Foto: AFP/Scanpix

Latvijas futbola valstsvienība otrdien Rīgā plānotajā 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra noslēdzošajā spēlē pret Kazahstānu nespēlēs par neizšķirtu, pirmsspēles preses konferencē pauda viesu komandas galvenais treneris Jurijs Krasnožans, norādot, ka arī Kazahstāna gaidāmajā duelī cīnīsies.

Abu komandu savstarpējā spēle otrdien sāksies plkst.21.45. Vienības jau zaudējušas izredzes kvalificēties finālturnīram, tomēr šī mača zaudētāji paliks apakšgrupas pēdējā vietā.

"Otrdien būs mazais fināls par piekto vietu grupā. Latvija noteikti nespēlēs par neizšķirtu, mēs arī cīnīsimies. Negribam palikt pēdējā vietā kvalifikācijas turnīra apakšgrupā, lai gan abas izlases - Latvija un Kazahstāna - vēl nav izcīnījušas uzvaras," atzina Krasnožans. "Kvalifikācijas turnīrs tuvojas beigām. Panākumu ziņā nav ar ko lielīties, taču ir izmaiņas mūsu spēlē un futbolistu mentalitātē."

Pēc deviņām kārtām kvalifikācijas sacensību A apakšgrupā 20 punkti ir līderei Islandei, kurai punktu zaudē Čehija. Abas izlases jau garantējušas sev vietu Eiropas čempionātā.

Šīm vienībām ar 15 punktiem seko Turcija, kurai divus punktus zaudē Nīderlande. Savukārt Latvija un Kazahstāna iekrājušas attiecīgi piecus un divus punktus. Latvijas un Kazahstānas dueļa zaudētāja paliks apakšgrupas pēdējā vietā.

"Domāju, šajā ciklā esam sasnieguši progresu, arī Latvijai klājies tāpat. Ir uzlabojusies mūsu spēles kvalitāte, tikai kaut kur ik pa laikam pietrūkst koncentrēšanās," skaidroja Kazahstānas treneris. "Ja paraugāmies uz ielaistajiem vārtiem un vārtu gūšanas iespējām, ko nespējām realizēt, varējām iegūt vairāk punktu šajā atlases turnīrā. Bet ir, kā ir."

Kā zināms, Latvijas izlase savā iepriekšējā mačā sestdien izbraukumā atspēlēja divu vārtu deficītu, nospēlējot 2:2 ar Islandi, bet Kazahstāna šajā pat dienā savā laukumā ar 1:2 piekāpās Nīderlandei.

"Latvija pēc pēdējās spēles pret Islandi ir pelnījusi cieņu. Mums vēl ir diena, lai sagatavotos šim mačam. Priekšā vēl treniņš. Futbolistiem ir miktrotraumas pēc iepriekšējā mača pret Nīderlandi," minēja Krasnožans. "Mums bija pati spēcīgākā grupa, visas komandas ir spēcīgas. Ne tikai pret Nīderlandi bija tā, ka sākām spēlēt pēc diviem vai trim ielaistiem vārtiem. Tādās epizodēs pazūd spriedze, un spēle paliek labāka."

Jau vēstīts, pēc cīņas ar Nīderlandi traumu guvis viens no Kazahstānas izlases līderiem Bauiržans Islamahans, kurš Rīgā plānotajā spēlē nevarēs palīdzēt savai valstsvienībai.

"Lai arī šobrīd mūsu sastāvā lielākoties ir vietējā čempionāta spēlētāji, gribētu, lai būtu vairāk leģionāru. Protams, ja uzlabojas apstākļi, labāk palikt Kazahstānā un spēlēt tur, kur tuvāk ģimene un draugi," atzina treneris.

Latvijas un Kazahstānas futbola izlases līdz šim savā starpā tikušās četras reizes. Pirmās trīs reizes abas komandas tikās pārbaudes spēlēs - 2002.gada 17.aprīlī Ventspilī Latvijas izlase izcīnīja uzvaru ar rezultātu 2:1, vārtus gūstot Mihailam Zemļinskim un Andrejam Štolceram. Nepilnus divus gadus vēlāk 2004.gada 18.februārī Kiprā Latvijas izlase izcīnīja uzvaru ar rezultātu 3:1, vienus vārtus gūstot pašreizējam valstsvienības galvenajam trenerim Marianam Paharam, bet divus - Jurijam Laizānam. Savukārt 2012.gada 29.februārī Turcijā notikusī spēle noslēdzās ar 0:0. Šajā spēlē debiju valstsvienības rindās piedzīvoja pussargs Artūrs Zjuzins.

Zīmīgi, ka abu komandu iepriekšējā savstarpējā spēle bija pirmā šajā Eiropas čempionāta atlases ciklā. Mačs pērn 9.septembrī notika Astanā, bet noslēdzās neizšķirti 0:0.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!