Foto: RIA Novosti/Scanpix

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) ceturtdien piekritusi piešķirt Šveices izmeklētājiem pieeju no ģenerālsekretāra amata atstādinātā Žeroma Valkes e-pastiem.

Pieeju Valkes e-pastiem pieprasījis Šveices ģenerālprokurors Mišels Lobē, kurš turpina izmeklēšanu saistībā ar korupciju Pasaules kausu rīkošanas tiesību piešķiršanā. Iepriekš izmeklēšanai traucējis tas, ka FIFA bija bloķējusi pieeju Valkes e-pastiem, taču ceturtdien tā paziņojusi, ka ir gatava sadarboties.

Iepriekš ceturtdien medijos parādījās informācija, ka FIFA piešķirs pieeju Valkes e-pastiem, ja izmeklētāji izpildīs noteiktus nosacījumus. Tiesa, kas tie bija par nosacījumiem un vai tie tika izpildīti, nav zināms, taču FIFA bija ieinteresēta sadarbībā ar izmeklētājiem.

Kā zināms, pēc apsūdzību korupcijā saņemšanas FIFA pagājušajā nedēļā nekavējoties atstādināja no amata Valki, viņa vietā stājoties ģenerālsekretāra vietniekam Markusam Katneram. Tāpat FIFA pieprasījusi Ētikas komitejai veikt oficiālu izmeklēšanu šajā jautājumā. Apsūdzības pret Valki izvirzīja mārketinga kompānija "JB Sports", Benija Elona personā.

Laikraksts "The Sueddeutsche Zeitung" un citi mediji iepriekš vēstījuši, ka "JB Sports" kompānijas rīcībā esot līgums par Pasaules kausu rīkošanas tiesību piešķiršanu laika posmā no 2010.-2022.gadam, kurā norādīts, ka Valke saņems garantētu peļņu, atsevišķu no savas oficiālās algas. Elons stāstījis, ka viņa kompānija biļetes uz Pasaules kausu futbolā pārdeva par trīskāršu cenu. "JB Sports" pārstāvis iesniedza visu e-pastu kopijas, lai pierādītu izvirzītās apsūdzības.

2022.gada Pasaules kausa rīkotājvalsti izvēlējās 2010.gada decembrī notikušajā kongresā. Tomēr Valke jau pirms kongresa vairākkārt norādīja, ka turnīra saimniece būs Katara, kas arī tika izvēlēta par tā gada pasaules čempionāta saimnieci.

Tāpat nu jau bijušo ģenerālsekretāru tur aizdomās par desmit miljonu dolāru (8,9 miljonu eiro) pārsūtīšanu uz FIFA amatpersonas Džeka Vornera bankas kontu, lai Dienvidāfrikas Republika (DĀR) iegūtu tiesības 2010.gadā rīkot Pasaules kausa finālturnīru. Tiek ziņots, ka šī nauda izsniegta attīstības projektiem Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas futbola asociācijas (CONCACAF) valstīm, tomēr maksājums bija adresēts tieši Vorneram, kurš tobrīd bija CONCACAF vadītājs.

Zīmīgi, ka brīdī, kad parādījās ziņas par Valkes atstādināšanu, ģenerālsekretārs ar privāto lidmašīnu devās uz pasākumu Maskavā, kur svinēja atlikušās 1000 dienas līdz finālturnīram. Valke noraidījis pret viņu izvirzītās apsūdzības, uzsverot, ka tās ir "nepatiesas un neticami briesmīgas".

Jau vēstīts, ka maija beigās 65.FIFA kongresa priekšvakarā tika veikti vairāki organizācijas amatpersonu aresti. Viņi tika vainoti par kukuļu ņemšanu vairāk nekā 100 miljonu dolāru apmērā, atlīdzībā piešķirot sponsorēšanas un mārketinga tiesības, kā arī iespējas organizēt dažādus turnīrus, ieskaitot Pasaules kausu.

Par spīti korupcijas skandāliem, maijā notikušajā kongresā atkārtoti prezidenta amatā tika ievēlēts Zeps Blaters, kurš iesāka jau savu piekto termiņu. Tiesa, viņš 2.jūnijā negaidīti pavēstīja par atkāpšanos no amata. Jauno prezidentu ievēlēs 26.februārī, kad norisināsies FIFA ārkārtas kongress.

Zīmīgi, ka līdz ar jauna FIFA prezidenta ievēlēšanu no amata atkāptos arī Valke. Pašlaik 55 gadus vecais francūzis ģenerālsekretāra amatā strādāja no 2007.gada.

Jau pērnajā novembrī izskanēja informācija, ka tiek izmeklēta piecu FIFA amatpersonu saistība ar korupcijas aizdomām cīņā par 2018. un 2022.gada Pasaules kausa norises tiesību iegūšanu.

Kā zināms, kopumā ASV par kukuļņemšanu apsūdzības bija izvirzījušas 18 cilvēkiem, no kuriem 14 bija FIFA amatpersonas. Tomēr nesen ASV ģenerālprokurore Loreta Linča norādīja, ka varētu tikt izvirzītas papildu apsūdzības pret organizācijas amatpersonām.

2018.gadā Pasaules kausam iecerēts notikt Krievijā, kamēr četrus gadus vēlāk tas norisināsies Katarā. Abas rīkotājvalstis iepriekš saskārušās ar bargu kritiku, turklāt netiek izslēgts, ka tās tiesības rīkot turnīru ieguvušas korupcijas ceļā. Maijā FIFA piemeklēja milzīgs korupcijas skandāls, kurā Šveices varas iestādes veic pārbaudi arī par to, kā Krievija un Katara ieguva tiesības rīkot finālturnīrus.

Kukuļdošanas skandālos tiek vainotas vairākas pašreizējās un bijušās FIFA amatpersonas, kā arī ar biznesu saistīti cilvēki. Jūlija sākumā ASV pieprasīja izdot Šveicē arestētās septiņas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!