamēr lieta nav nonākusi līdz tiesai. Mežeckis gan bija cerējis, ka skandāls būs ātrāk jau pēc Latvijas čempionāta pirmā vai otrā apļa. "Domāju, ka tagad Latvija būs kā viens no piemēriem Eiropā, kā starptautiska sadarbība UEFA ar Valsts policiju devusi augļus. Mums jau zvanīja no UEFA un apsveica - cik nu var apsveikt - ar šīm mūsu darbībām."

"Varbūt dažs labs tagad sāks domāt, vai vispār vajag kaut ko tādu darīt. Apsolu, ka būs turpinājums. Mums jau tagad atpakaļceļa nav. Gaidām, kad mums iedos visus dokumentus, gaidīsim. Visus sarakstus ar diskvalificētajiem publicēsim. Nebūs žēlastības. Tie ir noziedznieki pret futbolu. Viņi darīja, bet darīja negodīgi. Es to nevaru saprast. Diemžēl, tā ir viena no mūsu dzīves melnajām pusēm šobrīd visā sabiedrībā. Tā nav tikai mūsu sporta veida slimība, tas ir visos sporta veidos. Bet tas parāda, ka futbols ir populārs, un te apgrozās lielas naudas summas," skarbo realitāti konstatē Mežeckis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!