Foto: LETA

Futbola klubam "Jelgava" katra trofeja ir zelta vērtē, pirms svētdien gaidāmā Latvijas kausa fināla uzsver zemgaliešu komandas kapteinis Gints Freimanis.

"Jelgava" futbolisti svētdien lūkos trešo gadu pēc kārtas tikt pie Latvijas kausa, finālā pretinieku laukumā tiekoties ar Jūrmalas "Spartaku". Tiesa, šonedēļ komandu skāra lielas izmaiņas, jo otrdien no amata atkāpās tās galvenais treneris Vitālijs Astafjevs, bet viņa vietu patlaban ieņem Dāvis Caune.

"Komandas vārdā vēlamies pateikties Astafjevam par tiem diviem gadiem, kuru laikā viņš mums ir daudz devis un esam daudz kopā pārdzīvojuši. Mums tiešām nebija viegli to pieņemt. Kopā bija gan prieki, gan bēdas. Novēlu viņam atjaunot spēkus un turpināt to, ko iesācis. Klīst baumas, ka mēs esam speciāli spēlējuši tā, lai viņu atlaistu, kā arī par totalizatoriem. Tās ir pilnīgākās muļķības. Tā tas nebija un nebūs," kausa finālam veltītajā preses konferencē sestdien teica Freimanis.

Tāpat jelgavnieku kapteinis atzīmēja, ka komandai katrs turnīrs ir svarīgs un tā nešķiro Latvijas čempionāta un kausa izcīņas mačus.

"Katra trofeja ir zelta vērtē. Mēs gribam atdot parādu, kas sakrājies šīs sezonas garumā. Vēlamies to atdot līdzjutējiem un kluba vadībai, kas nepadodas un meklē risinājumus. Iepriekšējos gados uzvarējām finālu, jo spēlētājiem bija pašatdeve laukumā, patriotisms par klubu un mīlestība pret futbolu. No rītdienas pretiniekiem vēlos izcelts Dmitriju Platonovu, kurš ir labs bombardieris. Skatījāmies un analizējām viņu spēlēs. Dmitrijs ir ļoti meistarīgs spēlētājs. Tāpat var izcelt Andreju Kiriļinu, kurš spēlējis arī "Jelgavā", kā arī valstsvienībā spēlējušo aizsargu Nauri Bulvīti," teica Freimanis

Savukārt "Jelgavas" kluba direktors Jānis Vuguls uzsver, ka fināls komandai būs ļoti nozīmīga spēle ne tikai sezonas kontekstā.

"Sagaidām, ka būs ļoti sarežģīta cīņa, jo spēlējam viesos pret komandu, kas progresē un kam jau šosezon vienreiz zaudējām. Mums ar to jārēķinās. Jāiziet laukumā un jāatdod viss par 110%, tad būs iespējas trofeju nosargāt. Ar komandu vienojāmies, ka nedomāsim par to, kas būs tālāk. Koncentrēsimies tikai rītdienas spēlei. Bez Astafjeva mēs nespēlētu kausa finālā. Pilnībā uzticamies Caunem, turklāt treneru štābā ir tādi kvalificēti speciālisti kā Dmitrijs Kalašņikovcs un Andrejs Piedels. Kluba valdei blociņā ir diezgan liels kandidātu saraksts," stāstīja Vuguls, kurš jau iepriekš bija stāstījis, ka vienība pirms kausa fināla jaunu galveno treneri neapstiprinās.

Tiesa, vēl nav īsti skaidra mājinieku uzbrucēja Platonova dalība mačā, jo iepriekšējā virslīgas spēlē pret "Liepāju" viņš guva savainojumu. Kā uzsver "Spartaka" galvenais treneris Oļegs Kubarevs, viens no traumu cēloņiem ir pāreja no mākslīgā seguma uz dabīgo. Šajā sezonā Platonovs virslīgā guvis piecus vārtus, kas dod otro vietu rezultatīvāko spēlētāju sarakstā.

"Slokas stadions šobrīd ir nedaudz par mīkstu, gribētu biezāku un cietāku. Laukums mačā spēlē lielu lomu. Pāreja no mākslīgā seguma uz dabīgo ir liels risks spēlētāju veselībai," teica Kubarevs.

"Spartaka" galvenais treneris pauž cerību, ka viņa vadītā komanda saprot šī spēles nozīmi.

"Rītdienas fināls ir īpašs ar to, ka notiks savu skatītāju priekšā. Esam jauna komanda, kam pagaidām nav lielu titulu. Vēlēsimies iepriecināt sanākušos līdzjutējus un komandas vadību. Esam gatavi finālam, šodien vēl būs treniņš un sapulce. Runājot par sportisko pusi ceru, ka mačs tiks aizvadīts pēc visiem godīgas spēles noteikumiem," stāstīja Kubarevs.

Kā zināms, Jūrmalas klubs virslīgas sezonu sācis ļoti atzīstami, jo astoņos mačos ir izcīnīti 16 punkti, kas ļauj ieņemt otro vietu kopvērtējumā. Turpretī "Jelgava" pirmajās astoņās spēlēs tikusi vien pie septiņiem punktiem un ieņem priekšpēdējo vietu turnīra tabulā.

"Patīkami, ka komanda atrodas tabulas augšgalā, uzvar un cīnās par augstām vietām. Kauss ir pavisam cits turnīrs, šī ir viena spēle. Pretiniekiem ir ko pierādīt, bet mums ir ko izcīnīt. Rīt būs fināls, kur viena kļūda var izšķirt spēles likteni. Katrai komandai ir savas priekšrocības. Tāpat ļoti svarīgs faktors būs tas, kurš varēs neitralizēt pretinieku kļūdas. Ja rīt izšķirtos Eirokausu liktenis, būtu nedaudz citādāk. Galvenais ir ne tikai uzvarēt, bet arī nospēlēt skaisti," komentēja Kubarevs.

Baltkrievu speciālistam šī nav pirmā pieredze kausa izcīņas finālā. Viņa vadītās komandas "Gomeļ" un Kišiņevas "Zimbru" triumfējušas kausa izcīņās attiecīgi Baltkrievijā un Moldovā.

"Tās ir citas valstis ar citādākiem līmeņiem. Tāpat arī pretinieki ir atšķirīgi. Moldovā bija smagāk, jo spēlējām pret Tiraspoles "Šeriff" komandu. Moldovā bija mazāk līdzjutēji, bet stadions - skaļāks. Ne jau skatītāju skaitā, bet kvalitātē ir nozīmē," atcerējās Kubarevs.

Kubarevs, kurš "Spartaka" komandu vadīja arī pirms trim gadiem, bet pēc piecu mēnešu darba tika atbrīvots no amata, uzskata, ka tagad viņa stūrētais klubs ir daudz spēcīgāks nekā 2013.gadā.

"Tagad redzu, kā gatavojas RFS un "Riga", ambīcijas aug un parādās cilvēki, kas gatavi investēt. Turnīrā piedalās jaunas komandas ar ambīcijām iekļūt Eirokausos. Pirms trim gadiem līmeņa atšķirības bija acīmredzamas," minēja baltkrievu treneris.

Tāpat arī "Spartaka" uzbrucējs Platonovs apstiprināja Kubareva teikto, ka komanda ir gatava finālam.

"Futbolisti saprot to, ka tik bieži viņu karjerās nav tādas spēles kā šī. Rītdien pieliksim visas pūles, lai parādītu labu sniegumu. Ceļā uz finālu katra spēle bija spraiga, tikai dažas detaļas izšķīra spēles rezultātu. Domāju, ka tāpat būs arī finālā. Galvenais ir uzvara, nav tik būtiski vai tas notiek pamatlaikā, papildlaikā vai pēcspēles metienu sērijā. No pretiniekiem varētu izcelt balsta pussargu Arti Lazdiņu. Tomēr viņiem ir ļoti līdzvērtīga komanda visās pozīcijās. Bīstamus momentus var sagaidīt no jebkura spēlētāja," teica Platonovs.

Baltkrievu uzbrucējs vietējā kausa finālā spēlēja arī pirms desmit gadiem, kad pārstāvēja savas dzimtenes klubu Barisavas BATE.

"Spēlējām pašā lielākajā stadionā, bija liels atbalsts. Katram futbolistam ir prieks spēlēt šādos apstākļos. Tas nozīmē, ka spēlētājam pie tāda atbalsta ir jāspēlē pāri savu spēju robežām," atminējās Platonovs.

Kā virslīgas komandas abi klubi kausa izcīņu sāka no astotdaļfināla, kurā "Jelgava" ar 1:0 uzvarēja pirmās līgas čempioni "Caramba"/"Dinamo", kamēr "Spartaks" ar 6:1 pārspēja "Preiļu BJSS" futbolistus. Ceturtdaļfinālā jelgavnieki ar 3:2 pārspēja "Babīti", bet "Spartaks" ar 3:1 uzveica "Skonto".

Savukārt pusfinālā, kur uzvarētājs tika noskaidrots divu spēļu summā, "Jelgava" ar 2:1 uzvarēja "Ventspili", kamēr jūrmalnieki ar 2:0 pieveica "Daugavpili".

Jūrmalas komanda kausa izcīņas finālā iekļuvusi pirmo reizi kluba pastāvēšanas vēsturē, savukārt jelgavnieki iepriekš trīs reizes ir kļuvuši par trofejas īpašniekiem - 2010., 2014. un 2015. gadā.

Kāda Jūrmalas komanda Latvijas kausa izcīņas finālā spēlēs pēc sešu gadu pārtraukuma, jo 2010.gadā izšķirošajā cīņā neveiksmi piedzīvoja "Jūrmala-VV" vienība, kas vairs neeksistē.

Iekļūšana Latvijas kausa izcīņas finālā ļāvusi "Spartakam" garantēt iespēju šovasar piedalīties UEFA Eiropas līgas turnīrā, kur spēlēs arī "Jelgava" un "Ventspils", kamēr Latvijas čempione "Liepāja" startēs UEFA Čempionu līgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!