Foto: AFP/Scanpix

Ja bijušais Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) ģenerālsekretāra vietnieks Žeroms Šampaņs tiks ievēlēts FIFA prezidenta amatā, viņš gatavojas piedāvāt vairākas idejas reformām futbolā, vēsta ārzemju mediji.

"Es piedāvāju daudz ideju," norāda Šampaņs. "Ir jāievieš noteikums, ka tikai komandas kapteinis drīkst komunicēt ar galveno tiesnesi. Paskatieties, kā tagad futbolisti skrien klāt pie tiesnešiem un kliedz uz viņiem - tas ir nepieņemami. Piemēram, regbijā to drīkst darīt tikai kapteinis un šā noteikuma pārkāpšanas gadījumā tiek piespriests soda sitiens, tāpēc tur tādas lietas nenotiek."

Vēl viens no Šampaņa priekšlikumiem būtu oranžās kartītes ieviešana, kas nozīmētu futbolista noraidījumu no laukuma uz laiku. "Hokejā ir divu minūšu noraidījumi, kas ļauj nomierināt situāciju, nenoraidot spēlētāju uzreiz līdz spēles beigām," Šampaņu citē portāls "R-Sport". "Tāpat es iestājos par ceturto spēlētāju maiņu papildlaikā, kad komandas bieži vien "velk laiku", gaidot 11 metru sitienu sēriju. "Svaigu" futbolistu ienākšana spēlē stimulēs komandas iet uzbrukumā. Un visbeidzot es gribētu ieviest videoatkārtojumus. Šodien arvien vairāk stadionu ir aprīkoti ar pieeju internetam, un jebkurš savā viedtālrunī var paskatīties, piemēram, vai bijusi aizmugure vai nē. Tādu iespēju nav tikai galvenajam tiesnesim. Tāpēc nepieciešams pamazām un uzmanīgi ieviest šīs tehnoloģijas, soli pa solim un tikai spēles pārtraukumos."

Tāpat Šampaņs uzskata, ka ir laiks atteikties no trīskāršā soda, kad spēlētājs pārkāpj noteikumus savā soda laukumā un viņam tiek piespriests noraidījums un diskvalifikācija uz nākamo spēli, bet komandai - soda sitiens. Viņaprāt, pietiktu ar dzelteno kartīti un 11 metru soda sitienu.

Kā zināms, ārkārtas FIFA prezidenta vēlēšanas notiks 28. februārī. Uz šo amatu ir pieci kandidāti - Jordānijas princis Ali bin al Huseins, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifs, bijušais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks francūzis Žeroms Šampaņs, UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno un DĀR pārstāvis Tokjo Sehvali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!