Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) uz 90 dienām no amatiem atstādinājusi pašreizējo prezidentu Zepu Blateru un Eiropas futbola "galvu", Eiropas Futbola federāciju asociāciju (UEFA) prezidentu Mišelu Platinī.

FIFA Ētikas komiteja savu lēmumu pieņēmusi, turpinot izmeklēt aizdomīgu 1,35 miljonu sterliņu mārciņu maksājumu Platinī, kas veikts 2011. gadā.

"Lēmumu pamatā ir izmeklēšana, ko veic Ētikas komitejas izmeklēšanas nodaļa," teikts FIFA paziņojumā.

Abu pasaules futbola vadošo amatpersonu sodu var paildzināt vēl pa 45 dienām, ja līdz sākotnējā soda beigām nebūs zināms gala verdikts. Lai gan abi vīri apgalvo, ka nav vainīgi šajā lietā, uz trīs mēnešiem gan Blaters, gan Platinī ir atstādināti no jebkādām futbola dzīves aktivitātēm.

Tāpat no amata uz 90 dienām atstādināts FIFA ģenerālsekretārs Žeroms Valke, bet FIFA viceprezidents Čuns Mondžons saņēmis sešu gadu diskvalifikāciju un 100 000 Šveices franku lielu naudas sodu.

FIFA Ētikas komiteja izmeklēšanu pret Blateru uzsāka 25. septembrī pēc tam, kad pret pasaules futbola galvu izmeklēšanu sāka Šveices prokuratūra. 79 gadus vecais Blaters tiek vainots vairāku FIFA neizdevīgu līgumu slēgšanā un "nelojālā maksājumā" Platinī par it kā sniegto konsultāciju.

2011. gadā Platinī saņēma divus miljonus Šveices franku par darbu FIFA, kas gan veikts no 1999. gada janvāra līdz 2002. gada jūnijam. Tādējādi Platinī atalgojumu saņēmis vien deviņus gadus pēc sniegtajām konsultācijām, kā arī maksājums "pārsniedzis noteiktos FIFA izdevumus".

Tikmēr Valke, kurš jau iepriekš bija atstadināts no amata, tiek turēts aizdomās par labuma gūšanu no Pasaules kausa spēļu biļešu tirdzniecības. Izmeklētāji uzskata, ka 54 gadus vecais Valke bijis iesaistīts mahinācijās, kas ļāva gūt nelegālu peļņu no biļešu pārdošanas.

Korupcijas skandālu ēna pār FIFA ir jau vairākus gadus, taču organizācijas vadība allaž noliegusi jebkādas nelikumības. Daudzie skandāli netraucēja Blateram šogad uzvarēt FIFA prezidenta vēlēšanās, taču dažas dienas vēlāk viņš paziņoja par atkāpšanos no amata. Viņš gan turpināja pildīt FIFA prezidenta pienākumus līdz jaunām vēlēšanām, kas paredzētas 26. februārī. Interesanti, ka viens no galvenajiem kandidātiem uz FIFA prezidenta amatu ir tieši Platinī, kurš tagad atstādināts no pienākumu pildīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!