Foto: F64

Latvijas kausa ieguvēja futbolā "Jelgava" "SynotTip" Latvijas virslīgas devītās kārtas mačā sestdien ar 2:1 (0:1) savā laukumā pārspēja turnīra debitanti "Riga" komandu.

"Jelgavas" komandai šī bija tikai otrā uzvara pēdējās septiņās virslīgas spēlēs.

Mača sākums jelgavniekiem izvērtās neveiksmīgs, jo jau 13. minūtē tika nozīmēts 11 metru soda sitiens uz Kaspara Ikstena sargātajiem vārtiem. Soda sitienu devās izpildīt "Riga" pussargs Roberts Savaļnieks, kurš atklāja cīņas rezultātu.

Savukārt otrajā puslaikā "Jelgava" metās atspēlēties, kas 20 minūtes pirms pamatlaika beigām vainagojās ar panākumiem, jo Daniils Turkovs ar skaistu sitienu vārtu augšējā stūrī panāca izlīdzinājumu. Tiesa, zemgalieši ar neizšķirtu rezultātu nebija mierā un turpināja uzbrukt līdz 85. minūtē Andrejs Kovaļovs nopelnīja 11 metru soda sitienu, ko pats arī realizēja, tādējādi nodrošinot "Jelgavas" komandai uzvaru.

Virslīgas desmitā kārta tiks aizvadīta pēc divām nedēļām, bet, gatavojoties Baltijas kausa izcīņai, svētdien Liepājā sāksies Latvijas nacionālās valstsvienības treniņnometne.

No jelgavniekiem uz Latvijas valstsvienību izsaukti vārtsargs Ikstens, aizsargs Gints Freimanis un pussargs Artis Lazdiņš, kamēr Igaunijas izlasē iekļauts uzbrucējs Kevins Kaubers. Tikmēr no "Riga" komandas valstsvienībā iekļauti pussargi Savaļnieks un Oļegs Laizāns, kā arī uzbrucējs Sergejs Vorbojovs, bet Džons Kamara izsaukts uz Sjerraleones izlasi startam Āfrikas Nāciju kausa kvalifikācijas turnīrā.

Pirmajā aplī komandas nospēlēja neizšķirti 1:1, turklāt izlīdzinājumu jelgavnieki panāca vien kompensācijas laikā, kad precīzs Daniils Turkovs.

Kā zināms, dažas dienas pirms Latvijas kausa fināla, kurā "Jelgava" ar 1:0 uzvarēja Jūrmalas "Spartaku", no komandas galvenā trenera amata atkāpās Vitālijs Astafjevs, kura pienākums tagad pilda Dāvis Caune.

Jau vēstīts, ka sezonu veiksmīgi iesākusī "Metta"/"Latvijas Universitāte" "devītās kārtas mačā sestdien savā laukumā cīnījās neizšķirti 1:1 (1:0) ar turnīra debitanti RFS.

Šajā spēlē pie RFS stūres debitēja Krievijas speciālists Oļegs Vasiļenko, kurš savulaik strādāja arī Dienvidkorejas izlases treneru štābā.

Mača rezultātu pirmā puslaika nogalē atklāja "Metta"/LU nigēriešu uzbrucējs Adams Abdullahi, kuram šie bija pirmie vārti virslīgā.

Savukārt otrā puslaika sākumā Gatis Kalniņš vēlreiz raidīja bumbu Germana Māliņa sargātajos RFS komandas vārtos, tomēr mača tiesneši fiksēja aizmuguri. Dažas minūtes vēlāk RFS lietuviešu uzbrucējs Darjus Kazubovičs, sitot ar galvu, panāca izlīdzinājumu. Arī turpinājumā pārsvars piederēja viesiem, taču mača rezultātu nevienai no komandām neizdevās mainīt, tādējādi spēle noslēdzās neizšķirti 1:1.

Sezonu veiksmīgi iesākusī "Metta"/LU šosezon deviņās spēlēs tikusi pie četrām uzvarām un izcīnījuši 13 punktus – par punktu vairāk nekā pērn aizvadītajos 24 virslīgas mačos. Pirmā apļa mačā ar 3:2 pārāka bija RFS, kam tā bija pirmā uzvara virslīgā.

Kā zināms, devītās kārtas izspēle sākās jau ceturtdien, kad "Ventspils" komanda Kurzemes derbijā savā laukumā ar 2:0 pārspēja pagājušās sezonas čempioni "Liepāju". Savukārt piektdien "Spartaks" ar 2:0 viesos pārspēja "Daugavpili".

Virslīgas kopvērtējumā ar 21 punktu deviņās spēlēs līdere ir "Ventspils" komanda, kas par diviem punktiem apsteidz "Spartaku", bet 16 punkti ir "Liepājai". Ceturtā ar 13 punktiem ir "Metta"/LU, 11 punktus sakrājusi RFS vienība, kas par punktu apsteidz jau pēdējo trīs gadu Latvijas kausa ieguvēju "Jelgavu". Astoņi punkti ir "Riga" komandas kontā, bet turnīra tabulu ar trim punktiem noslēdz "Daugavpils".

Šī virslīgai ir 25. sezona pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, turklāt ģenerālsponsora "SynotTip" piesaistīšana ļāvusi panākt, ka tajā komandām nav jāmaksā dalības maksa.

Pagājušās sezonas pirmās līgas trešā spēcīgākā vienība RFS vien neilgi pirms sezonas sākuma ieguva iespēju sacensties virslīgā, jo nenokārtoto parādsaistību dēļ licenci nesaņēma Latvijas titulētākais futbola klubs "Skonto". Pirms gada "Skonto" bija līdzīgā situācijā, taču toreiz tam tika piešķirta licence, jo klubs bija izstrādājis plānu parādsaistību nokārtošanai. Tiesa, gada laikā šis plāns tā arī netika izpildīts.

"Skonto" valsts čempionātā nepārspēta palika laika posmā no 1992. līdz 2004. gadam, kā arī 2010.gadā. Pēdējos gados, kaut "Skonto" komanda teju visu laiku bijusi parādā saviem spēlētājiem, tā četrus gadus pēc kārtas spēja finišēt virslīgas otrajā vietā.

Pērn par valsts čempioni kļuva "Liepāja", otro vietu ieguva "Skonto", bet trešā palika "Ventspils".

Pērn "Liepāja" kluba pastāvēšanas vēsturē virslīgas futbola čempionātā triumfēja pirmo reizi, nodrošinot sev iespēju šogad piedalīties UEFA Čempionu līgas atlases turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!