Foto: DELFI
Latvijas jaunā futbola stadiona celtniecība sākšana Krišjāņa Barona ielā kavēsies, jo joprojām nav skaidrība par tā pilnu finansēšanu, portālam "Delfi" skaidroja viens no šī projekta vadītājiem, Latvijas Futbola federācijas (LFF) izpilddirektors Edgars Pukinsks.

2015. gada martā LFF amatpersonas solīja, ka uzreiz pēc gadu mijas janvārī sākšoties darbi, taču pagaidām stadiona teritorijā neviena no daudzām vecajām būvēm nav nojaukta un redzami darbi nav sākušies. LFF cerēja, ka darbi sāksies pēc februāra LFF valdes sēdes, taču tagad lēmums atkal nav pieņemts, līdz ar to darbi jaunā stadiona teritorijā vēl nesāksies.

"Šobrīd mums stadiona projektam nav pilns finansējums, tāpēc projektu neuzsāksim. Kamēr nav pilns finansējums, tikmēr nesāksim, kā jau to minēju iepriekš. Tagad lēmums atlikts uz kādu no nākamajām LFF valdes sēdēm, kad ceram dabūt 100% garantiju, kā mēs varam finansēt projektu," portālam "Delfi" skaidroja Pukinsks. "Paralēli turpinām sarunas ar Rīgas pašvaldību par projekta tālāku virzību un plānojam uzsākt konkrētas sarunas ar valsts ministrijām, kādas ir iespējas piesaistīt finansējumu šī projekta realizācijai."

LFF jaunā stadiona projektu uzsāka sadarbībā ar Rīgas domi, UEFA un FIFA, bet par būvnieku izvēlējās "Arčers". Šobrīd līgums ar "Arčers" noslēgts pēc "atvērtās grāmatas" principa, kopējās izmaksas tiek lēstas 13,5 miljonu eiro apmērā. Tomēr, paredzot dažādus izmaksu scenārijus, LFF budžetu plāno no 12,204 miljoniem eiro līdz 14,916 miljoniem eiro. Pagaidām no šīs summas garantēti ir 8,5 miljoni, ko dažādu projektu ietvaros kā palīdzību sniedz UEFA, bet par pārējiem pieciem miljoniem nav skaidrības.

Tā kā joprojām nav skaidrības par šo summu, projekts netiks pilnībā uzsākts, jo "zaļā gaisma" tiks dota tad, kad būs pārliecība par projekta virzību līdz pat noslēgumam, neslēpj Pukinsks.

"Bijušas sarunas ar Rīgas domi, būvnieku "Arčers", FIFA un UEFA – galvenais uzdevums ir panākt, ka projekts tiek realizēts līdz galam. Tāpēc nesteidzam lēmumu, process varētu ievilkties, jo jābūt pašiem pārliecinātiem, ka realizēsim līdz galam," skaidro Pukinsks.

"Jā, šobrīd sākumdarbi atlikti uz kādu laiku, bet uz cik – nav zināms. Kad būs pilna aina, tad valde skatīs šo jautājumu un tad jau ziņosim," spiests secināt Pukinsks.

2012. gadā LFF konkursā par izdevīgāko un ērtāko stadiona risinājumu tika atzīts SIA "REMM" iesūtītais variants. 2015. gadā LFF paziņoja, ka stadiona projekts krasi maina vizuālu izskatu un iepazīstināja ar jauno projekta vizualizāciju. Arī vēlāk veikti dažādi papildinājumi, kā rezultātā stadiona kopējā platība no 4610 m2 palielinājusies līdz 11 190 m2. Ja sākotnēji stadions bija plānots kā UEFA trešās kategorijas arēna, tad tagad tas būs UEFA ceturtajai jeb otrajai augstākajai kategorijai atbilstošs stadions. Tas ir arī viens no iemesliem, kādēļ kāpušas kopējās izmaksas no sākotnējiem 6,5 miljoniem līdz vismaz 13,5 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!