Foto: Reuters/Scanpix

Neviens no četriem kandidātiem uz Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta krēslu pirmajā balsojuma kārtā nav saņēmis divas trešdaļas balsu, tādējādi tiks aizvadīta balsojuma otrā kārta.

Uz amatu palikuši četri pretendenti - šveicietis Džanni Infantīno, francūzis Žeroms Šampaņs, Jordānijas princis Ali bin al Huseins, Bahreinas šeihs Salmans bin Ibrahims al Halifs, bet Tokijo Sehvali pirms balsošanās sākšanās atsauca savu kandidatūru.

Pirmajā kārtā Infantīno saņēma 88 balsis, bet par trim mazāk bija al Halifam. Bin al Huseins saņēma 27 balsis, kamēr Šampaņam tika vien septiņas balsis.

Lai kāds no kandidātiem tiktu ievēlēts jau pirmajā kārtā, viņu bija jāatbalsta divām trešdaļām jeb 138 no 207 balsošanā pielaistajām FIFA dalībvalstīm, bet otrajā kārtā nepieciešams vienkāršs vairākums.

Kā zināms, pērn 29.maijā uz piekto termiņu FIFA prezidenta amatā tika ievēlēts Zeps Blaters, taču, pieņemoties spēkā FIFA korupcijas skandālam, kurā tika aizturētas vairākas vadošas FIFA augsta ranga amatpersonas, viņš pēc četrām dienām paziņoja, ka atkāpsies no amata. Līdz ar to FIFA izsludināja jaunu pieteikšanos uz prezidenta amatu.

Balsojumā par jauno FIFA prezidentu Āzijas zonai (AFC) būs 44 no 46 iespējamajām balsīm, Āfrikai (CAF) būs 54 balsis, Eiropai (UEFA) 53, Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonai (CONCACAF) 35, Okeānijai (OFC) 11, bet Dienvidamerikai (CONMEBOL) - 10.

Tiek uzskatīts, ka favorīts vēlēšanās ir Bahreinas šeihs Salmans bin Ibrahims al Halifs, kuru vienojušās atbalstīt Āfrikas un Āzijas futbola konfederācijas. Šiem diviem kontinentiem būs 98 no 207 balsīm.

Tiek uzskatīts, ka lielākais konkurents AFC prezidentam al Halifam ir Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) ģenerālsekretārs Infantīno, līdzīgi domā arī bukmeikeri, kuri par nelielu favorītu atzīst šeihu al Halifu. Infantīno kandidatūru solīja atbalstīt lielākā daļa Eiropas nacionālo futbola asociāciju, arī Latvijas Futbola federācijas pārstāvji, bet pats šveicietis cer arī uz daļēju Āfrikas Futbola konfederācijas dalībvalstu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!