Foto: LETA

Ja Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas atzinumam par pērnā gada pavasarī veikto demontāžu "Skonto" stadionā piekritīs arī augstākās instances tiesa, Latvijas Futbola izlasei, visticamāk, nāksies meklēt citu mājvietu, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Latgales priekšpilsētas tiesa atzinusi, ka pagājušā gada pavasarī sāktā un vēlāk likumsargu apturētā krēslu un apgaismojuma demontāža ir notikusi likumīgi un var tikt atkārtota.

Vēstīts, ka pērn "Skonto" stadions tika ierauts krimināli juridiskā attiecību kārtošanā starp tā bijušajiem un esošajiem īpašniekiem. Rezultātā gandrīz nenotika spēle ar Eiropas čempioni Portugāli. Tagad konflikts uzvirmojis ar jaunu sparu, un atkal aktuāls ir jautājums, kas būs Latvijas futbola mājas.

Konflikta pamatā ir strīds, kam pieder stadiona kustamā manta. Strīdā iesaistītā SIA "Light" pārstāvji, starp kuriem bija bēdīgi slavenā tiesu izpildītāja Inga Čepjolkina un ar kriminālo pasauli saistītas personas, pērn pavasarī neilgi pirms spēles ar Portugāli sāka demontēt stadiona krēslus un apgaismojumu. Bija pat atbraucis traktors, lai uzartu futbola laukumu un tiktu pie laistīšanas iekārtām.

Kā pamatojums tam kalpoja tiesu izpildītāja Mārtiņa Eglīša lēmums izvest no stadiona tiesas apķīlāto mantu. Stadiona īpašniekam SIA "Adventika Group" izdevās stadiona iznīcināšanu apturēt. Tiesa atzina, ka Eglītis rīkojies prettiesiski un policija pret viņu sāka kriminālprocesu par pilnvaru pārsniegšanu un krāpšanas mēģinājumu.

Vēlāk apgabaltiesa nodeva lietu Latgales priekšpilsētai tiesai otrreizējai izskatīšanai. Pretēji sākotnēji lemtajam, tiesnesis Uldis Apsītis atzina, ka tiesu izpildītāja vēlme uzart laukumu un izvest krēslus ir bijusi likumīga. Stadiona īpašnieka – krievu investora – pārstāvji uzskata, kas šāda situācija ir ne tikai juridiski absurda, bet liecina, ka investīcijas Latvijā nav aizsargātas.

Neziņa raisa jautājumus, vai "Skonto" stadionā šogad varēs notikt Latvijas valstsvienības spēles, no kurām pirmās paredzētas jūnijā. Šogad stadions ir no jauna jāsertificē. Tam nepieciešami ieguldījumi. Kur šogad būs Latvijas valsts vienības mājas, šobrīd īsti nezina arī Latvijas Futbola federācija (LFF).

Situācija gan neesot tik kritiska kā pērn, jo strauji uz priekšu rit Daugavas stadiona rekonstrukcija, lai vasarā tur varētu notikt deju svētku koncerti. LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis gan atzīst, ka Daugavas stadions nav ideāls futbolam, jo tam apkārt ir vieglatlētikas skrejceļš un arī visas tribīnes nav zem jumta. Nav arī skaidrības, kādā stāvoklī būs laukuma segumus, kura atjaunošana paredzēta tikai nākamgad.

Daudzās neskaidrības ir saistītas ar gaidāmajām pārmaiņām pašā futbola saimniecībā, jo aprīlī notiks federācijas prezidenta velēšanas. Uz Gunta Indriksona vietu pretendēs federācijas virzīts kandidāts Vadims Ļašenko, sporta funkcionārs Krišjānis Kļaviņš un bijušais valstsvienības izlases kapteinis Kaspars Gorkšs.

"Skonto" stadions ir Latvijas futbola izlases mājvieta jau 18 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!