Jau iepriekš Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta vadība bija saņēmusi informāciju par to, ka "Gulbene" saistībā ar spēļu sarunāšanu varētu būt aizdomīga komanda, tāpēc tai tika pievērsta pastiprināta uzmanība, teica biedrības "Latvijas Futbola virslīga" izpilddirektors Emīls Latkovskis.

Kā zināms, trešdien no virslīgas tika izslēgta "Gulbenes" komanda. Kā vēsta Latvijas Futbola federācija (LFF), tā bija saņēmusi divus Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) Derību krāpšanas noteikšanas sistēmas ziņojumus. Starptautiskajā ziņojumā norādīts, ka ir pierādītas nelikumības 18.aprīļa "Gulbenes" spēlē ar "Skonto" un 25.maija duelī ar Jūrmalas "Spartaku". Pirmajā mačā, kurā "Gulbene" zaudēja ar 0:5, veikta prettiesiska manipulācija ar rezultātiem, bet otrajā mačā, kurā tika zaudēts ar 0:6, apzināti zaudēts ar lielāku vārtu attiecību.

"Lēmums par "Gulbenes" diskvalifikāciju bija nepatīkams, jo čempionātu iesākām tiešām forši. Esam aizvadījuši labas un interesantas spēles, turklāt otrdien totalizatoru likmju monitoringa kompānija "Federbet" uzsvēra, ka Latvija ir labais piemērs, jo pērn esam panākuši lielu progresu cīņā pret sarunātām spēlēm," pauda Latkovskis. "Taču mums bija šīs divas sarunātās spēles ar "Gulbenes" līdzdalību, kurās tika manipulēts ar rezultātu. Mūsu mērķis nav labi strādāt un pēc tam gulēt uz lauriem, bet gan panākt, lai visas spēles tiktu aizvadītas godīgi. "Gulbene" diemžēl to nebija gatava izdarīt. Arī atmosfēra komandas iekšienē liecina, ka treneris komandu nevada un spēlētāji neklausa."

"Skaidrs, ka mums vēl daudz kas jādara un jāstrādā tālāk, taču ļoti palīdzētu, ja Tieslietu ministrija un Zinātnes un izglītības ministrija atrastu veidu, kā kriminalizēt spēļu negodīgu ietekmēšanu. Cik reizes mums vēl uz to būs jāskatās, lai beidzot kāds kaut ko sāktu darīt? Arī citos sporta veidos notiek spēļu manipulācija," uzsvēra Latkovskis.

Virslīgas vadītājs sacīja, ka čempionāta vadība informāciju par "Gulbenes" aizdomīgajām spēlēm saņēmusi jau no iepriekšējām sezonām, tāpēc klubam pievērsta pastiprināta uzmanība.

"Tomēr nevaram vainot komandu, kamēr nav pierādījumu, un nepielaist to čempionātam. Cerēju, ka "Gulbene" godīgi aizvadīs turnīru, taču tā to nespēja," secināja Latkovskis.

Tāpat trešdien Dmitrijam Šiļukam, kurš pagājušajā sezonā spēlēja skandalozajā "Jūrmalā", un Sergejam Mišinam ("Gulbene") piemērota diskvalifikācijas uz pagaidām nenoteiktu laiku, kamēr 12 mēnešu diskvalifikācijas saņēmuši Deniss Tarasovs un Artjoms Loginovs (abi tobrīd - "Metta"/"Latvijas Universitāte"). Visiem futbolistiem piemērots aizliegums piedalīties jebkādās ar futbolu saistītās aktivitātēs, tostarp piedalīties LFF organizēto sacensību spēlēs, kā arī atrasties ģērbtuvēs, tehniskajā zonā, iekļūt stadionos.

Kā informē LFF, 19.maijā federācijas Godīgas spēles un ētikas komitejā nonāca jautājums par spēļu rezultātu ietekmēšanu šī gada pirmās kārtas spēlē starp "Metta"/LU un "Ventspils" komandām, kurā pašreizējie čempioni no Kurzemes izbraukumā svinēja uzvaru ar 3:0. Komiteja uzklausījusi vairākus "Metta"/LU spēlētājus, kuriem tika piedāvāts veikt darbības, kas vērstas uz spēļu rezultātu ietekmēšanu.

"Futbolisti migrē no komandas uz komandu. Visiem jābūt uzmanīgiem. Vēlos uzteikt "Metta"/LU vienības vadību, kas pēc informācijas saņemšanas rīkojās ļoti operatīvi. Nevajag pārprast - viņu spēle pret "Ventspili" netika sarunāta. Viss tika novērsts pirms tam un plāni tika izjaukti. Tomēr pēc tam uzskatījām, ka šīs negodīgās darbības nevar palikt nesodītas," atklāja Latkovskis.

"LFF uz šādiem atgadījumiem, kur iesaistīta spēļu sarunāšana, skatās piesardzīgi, jo 2009.gadā līdzīgs gadījums ar Daugavpils "Dinaburg" nebija pārāk sekmīgs. Situācijā ar "Gulbeni" ilgu laiku kontaktējāmies ar UEFA, bet pēc tam pieņēmām lēmumu, jo juridiski izslēgt komandu no virslīgas nebija nekādu šķēršļu. Tāpēc nebaidījāmies un spērām šādu soli. Pietiek raustīties," uzsvēra virslīgas izpilddirektors.

Kā zināms, pagājušā gada rudenī Daugavpils "Daugava" komanda tika iepīta lielā totalizatoru skandālā, kā rezultātā policija saistībā ar spēļu sarunāšanu aizturēja astoņas ar šo klubu saistītas personas.

Ilgu laiku nebija dzirdēta Daugavpils "Daugava", taču komanda šobrīd startē otrās līgas turnīrā. Latvijas augstākās līgas dalībnieku vidū vairs nav arī Rīgas "Daugavas", kas pirms sezonas nesaņēma licenci dalībai turnīrā, turklāt pagājušajā sezonā šis klubs arī bija saistīts ar spēļu sarunāšanu.

Virslīgas apritē vairs nav arī skandalozās "Jūrmalas", kas pērn palika pēdējā vietā, taču tika apsūdzēta spēļu sarunāšanā, bet pazīmes rāda, ka komanda ir beigusi pastāvēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!