Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) tās jaunā prezidenta Džanni Infantīno vadībā atjaunos organizācijas korupcijas skandālos aptraipīto tēlu, uzsvēra jaunievēlētais FIFA vadītājs.

Kā zināms, Infantīno piektdien tika ievēlēts par FIFA jauno prezidentu, amatā nomainot uz sešiem gadiem no futbola diskvalificēto Zepu Blateru.

"Patlaban nespēju izteikt savas emocijas. Esmu veicis garu ceļojumu, kura laikā satiku fantastiskus cilvēkus, kuri dzīvo un elpo futbolu katru dienu. Cilvēkus, kuri ir pelnījuši, lai FIFA būtu cienījama organizācija," pēc ievēlēšanas uzrunā teica Infantīno.

"Mēs atjaunosim FIFA tēlu, un visi mums un jums aplaudēs. Visiem jābūt lepniem par FIFA, un mēs to darīsim kopā. Gribu būt visu jūsu, nacionālo federāciju, prezidents. Ceļoju pa pasauli un turpināšu to darīt. Gribu ar jums visiem kopā strādāt, lai atjaunotu un pārbūvētu FIFA jaunos laikus, kur futbols būs pirmajā vietā," uzsvēra jaunievēlētais prezidents.

"Dāmas un kungi, ir laiks atgriezties pie futbola, kas kopā ar FIFA ir izgājis cauri grūtiem laikiem, bet tie laiki ir beigušies. Mums jāīsteno reformas, tāpat mums arī jābūt cieņai - tādai, kādu futbolam pauž visa pasaule. Mēs atgriezīsim šo cieņu atpakaļ šai brīnišķīgajai spēlei, kas ir futbols," paziņoja Infantīno.

Infantīno saņēma 115 no 207 balsīm. Lai viņu ievēlētu par FIFA prezidentu, Infantino bija jāiegūst vairākums - jāsaņem vismaz 104 balsis. Tikmēr Bahreinas šeihs Salmans bin Ebrahims al Halifs saņēma 88 balsis, Jordānijas princis Ali bin al Huseins ieguva četras balsis, bet Žeroms Šampaņš otrajā kārtā nesaņēma nevienu balsi. Kā zināms, piektais kandidāts Tokijo Sehvali pirms balsošanas sākšanās atsauca savu kandidatūru.

Pirmajā kārtā Infantīno saņēma 88 balsis, bet par trim mazāk bija al Halifam. Bin al Huseins saņēma 27 balsis, kamēr Šampaņam tika vien septiņas balsis. Lai kāds no kandidātiem tiktu ievēlēts jau pirmajā kārtā, viņu bija jāatbalsta divām trešdaļām jeb 138 no 207 balsošanā pielaistajām FIFA dalībvalstīm, bet otrajā kārtā bija nepieciešams vienkāršs vairākums.

Infantīno kandidatūru pirms vēlēšanām solīja atbalstīt lielākā daļa UEFA dalībvalstu, tostarp arī Latvijas Futbola federācija.

Infantīno kļuvis par pirmo UEFA augstākā ranga amatpersonu, kas kļuvusi par FIFA prezidentu.

Kā zināms, pērn 29. maijā uz piekto termiņu FIFA prezidenta amatā tika ievēlēts Zeps Blaters, taču, pieņemoties spēkā FIFA korupcijas skandālam, kurā tika aizturētas vairākas vadošas FIFA augsta ranga amatpersonas, viņš pēc četrām dienām paziņoja, ka atkāpsies no amata. Līdz ar to FIFA izsludināja jaunu pieteikšanos uz prezidenta amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!