Latvijas Speciālā Olimpiāde (LSO) sadarbībā ar Latvijas Futbola federāciju (LFF) aizvadījusi īpašu meiteņu futbola turnīru speciālo skolu audzēknēm no visas Latvijas, kas norisinājās "Elektrum" Olimpiskā centra futbola hallē, Rīgā. LSO futbola kausa izcīņas turnīrā meitenēm piedalījās astoņas komandas no visas Latvijas, bet komandu sastāvos pulcējās speciālo skolu audzēknes ar garīgās veselības traucējumiem.

Turnīra labāko trijniekā iekļuva meitenes no Sveķu internātpamatskolas, Lielplatones internātpamatskolas un Antūžu speciālās internātpamatskolas, bet līdzās viņām sacensībās piedalījās arī futbolu mīlošas meitenes no Spāres internātpamatskolas, Zālītes speciālās internātpamatskolas, kā arī Rīgas un Jūrmalas speciālajām izglītības iestādēm.

Futbola turnīrus gan puišiem, gan meitenēm LSO rīko jau ilgu gadu garumā, bet pēdējās sezonās izveidojusies veiksmīga LSO un LFF sadarbība šādu pasākumu organizēšanā un atspoguļošanā. LSO rīkotajos plaša spektra sporta pasākumos un turnīros piedalās galvenokārt skolnieki ar garīgās veselības traucējumiem, tomēr tiek organizētas arī sacensības, kurās speciālo skolu audzēkņi veido kopīgas komandas ar citiem saviem līdzgaitniekiem ("Unified" grupa), tādējādi veicinot šo cilvēku integrēšanos sabiedrībā un savu vienaudžu rindās.

LSO turnīru un dalībnieku kontekstā tieši futbols ir skaitliski aktīvākais sporta veids. Dažādi reģionālie turnīri un finālsacensības norisinās četrās grupās, kas iekļauj jauniešus līdz 15 gadu vecumam, dalībniekus bez vecuma ierobežojuma, "Unified" komandas un meitenes. Tuvākajā nākotnē LSO cer piepulcināt arī piekto aktivitāšu grupu, kas veltīta bērniem vecumā no astoņiem līdz 12 gadiem.

LSO ir organizācija, kuras darbība ir vērsta uz speciālo skolu audzēkņu - bērnu, kuriem ir intelektuālās jeb mentālās attīstības traucējumi - integrēšanu sabiedrībā, organizējot un iesaistot viņus dažādās sporta spēlēs reģionālā, nacionālā, Eiropas un pasaules līmenī. Organizācijas pamatuzdevums ir pievērst sabiedrības uzmanību problēmai, kas skar mūs visus, neatkarīgi no materiālā un sociālā stāvokļa. Galvenais uzdevums ir integrēt sabiedrībā bērnus, kuri mācās Latvijas speciālajās internātpamatskolās. Šie bērni pārsvarā nāk no nelabvēlīgām ģimenēm, kurās viens vai abi vecāki lieto alkoholu, kurās ir ļoti slikti sociālie un ekonomiskie apstākļi. Daudzi bērni nāk no nepilnām ģimenēm, kurās ir tikai viens no vecākiem vai tikai vecvecāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!