Foto: LETA

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Guntis Indriksons uzskata, ka valstsvienības galveno treneri Aleksandru Starkovu bija jāatstāj amatā, jo šobrīd un tuvākā nākotnē par viņu labāka trenera valstī nav un alternatīvas viņam nav, bet lielākā vaina Latvijas izlases neveiksmēs ir futbolistu kvalifikācija un līmenis.

Kā zināms, pēc Latvijas graujošā zaudējuma Bosnijai un Hercegovinai ar 0:5 līdzjutēji un vairāki speciālisti pauda viedokli, ka Starkovam jāpamet trenera amats. Tomēr LFF valdes sēdē otrdien nolemts Starkovu atstāt amatā līdz 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra beigām (šī gada novembrim).

"Starkovam ir līgums uz šo ciklu. Vienmēr esmu respektējis līgumus un tie ir jāpilda, ja nav kādi "force majeure" notikumi. Esmu dzirdējis viedokļus, ka Starkovs netiek galā ar izlasi, neatbilst viņa kvalifikācija, spēlētāji nerāda viņa vadībā to sniegumu, ko var, utt. Esmu kategoriski pret to. Nav šaubu, ka Latvijā mums nav labāka speciālista, un par to nevajag priecāties. Tāda līmeņa treneri sagatavot nav ātri. Viņš ir vienīgais šāda kalibra speciālists," pamato Indriksons.

Pēc Indriksona teiktā, diskusija LFF valdes sēdē bijusi asa un brīžiem agresīva. Balsojumā tikai viens no LFF valdes cilvēkiem – Jaunatnes futbola komitejas priekšsēdētājs, futbola skolas "Metta" prezidents Ģirts Mihelsons – bijis pret, vēl divi atturējušies, bet pārēji bijuši par Starkova palikšanu amatā. Kā skaidroja Indriksons, Starkova pretiniekiem pat nav bijis plāna, ko darīt, ja atlaiž treneri.

Indriksons vairāk aicināja vērst uzmanību uz Latvijas futbola sistēmu un jauniešu audzināšanu, jo tieši jauno talantu trūkums visvairāk ir vainojams neveiksmēs. "Šobrīd mums ir 3-4 konkurēt spējīgi futbolisti. Daiņa Kazakeviča vadībā ir izstrādāta programma, lai būtu 13-15 tādi spēlētāji, un tad varēs runāt par izlasi. Bet, lai viss realizētos, ir padsmit gadi. Ja cits brauc ar "Mercedes Benz", bet tu brauc ar "Fiat" vai "Ford", tad nevar apsteigt "mersi". Tā arī Latvijas futbolā ar mūsu izlasi."

Indriksons ļāva noprast, ka Starkovs varētu arī atstāt amatu, ja kvalifikācijas cikla pēdējās spēles izlase aizvadīs neveiksmīgi. "Ja grupā būsim zemāk par Lietuvu vai Lihtenšteinu, tad domāsim. Neviens man šobrīd neiestāstīs, ka mēs varam būt augstāk par Bosniju un Hercegovinu, Grieķiju vai Slovākiju. Var jau protams izvirzīt mērķus kā ceturtdaļfināls (kā dažā labā sporta veidā), bet uz lietām jāskatās reāli."

Indriksons sacīja, ka, pēc viņa domām, Latvijas izlasi varētu vadīt kāds ārzemju speciālist, bet kurš pazīst Latvijas futbola vidi. Indirksons starp potenciālajiem kandidātiem minēja bijušo "Ventspils" galveno treneri Romānu Grigorčuku, tagadējo "Skonto" galveno treneri Tamazu Pertiju un bijušo valstsvienības vadītāju Geriju Džonsonu, kurš "ir pierādījis, ka tomēr ir labs speciālists". Tomēr šie kandidāti neesot tie, ar kuriem pārrunas veicis LF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, kuram uzticēta valstsvienības, iespējamā, nākamā galvenā trenera meklēšana.

"Ja tagad nobalsotu pret Starkovu, tad jāaiziet būtu arī Indriksonam, Mežeckim un vēl citiem, jo neesam sagatavojuši Starkovam atbilstošus spēlētājus. Esmu pārliecināts, ka izlases treneru štābā būs jaunas vēsmas un, iespējams, tuvākajā laikā," uzskata Indriksons. "Paskatīsimies pēdējās piecas spēles šajā gadā. Ja zaudēsim trijās spēlēs, domāju, ka Starkovs pats atkāpsies, jo viņš nav no tiem cilvēkiem, kurš turas pie krēsla."

Lai gan līdz šim publiski nav izskanējuši potenciālo Starkova aizstājēju vārdi, Indriksons pavēra nelielu priekšskaru par tiem cilvēkiem, ar kuriem esot runājis Mežeckis. Tie esot kāds dāņu, zviedru, poļu un slovāku treneris. "Zinu, ka daži kandidāti, laikam atbiruši, jo, piemēram, viens no kandidātiem "peldējis" astoņos no 12 izvirzītajiem jautājumiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!