Foto: F64

"Jelgava" spēlētāji tikai pašā mača izskaņā svētdien Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta mačā savā laukumā pārspēja pērnā gada valsts trešo spēcīgāko klubu Daugavpils "Daugavu", bet Jūrmalas "Spartaks" izbraukumā pieveica turnīra līdervienību Rīgas "Skonto".

"Jelgava" bija pārāka ar rezultātu 1:0 (0:0).

Praktiski viss mačs aizritēja abu komandu līdzvērtīgā cīņā, taču otrajā puslaikā Daugavpils pārņēma mača iniciatīvu, cenšoties atklāt dueļa rezultātu. Taču viesiem tas neizdevās, turklāt, kad līdz pamatlaika beigām bija atlikušas vien pāris minūtes, jelgavnieku labā vārtus guva Nigērijas leģionārs Kenedijs Eriba, nodrošinot mājiniekiem uzvaru.

Jelgavnieki nepārspēti ir jau 11 virslīgas cīņās pēc kārtas, šajā laikā iekrājot 21 punktu. Komanda vēl tikai ceturtdien UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas atbildes mačā savā laukumā ar 0:2 zaudēja Norvēģijas klubam Tronheimas "Rosenborg", kopā ar Daugavpils klubu un Rīgas "Daugavu" turnīru atstājot.

Daugavpils klubs piedzīvojis pirmo neveiksmi pēc sešu bezzaudējumu sērijas, šajā laikā tiekot pie 14 punktiem. UEFA Eiropas līgas pirmajā kvalifikācijas turnīra kārtā komanda nespēja uzvarēt pieticīgo Fēru salu klubu Leirvīkas "Vikingur Gota".

Martā "Jelgava" uzvarēja "Daugavu" viesos ar 2:1, bet maijā Jelgavā tika fiksēts neizšķirts 1:1.

Savukārt pēc tam "Spartaks" izbraukumā ar 1:0 (0:0) pārspēja "Skonto".

Vienīgos vārtus jūrmalnieku rindās guva rezultatīvais uzbrucējs Edgars Gauračs, kurš 81.minūtē lieliski izmantoja izgājienu pret sāncenšu vārtsargu Andreju Pavlovu.

Visu šo dueli starp abām komandām ritēja līdzvērtīga spēkošanās, taču pamatlaika izskaņā "Skonto" izmisīgi centās atgūt zaudētos vārtus, bet viņiem tas neizdevās.

Iepriekšējā kārtā "Skonto" futbolisti neizmaksāto algu dēļ boikotēja izbraukuma spēli Liepājā, par to saņemot tehnisko zaudējumu un 700 eiro lielu soda naudu. Atkārtots šāds gadījums komandai draudēs ar izslēgšanu no čempionāta, tomēr svētdien mačā futbolisti devās laukumā.

"Skonto" pirms tehniskā zaudējuma 12 virslīgas spēlēs bija ticis pie 11 uzvarām un reizi spēlējis neizšķirti.

"Spartaks" savu iepriekšējo zaudējumu piedzīvoja pirms vairāk kā mēneša, bet nākamajās astoņās cīņās komanda iekrājusi 18 punktus.

Martā "Skonto" savā laukumā uzvarēja Jūrmalas komandu ar 2:1, bet maijā izbraukuma spēlē tika pie panākuma ar 2:0.

Tikmēr Rīgas "Daugava" izbraukumā pārliecinoši ar 6:0 (0:0) sagrāva "Jūrmalu".

Rīdzinieku labā ar trim vārtiem jeb "hat trick" izcēlās lietuviešu leģionārs Mants Savens.

Ja pēc pirmā puslaika rezultāts bija neizšķirts, mačs gaita kardināli mainījās otrajā puslaikā. Vispirms rezultātu cīņas 50.minūtē ar 11 metru soda sitiena palīdzību atklāja Savens, bet pēc trim minūtēm vēl vienus vārtus guva Vitālijs Ziļs. Nākamais vārtu guvums tika fiksēts 65.minūtē, kad vēlreiz precīzs bija Savens, bet pēc četrām minūtēm jau ceturto bumbu mājinieku vārtos raidīja pieredzējušais Kristaps Blanks.

Mača 79.minūtē Savens otro reizi šajā mačā realizēji 11 metru soda sitienu, tādejādi gūstot savus trešos vārtus cīņā jeb "hat trick". Savukārt trīs minūte pirms pamatlaika beigām sesto bumbu jūrmalnieku vārtos raidīja Ziļs.

Kā zināms, Rīgas "Daugava" vēl ceturtdien UEFA Eiropas līgas cīņā savā laukumā ar 0:3 piekāpās Skotijas klubam "Aberdeen".

Pēdējā laikā neveiksmīgi spēlējošais "Jūrmalas" klubs iepriekšējos 15 mačos ticis vien pie viena punkta, tomēr vienība jau pavēstījusi, ka finansiālās problēmas tai ir aiz muguras, turklāt drīzumā tā dosies uz treniņnometni Austrijā, kur aizvadīs vairākas augsta līmeņa pārbaudes spēles.

Rīgas klubs iepriekšējo virslīgas spēli aizvadīja maija izskaņā, kad ar 1:0 uzvarēja "Daugavpili".

Jūrmalnieki maijā ar "Daugavu" savā laukumā cīnījās neizšķirti 1:1, bet maijā rīdzinieki bija pārāki ar 3:0.

Kā zināms, šī virslīgas kārta tika uzsākta piektdien, kad valsts čempioni "Ventspils" ar 3:0 apspēlēja "Metta"/Latvijas Universitāti". Savukārt sestdien "Liepāja" ar 2:1 savā laukumā uzvarēja "Daugavpili".

Nākamā čempionāta kārta tiks izspēlēta no 26. līdz 28.jūlijam.

Pēc tehniskā zaudējuma saņemšanas "Skonto" turnīra kopvērtējuma līderpozīcijā atrodas ar 46 punktiem 20 mačos, ar 44 punktiem seko "Ventspils", bet 40 punkti ir Daugavpils "Daugavai". Ceturto vietu ar 38 punktiem 21 spēlē tagad ieņem "Jelgava", bet par punktu mazāk ir "Liepājai".

Sesto vietu ar 30 punktiem ieņem "Spartaks", tam ar 23 punktiem seko Rīgas "Daugava", bet vēl par septiņiem punktiem mazāk ir "Daugavpils" vienībai. Tikmēr 11 punktus iekrājusi "Metta"/LU, kurai ar sešiem punktiem seko "Jūrmala".

Kā ziņots, dienu pirms jaunās sezonas sākuma licencētas startam sacensībās bija astoņas no desmit komandām, jo LFF sākotnēji licences atteica pērnās sezonas otrajam un trešajam spēcīgākajam klubam - "Skonto" un Daugavpils "Daugavai". "Skonto" komanda pie starta virslīgā sākotnēji netika pielaista nenokārtoto parādsaistību dēļ, bet "Daugavai" licence netika piešķirta, jo tai nav izveidota kluba struktūrā iekļauta jaunatnes akadēmija. Tomēr dienu pirms čempionāta sākuma LFF Apelācijas komisijas sēdē abu klubu apelācijas tika apmierinātas, tiem tādējādi saņemot kārotās licences.

Tāpat "Skonto" un "Jūrmalas" komandas nenokārtoto parādsaistību dēļ bija saņēmušas aizliegumus reģistrēt jaunus futbolistus. "Jūrmalai" gan šāds aizliegums 20.jūnijā, kad sākās vasaras pāreju periods, tika atcelts, bet "Skonto" vienībai tas tuvākajos mēnešos, visticamāk, nenotiks.

Turnīrā komandas sacentīsies četros apļos.

Kā ziņots, aizvadītajā sezonā Latvijas virslīgā piekto reizi vēsturē triumfēja "Ventspils" komanda, aiz sevis atstājot "Skonto" un Daugavpils "Daugavu". Tikmēr vietu virslīgā zaudēja desmitās vietas ieguvēji Ilūkstes NSS, kurus šajā sezonā nomainījuši pirmās līgas uzvarētāji "Daugavpils". Savukārt pārspēlēs par vietas saglabāšanu augstākajā līgā virslīgas devītā spēcīgākā komanda "Metta"/LU uzvarēja pirmās līgas otrās vietas ieguvēju "Gulbeni".

Tikmēr pēc "Liepājas metalurga" kluba likvidēšanas šīs pilsētas pārstāvniecību čempionātā pārņēmis jaundibinātais klubs "Liepāja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!