Foto: LETA

Latvijas futbola izlases kapteinis Kaspars Gorkšs par savas karjeras beigām vēl nedomā, pēc 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla pēdējās spēles atklāja pats sportists.

Kā zināms, otrdien Latvija atlases turnīra noslēdzošajā spēlē savās mājās ar 0:1 (0:0) piekāpās Kazahstānas vienībai.

"Par karjeras beigām izlasē vēl nedomāju. Esmu pozitīvi noskaņots," pēc spēles atzina Latvijas komandas kapteinis, kurš vēl iepriekš vasarā neizslēdza iespēju pēc šī turnīra beigt savu profesionāļa karjeru.

Par galveno iemeslu zaudējumam Kazahstānai Gorkšs minēja pretinieku labo aizsardzību.

"Manuprāt, galvenais iemesls, kāpēc šo ciklu noslēdzām ne uz tās pozitīvākās nots, bija tas, ka Kazahstāna nospēlēja ļoti disciplinēti un organizēti aizsardzībā. Mums tā arī neizdevās viņus uzlauzt," skaidroja komandas kapteinis. "It kā bumbas kontrole mums bija pietiekama, lai uz kaut ko varētu cerēt, taču neko daudz mums tas nedeva. Kazahstāna spēlēja arvien avantūriskāk un beigās ielaidām arī vārtus, kas galīgi nebija paredzēts."

"Domāju, ka viņu spēle mums īpašs pārsteigums nebija, bet šādos mačos ir vajadzīga kāda pozitīva epizode vai darbība. Visas spēles laikā netikām pie 100% vārtu gūšanas iespējas, un skaidrs, ka mums kaut kādā veidā ir jācenšas iekustināt skatītājus un pašiem sevi. Tas neizdevās, līdz ar to spēle sanāca tāda monotona, un neguvām arī vārtus," stāstīja Gorkšs.

Neviena no abām komandām šajā atlases turnīrā pirms šī dueļa nebija izcīnījusi panākumu, Latvijai piecas reizes cīnoties neizšķirti, bet Kazahstānai - divreiz. Šis bija pirmais panākums Kazahstānai šajā kvalifikācijas turnīrā.

"Emocijas pirms šī mača bija ļoti pozitīvas, un galvā bija tikai viena doma - jāizcīna beidzot uzvara. Ar tādu piegājienu trenējāmies, bet visā sportā ir tā, ka dažādu apstākļu sakritības nosaka to, kas notiek laukumā. Šodien mums tā arī neizdevās "izšūpot" Kazahstānu un gūt vārtus," minēja Gorkšs.

Pēc desmit kārtām kvalifikācijas sacensību A apakšgrupā ar 22 punktiem uzvarēja Čehija, bet 20 punktus iekrāja Islande. Abas izlases iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Šīm vienībām ar 18 punktiem sekoja Turcija, kurai piecus punktus zaudēja Nīderlande. Savukārt Kazahstāna un Latvija iekrāja pa pieciem punktiem, ieņemot attiecīgi piekto un sesto vietu.

"Domāju, šī kvalifikācijas turnīra laikā mainījās filozofija par to, kā spēlējam. Sākām spēlēt mazliet atraktīvāk un drosmīgāk. Līdz ar to varbūt ielaidām vairāk vārtu, bet tajā pašā laikā arī iesitām gana daudz," norādīja izlases kapteinis. "Turklāt iezīmējās arī vairāki jauni spēlētāji, kurus Latvijas fani nebija līdz tam ievērojuši, un varbūt viņi būs tie, kuri nākotnē izlases labā gūs daudz vārtu."

Pēc gada Latvija uzsāks cīņu par ceļazīmi uz 2018.gada Pasaules kausa finālturnīru Krievijā. Latvija Pasaules kausa kvalifikācijā ielozēta vienā grupā ar Portugāli, Šveici, Ungāriju, Farēru salām un Andoru.

"Skaidrs, nevaram cerēt, ka pret katru pretinieku tagad spēlēsim atklātu futbolu. Mums jābūt reālistiem - tik spēcīgi mēs neesam. Mums fani ir ļoti svarīgi, tāpēc domāju, ka viņiem ir interesantāk skatīties, ja cenšamies kaut ko izveidot uzbrukumā, nevis sēžam visu laiku aizsardzībā. Mums ir daudz jaunu futbolistu, kas spēlē labās komandās un dara to regulāri. Gribētos redzēt, ka viņi atraisīti spēlē arī izlasē," pauda Gorkšs.

Pēc divu apļu grupu turnīra Eiropas čempionāta finālsacensībās iekļuva katras grupas divas labākās komandas un labākā no trešajā vietā palikušajām izlasēm. Pārējās astoņas trešo vietu ieguvējas spēkosies "play-off" pāros par četrām atlikušajām ceļazīmēm.

Finālturnīram kvalificējušās Anglija, Čehija, Islande, Austrija, Ziemeļīrija, Spānija, Šveice, Itālija, Beļģija, Vācija, Polija, Krievija, Portugāle, Rumānija, Horvātija, Velsa, Albānija, Slovākija un Turcija, kā arī mājiniece Francija.

Savukārt pārspēlēs par iekļūšanu finālturnīrā sacentīsies Ungārija, Norvēģija, Ukraina, Dānija, Zviedrija, Īrija, Slovēnija, kā arī Bosnija un Hercegovina.

Eiropas čempionāta finālturnīrs 2016.gadā Francijā būs pirmais, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!