Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) galvenais izmeklētājs Maikls Garsija plāno sākt pārbaudi par 2018. un 2022.gada Pasaules kausa finālturnīru balsojumiem, un tincinās visus ar šo balsojumu saistītos un šobrīd FIFA izpildkomitejā palikušos cilvēkus, vēsta "Eurosport".

Jauns skandāls saistībā ar 2018. un 2022.gada Pasaules kausa balsojumu sākās šonedēļ. Britu laikrakstos parādījās informācija, ka bijušajam Kataras un visas Āzijas futbola vadītājam Mohamedam bin Hamamam piederošās kompānijas veikušas maksājumus FIFA izpildkomitejas pārstāvja Džeka Vornera un ar viņa ģimeni saistītiem uzņēmumiem. Gan bin Hamams, gan Vorners 2011.gadā tika patriekti no FIFA saistībā ar citu korupcijas skandālu pirms FIFA prezidenta vēlēšanām.

Šobrīd FIFA izpildkomitejā palikuši vien 11 no 24 dalībniekiem, kuri 2010.gada decembrī piedalījās balsošanā par 2018. un 2022.gada Pasaules kausa mājvietām. Pārējie dalībnieki ir vai nu paši atkāpušies, vai atsaukuši savas pilnvaras uz izmeklēšanas laiku, vai arī sodīti. FIFA izmeklētājs sarunu laikā centīsies rūpīgi vēlreiz caurskatīt, vai neviens nav pārkāpis FIFA statūtus un savas pilnvaras visa sarežģītā kandidātu izvēlēšanās procesa laikā - no kandidāta pieteikuma iesniegšanas līdz pat noslēdzošajam balsojumam.

Kā zināms, 2018.gada Pasaules kausa finālturnīra rīkošana ir uzticēta Krievijai, bet 2022.gadā to rīkos Katara. Lielākā šaubu ēna ir tieši pār 2022.gada Pasaules kausa mājvietas izvēlēšanos, jo citas kandidatūras tobrīd uzskatīja par piemērotākām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!