Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Tiesnesis, piešķirot apšaubāmu 11 metru soda sitienu, "nogalināja" spēli, kurā Latvijas izlase viesos pret Gruziju bija pelnījusi vismaz neizšķirtu, uzskata Latvijas valstsvienības aizsargs Kaspars Dubra.

Latvijas izlase svētdien UEFA Nāciju līgas D divīzijas pirmās grupas spēlē viesos Tbilisi ar 0:1 (0:0) zaudēja Gruzijas izlasei, kura vienīgos vārtus guva cīņas 77.minūtē, kad "pendeli" realizēja Tornike Okriašvili.

"Mums spēles laikā bija vairāk 100% momentu kā viņiem un uzskatu, ja mēs tos būtu izmantojuši, varētu izcīnīt uzvaru, tomēr nekādā gadījumā nevar spēlētājiem pārmest un izteikt pretenzijas par demonstrēto spēli. Cīnījāmies katrs par katru un žēl, ka ielaidām to 11 metru sitienu un zaudējam, jo neizšķirtu bijām pelnījuši viennozīmīgi. Tāds ir futbols un šobrīd vairs neko nevaram darīt, taču mēs parādījām raksturu. Uzskatu, ka šajā mačā pēc sliktas spēles pret Andoru pierādījām, ka varam cīnīties par uzvarām un čaļi ir malači," pēc spēles sacīja Dubra.

Aizsargs arī pauda sašutumu par tiesneša piešķirto 11 metru soda sitienu.

"Godīgi sakot, šādā spēlē, kur visu laiku ir vārtu gūšanas epizodes, es nedotu 11 metru soda sitienu. Principā tiesnesis ar šo pendeli "nogalināja" spēli, bet mēs parādījām raksturu un līdz pat spēles beigām neviens nepadevās. Gājām uz priekšu, turklāt kādā no momentiem minūtes laikā spējām izveidot četrus stūra sitienus un gandrīz izlīdzināt rezultātu, bet šoreiz nesanāca," norādīja Dubra.

Latvijas futbolisti turnīru turpina bez uzvarām, jo ceturtdien spēlēja neizšķirti 0:0 ar Andoru, kamēr Gruzija izcīnīja otro uzvaru, jo iepriekš ar 2:0 pārspēja Kazahstānu.

"Citādāka taktika bija atslēga, kādēļ aizvadījām divus dažādus mačus. Pret Andoru spēlējām kā pirmais numurs un var redzēt, ka šajā ziņā mums ir problēmas. Mums nav tādas kvalitātes kā spāņiem un citām lielvalstīm, kuras var daudz pieturēt bumbu un veidot bīstamas izdevības, bet mēs labi nospēlējām pretuzbrukumos, izveidojot vairākus ļoti labus momentus. Spēlējām no aizsardzības ar ātriem pretuzbrukumiem, it sevišķi otrajā puslaikā. Ja pirmajā vairāk aizsargājāmies, tad otrajā jau bija vairāk momentu," sprieda futbolists.

"Pirmajā puslaikā mēs īsti nebijām līdz galam sajutuši laukumu, jo pirmās piespēles gāja garām. Savukārt otrajā jau bija labāk - sākām turēt bumbu un virzījām spēli no sāna uz sānu, bet tālāko jau izšķīra individuālās darbības. Varu tikai atkārtot, ka nekādas pretenzijas pret spēlētājiem nevar būt un ir ļoti žēl, ka ielaidām tos vārtus," sarūgtināts bija Dubra.

"Latvijas izlases trumpis, manuprāt, vienmēr ir bijuši pretuzbrukumi un šāds spēles stils jau ir bijis vairākās paaudzēs. Domāju, ka pret Gruziju pierādījām, ka varam cīnīties un ka cilvēki var ticēt mums. Mēģināsim darīt visu, lai turpmāk gūtu panākumus un iepriecinātu gan līdzjutējus, gan paši sevi," solīja spēlētājs.

Viņš arī atzina, ka Gruzijas izlase ar neko nav pārsteigusi.

"No Gruzijas tieši to arī gaidījām, ka viņi mēģinās uzlauzt mūsu aizsardzību ar caurejošām piespēlēm, taču aizsardzībā spēlējām ļoti kompakti un viņiem īsti pat nebija reālu vārtu gūšanas iespēju. Vienīgos pusmomentus viņi izveidoja ar tālsitienu un standarsituāciju palīdzību, bet nevarētu teikt, ka gruzīniem izdevās izveidot kaut ko ļoti bīstamu pie mūsu vārtiem," uzskata izlases aizsargs.

Spēle norisinās stadionā, kurā ir vairāk kā 50 000 skatītāju vietu.

"Spēlēt šādā atmosfērā bija lieliski. Es gan iepriekš šādos stadionos jau biju aizvadījis mačus UEFA Čempionu līgā un man tas nebija kaut kas jauns, bet ar izlasi līdzīga spēle atmosfēras ziņā bija viesos pret Turciju. Vairāki spēlētāji šādā atmosfērā spēlēja pirmo reizi, bet visi bija gatavi un nebija pilnīgi nekādu problēmu," sacīja Dubra.

Latvijas izlasē šajā mačā debitēja Vjačeslavs Isajevs, kuru Dubra uzslavēja.

"Malacis, varēja redzēt, ka viņš bija ļoti mierīgs un spēlēja aukstasinīgi ar bumbu. Tas ir tas, kas centra pussargam ir nepieciešams."

Apakšgrupas līderpozīcijā ar sešiem punktiem divās spēlēs ir Gruzija, kam ar vienu punktu seko Andora un Latvija, kas aizvadījušas attiecīgi vienu un divas spēles. Savukārt Kazahstāna ir bešā.

FIFA pasaules rangā Gruzija šobrīd ir 96.pozīcijā, kamēr Latvija atrodas 129.vietā.

Jau ziņots, ka UEFA Nāciju līgā izlases pēc ranga ir sadalītas četrās divīzijās, Latvijai spēlējot vājākajā no tām jeb D divīzijā. Tajā ir četras grupas, katrā pa četrām vienībām, tām līdz novembra beigām aizvadot divu apļu turnīru. Grupu uzvarētāji savukārt vēlāk noskaidros divīzijas labāko komandu, kura iegūs ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Līdz ar to UEFA Nāciju līga ietekmēs arī 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas sāksies 2019.gada martā nevis šī gada septembrī. Šoreiz Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņems automātisku ceļazīmi.

Finālturnīram 20 izlases kvalificēsies pēc grupu turnīra, kamēr vēl četras tiks noskaidrotas starp 16 valstsvienībām, kuras uzvarējušas savās Nāciju līgas grupās. Katras divīzijas ietvaros līdz ar to sacentīsies četras labākās vienības, uzvarētājām iegūstot ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Tāpēc ir skaidrs, ka finālturnīrā iekļūs vismaz viena izlase no D divīzijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!