Foto: LETA

Jau nākamās nedēļas sākumā notiks pirmās pārrunas ar potenciālajiem kandidātiem uz Latvijas futbola izlases galvenā trenera amatu, kuru vismaz līdz 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra beigām vajadzētu ieņemt kādam pašmāju trenerim, uzskata Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Guntis Indriksons.

Jau vēstīts, ka trešdien atlūgumu iesniedza līdzšinējais valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars, kurš amatā atradās kopš 2013.gada. Viņš demisionēja pēc tam, kad Latvijas izlase otrdien pārbaudes spēlē viesos ar rezultātu 0:5 kapitulēja Gruzijai.

"Mariana Pahara atkāpšanās man nebija pārsteigums, jo izlases rezultāti pēdējā laikā bija neapmierinoši, tomēr vēlos viņam un visam treneru kolektīvam pateikt paldies, jo viņi izdarīja arī ļoti daudz labu lietu. Manuprāt, Pahara vadībā ir bijis vairāk laba nekā slikta, tomēr viņš izvēlējās demisionēt un federācijas vadībā viņa atlūgumu akceptējām," sacīja Indriksons.

"Darbs pie jauna trenera meklēšanas jau ir sācies, nākamnedēļ gan man, gan ģenerālsekretāram Jānim Mežeckim ir plānotas pirmās pārrunas ar potenciālajiem pretendentiem, taču viņu vārdus pagaidām nevēlamies atklāt. Ja viss noritēs kā plānots, nākamajā LFF valdes sēdē, kas notiks 18.aprīlī, jau piedāvāsim konkrētu kandidatūru, taču, ja neizdosies atrast treneri līdz tam, turpināsim meklējumus," trenera izraudzīšanas plānos dalījās LFF prezidents.

Viņš uzskata, ka vismaz līdz šī kvalifikācijas cikla beigām valstsvienību vajadzētu uzticēt kādam pašmāju speciālistam, kurš pārzina Latvijas futbola specifiku. "Tālāk jau var skatīties un pirms nākamā cikla meklēt arī speciālistu no ārzemēm, taču ar nosacījumu, ka viņš tiek atrasts laicīgi, nevis dienu pirms [2020.gada Eiropas čempionāta] kvalifikācijas cikla sākuma," norādīja Indriksons.

Pēdējā laika izlases neveiksmes viņš skaidroja ar to, ka komandā tomēr trūkst kvalitatīvu spēlētāju, kuri ikdienā spēlētu augsta līmeņa klubos ārzemēs.

"Puišiem nevar pārmest necīnīšanos, ko varēja arī redzēt spēlē pret Šveici, ko viņi aizvadīja cienījami, taču atkal zaudēja. Arī cīņassparu vien ir par maz, lai uzvarētu, un par to punktus turnīra tabulā nedod. Visu izšķir tas, cik kvalitatīvi ir futbolisti, bet šobrīd mums ar to ir problēmas," sprieda Indriksons.

"Jau vairākkārt esmu uzsvēris, ka, lai izlase gūtu panākumus, ir nepieciešami spēlētāji, kas spēlētu augsta līmeņa ārzemju līgās un klubos. Tieši spēlētāju, nevis sēdētu rezervē. Ja gribam izcīnīt uzvaras un gūt punktus, cīnīties par labāko trijnieku kvalifikācijas turnīros, mūsdienu futbolā ir nepieciešami spēlētāji, kurus varētu salīdzināt ar "Mercedes" automašīnu kvalitāti, kas ir visaugstākajā līmenī. Citādāk, mums kādā spēlē, protams, var paveikties, varam tikt pie punktiem, taču tā būs tikai un vienīgi veiksme, nevis likumsakarība," sacīja Indriksons.

"Latvijas čempionāts līmenis aug, tomēr pārredzamā nākotnē diezin vai izdosies vietējā čempionātā spēlētājiem sasniegt tādu līmeni, lai izlase varētu gūt lielus panākumus. Jāaudzina spēlētāji, kuri var iekļūt un vēlreiz uzsvēršu, regulāri spēlēt labos ārzemju klubos. Tas nav viegls uzdevums, kuru var paveikt tikai ar perfektu futbola infrastruktūru. Federācija daudz strādā, lai to sakārtotu, taču skaidrs, ka bez valsts un pašvaldību atbalsta tas ir neiespējami," norādīja LFF prezidents.

Šobrīd 40 gadus vecais Pahars izlasi vadīja 33 oficiālās izlašu spēlēs, kurās tika izcīnītas astoņas uzvaras, desmit reizes nospēlēts neizšķirti un 15 mačos zaudēts, bet vārtu attiecība šajos mačos bija 28:49 par sliktu Latvijai.

Pasaules kausa kvalifikācija atsāksies vasarā, kad Latvijas izlase 9.jūnijā uzņems pašreizējo Eiropas čempioni Portugāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!