Foto: Reuters/Scanpix
Zviedrijas un Ukrainas futbola valstsvienības otrdien kļuva par noslēdzošajām divām 2016.gada Eiropas čempionāta finālturnīra dalībniecēm, pārvarot kvalifikācijas sacensību "play-off" kārtu.

Zviedrija, pateicoties diviem savas spilgtākās zvaigznes Zlatana Ibrahimoviča gūtajiem vārtiem, "play-off" kārtas atbildes spēlē izbraukumā cīnījās neizšķirti 2:2 (1:0) ar Dāniju, divu spēļu summā triumfējot ar rezultātu 4:3.

Šajā mačā Ibrahimovičs izcēlās 19. un 76.minūtē, izvirzot Zviedriju vadībā ar 2:0. Līdz ar to tobrīd, lai kvalificētos finālturnīram, Dānijai bija nepieciešams gūt četrus vārtus. Kaut atlikušajā laikā pa reizei izcēlās Jusufs Poulsens un Janniks Vestergords, neko vairāk par izlīdzinājumu atbildes mačā Dānija nepanāca.

Ibrahimovičs iepriekš septiņos mačos pret Dāniju nebija guvis vārtus, bet šajos divos dueļos viņš kopā izcēlās trīs reizes, kvalifikācijas ciklu noslēdzot ar 11 precīziem raidījumiem.

Zviedrija pievienojusies Vācijai, Spānijai, Francijai, Itālijai, Čehijai un Portugālei kā vienīgās septiņas valstis, kas spējušas kvalificēties visiem pieciem šī gadsimta finālturnīriem.

Tikmēr Ukraina atbildes spēlē izbraukumā cīnījās 1:1 (0:1) ar Slovēniju, bet ar to bija pietiekami, lai summā svinētu panākumu ar 3:1.

Šajā mačā rezultātu jau 11.minūtē atklāja slovēnis Boštjans Cesars, tomēr izšķirošos otros vārtus mājiniekiem tā arī neizdevās gūt. Turklāt kompensācijas laikā Slovēnija palika mazākumā, bet drīz pēc tam neizšķirtu šajā mačā un Ukrainai vietu finālturnīrā nodrošināja Andrijs Jarmolenko, kurš bija precīzs ar spēles pēdējo sitienu.

Jau vēstīts, ka pirms tam "play-off" kārtu pārvarēja arī Īrija un Ungārija. Savukārt jau pēc apakšgrupu sacensībām nākamā gada finālturnīrā sev vietu bija nodrošinājušas Anglija, Čehija, Austrija, Spānija, Šveice, Itālija, Beļģija, Vācija, Polija, Krievija, Portugāle, Rumānija, Horvātija, Turcija, mājiniece Francija, kā arī finālsacensību debitantes - Islande, Ziemeļīrija, Velsa, Slovākija un Albānija.

Potenciālo apakšgrupu grozu izloze notiks 12.decembrī Parīzē. Komandas noteiktas pēc to rezultātiem 2012.gada Eiropas čempionāta un 2014.gada Pasaules kausa atlases ciklos, kā arī šajā kvalifikācijas turnīrā. Pirmajā grozā bez mājinieces Francijas un pašreizējās čempiones Spānijas iekļuvušas arī Pasaules kausa īpašniece Vācija, Latvijas pretiniece 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijā Portugāle un Beļģija.

Kā zināms, Latvija palika A apakšgrupas pēdējā, sestajā, vietā, desmit mačos piecreiz cīnoties neizšķirti un piecas reizes piedzīvojot neveiksmi.

Eiropas čempionāta finālturnīrs 2016.gadā Francijā būs pirmais, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!