Foto: DELFI
Zaudējumu 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē svētdien piedzīvoja Lietuvas futbola izlase, kas savā laukumā ar 1:2 (0:0) piekāpās Šveicei.

Visi trīs vārti šajā mačā tika gūti otrajā puslaikā, bet rezultātu atklāja Lietuva, kas 64.minūtē izvirzījās vadībā pēc precīza Fjodora Černiha sitiena. Tiesa, piecas minūtes vēlāk Šveice panāca izlīdzinājumu, jo pretinieku vārtsargu pārspēja Josips Drmičs.

Uzvaru Šveices futbolisti sev nodrošināja sešas minūtes pirms pamatlaika beigām, kad izcēlās Kserdans Šakiri.

Pirms tam svētdien E apakšgrupā pie vēl vienas uzvaras tika arī Anglija, kas izbraukumā ar 3:2 (0:1) pieveica Slovēniju.

Pēc pirmā puslaika gan vadībā atradās Slovēnija, 37.minūtē izceļoties Milivojem Novakovičam, taču otro puslaiku angļi sāka ar diviem Džeka Vilšīra vārtiem, jau izvirzoties vadībā. Tiesa, 84.minūtē Nejcs Pečniks panāca izlīdzinājumu, bet divas minūtes vēlāk Veins Rūnijs guva Anglijas uzvaras vārtus.

Ar 48 gūtiem vārtiem Rūnijs kļuvis par visu laiku otro rezultatīvāko Anglijas izlases futbolistu, bet visu laiku labākais vārtu guvējs ir Bobijs Čarltons, kuram tikai par vienu vārtu guvumu vairāk.

Vēl E apakšgrupā pie uzvaras tika Igaunija, kas savā laukumā ar 2:0 (1:0) pieveica Sanmarīno. Abus vārtus uzvarētājiem guva Sergejs Zenjovs.

Šīs apakšgrupas līdere ar maksimāli iespējamiem 18 punktiem sešās spēlēs ir Anglija, bet 12 punkti ir Šveicei, kurai trīs punktus zaudē Slovēnija. Tikmēr pie septiņiem punktiem tikusi Igaunija, kamēr seši punkti ir Lietuvai, bet viens - Sanmarīno.

G apakšgrupā pie uzvaras tika Zviedrija, kas savu skatītāju priekšā ar 3:1 (3:0) pieveica Melnkalni.

Uzvaru izšķīra mājinieku pirmajā puslaikā gūtie trīs vārti, kad divas reizes izcēlās rezultatīvais Zlatans Ibrahimovičs, bet vēl vienus guva Markuss Bergs.

Šajā apakšgrupā uzvaru svētdien guva arī Austrijas futbola izlase, kas izbraukumā Maskavā ar 1:0 (1:0) pieveica Krieviju.

Vienīgos vārtus šī mača 33.minūtē guva Marks Janko.

Līdz ar to Austrija turpina savu bezzaudējumu sēriju šajā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, pārliecinoši atrodoties G apakšgrupas līderos.

Citā šīs apakšgrupas mačā pie punkta tikusi Lihtenšteina, kas savu skatītāju priekšā nospēlēja 1:1 (1:1) ar Moldovu.

G apakšgrupas priekšgalā ar 16 punktiem sešās spēlēs atrodas Austrija, bet tai ar 12 punktiem seko Zviedrija. Astoņi punkti tikmēr ir Krievijai, bet pieci - Melnkalnei. Pie četriem punktiem tikmēr tikusi Lihtenšteina, bet Moldovas rēķinā ir viens punkts.

C apakšgrupas cīņā pie panākuma izdevies tikt pašreizējai Eiropas čempionei Spānijai, kas ar 1:0 (1:0) izbraukumā pieveica Baltkrieviju.

Vienīgos vārtus šī mača 45.minūtē guva Davids Silva.

Zīmīgi, ka Spānijas valstsvienības galvenajam trenerim Visentem del Boskem šī bija 100.spēle pie izlases stūres.

Uzvaru izcīnījusi arī šīs apakšgrupas līdere Slovākija, kas savā laukumā ar 2:1 (2:0) uzvarēja Maķedoniju.

Pirms tam šajā apakšgrupā Ukraina savā laukumā ar 3:0 (0:0) pieveica Luksemburgu.

Šīs apakšgrupas līdere ar sešās spēlēs izcīnītiem sešiem panākumiem un 18 punktiem ir Slovākija, bet Spānija tai zaudē trīs punktus, kamēr Ukraina iekrājusi 12 punktus. Tikmēr Baltkrievijai un Maķedonijai ir attiecīgi četri un trīs punkti, bet Luksemburga iekrājusi vienu.

Pēc divu apļu grupu turnīra finālsacensībās iekļūs katras grupas divas labākās komandas un labākā no trešajā vietā palikušajām izlasēm. Pārējās astoņas trešo vietu ieguvējas spēkosies "play-off" pāros par četrām atlikušajām ceļazīmēm.

Eiropas čempionāta finālturnīrs 2016.gadā Francijā būs pirmais, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!