Foto: F64

Izšķirošos uzvaras vārtus kompensācijas laika beigās gūstot Artūram Karašauskam, Latvijas futbola komanda "Liepāja" UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmās kārtas atbildes spēlē savā laukumā ar 2:0 (1:0) pārspēja Ziemeļīrijas klubu Belfāstas "Crusaders", iekļūstot nākamajā kārtā.

"Liepāja" divu spēļu summā nospēlēja neizšķirti 3:3, otrajā kārtā iekļūdama, pateicoties izbraukumā gūtajiem vārtiem. Zīmīgi, ka arī viesos vārtus guva Karašausks.

Kā vēstīts, pirms tam "Jelgava" atbildes spēlē savā laukumā ar 0:1 (0:1) zaudēja "Ferencvaros" komandai no Ungārijas, divu maču summā piekāpjoties ar 0:3. Savukārt pulksten 23 pēc Latvijas laika "Ventspils" izbraukumā Islandē sacentīsies ar Reikjavīkas "Valur".

Liepājas komandas labā pirmos vārtus guva Gruzijas uzbrucējs Giorgi Eristavi, bet kompensācijas laika pēdējā minūtē ar precīzu sitienu atzīmējās Karašausks.

Liepājnieki krietni aktīvāk iesāka spēli, taču uzbrukumi nevainagojās ar panākumiem. Spēles 32.minūtē Karašausks tika nogāzts pretinieku soda laukumā, un uz "Crusaders" vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. To devās izpildīt Eristavi, kurš ar spēcīgu sitienu atklāja spēles rezultātu.

Tāpat arī puslaika beigās aktīvāki bija laukuma saimnieki, taču dubultot pārsvaru neizdevās, savukārt otrā puslaika sākumā aktivizējās viesi. Tuvojoties spēles pēdējām minūtēm, Liepājas futbolisti uzbruka arvien izmisīgāk. Desmit minūtes pirms pamatlaika beigām Karašausks sita pāri vārtiem. Savukārt viesiem vislabākā iespēja izcelties bija trīs minūtes pirms pamatlaika beigām, taču "Crusaders" no pāris metriem sita pāri vārtiem.

Pamatlaika priekšpēdējā minūtē bīstami no tuvas distances sita arī Abduls Geje, taču pretinieku vārtsargs atvairīja bumbu. Spēles izšķirošie notikumi norisinājās kompensācijas laika ceturtajā minūtē, kurā Karašausks vairāku pretinieku ielenkumā no soda laukuma robežas raidīja bumbu vārtos, atnesot "Liepājai" skaistu un dramatisku uzvaru.

"Liepāja" otrajā kārtā tiksies ar Lietuvas komandu Marijampoles "Sūduva", kura negaidīti ar 2:1 (1:1) savā laukumā pārspēja Soļigorskas "Šahtar", ko stūrē pērnā gada Latvijas čempions Jūrmalas "Spartaka" rindās Oļegs Kubarevs un kur par sporta direktoru strādā Latvijas speciālists Dmitrijs Hohlovs, ar tādu pašu rezultātu uzvarot arī divu spēļu summā.

Kā pirms šīs spēles vēstīja portāls "liepājniekiem.lv", komanda atbrīvojusies no vārtsarga Pāvela Doroševa, kurš sargāja vienības vārtus pirmajā spēlē. Savukārt Latvijas izlases pussargs Jānis Ikaunieks kaula lūzuma dēļ varētu izlaist pat trīs mēnešus.

"Liepājas" komanda, kas Eirokausos startē bez sava titulsponsora "Mogo" vārda nosaukumā, jo tas neatbilst turnīra noteikumiem.

Pirmajā abu komandu spēlē pirms nedēļas "Liepājai" nācās iztikt bez gandrīz visiem leģionāriem, jo klubs nespēja nokārtot formalitātes ar vīzām. Toties pie ar komandu varēja būt tās galvenais treneris Tamazs Pertija.

"Crusaders" ir seškārtēja valsts čempione, pērn turnīrā paliekot otrajā vietā, par diviem punktiem atpaliekot no "Linfield" komandas, bet iepriekšējo titulu tā izcīnīja pērn. Tāpat tās rēķinā ir trīs valsts kausa ieguvēju tituli.

Iepriekšējās divas sezonas "Crusaders" kā valsts čempione spēlēja UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā, abas reizes izstājoties otrajā kārtā, bet vēl pirms tam četras reizes piedalījās UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā, taču arī ne reizi netika tālāk par otro kārtu. Zīmīgi, ka "Crusaders" ne reizi Eirokausos nav aizkļuvusi tālāk par kvalifikācijas otro kārtu, lai gan debiju šāda līmeņa turnīros piedzīvoja vēl 1967./1968.gada sezonā.

Iepriekšējo panākumu kādā no kārtām tā guva pirms divām sezonām, kad UEFA Čempionu līgas ievadā divu spēļu summā cīnījās 1:1 ar Igaunijas vienību Tallinas "Levadia", tomēr tika tālāk, pateicoties izbraukumā iesistiem vārtiem. Vēl gadu iepriekš tā Eiropas līgas pirmajā kvalifikācijas kārtā summā ar 2:5 kapitulēja Panevēžas "Ekranas" no Lietuvas.

Klubs ir dibināts 1898.gadā un aizvada savu 119.sezonu. "Crusaders" pēdējo spēli pagājušās sezonas Ziemļīrijas premjerlīgas čempionātā aizvadīja aprīļa beigās, bet jauno sezonu sāks vien augusta sākumā.

Tikmēr "Liepāja" pērn piedalījās UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā, kur otrajā kārtā zaudēja Austrijas klubam "Salzburg".

Liepājnieki iespēju spēlēt UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā ieguva tikai pēc tam, kad Latvijas kausu izcīnīja "Ventspils", finālā apspēlējot "Riga" komandu. Ja uzvarētu rīdzinieki, pērn virslīgā ceturtajā vietā palikusī "Liepāja" Eirokausos neiekļūtu.

Šobrīd vienība virslīgā ar 17 punktiem 11 mačos atrodas trešajā pozīcijā.

Pagājušās sezonas Latvijas čempione Jūrmalas "Spartaks" savu Eirokausu sezonu uzsāks nākamnedēļ, kad UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā tiksies ar pēdējo trīs gadu labāko Kazahstānas vienību "Astana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!