Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) dalībvalstu lokā piektdien uzņēmusi Kosovu un Gibraltāru, tādējādi ļaujot šīm valstīm startēt 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā.

Tāpat FIFA kongresā tika apstiprināts jaunais budžets, kas tostarp paredz lielākus maksājumus nacionālajām federācijām. Latvijas un pārējās organizācijā esošās federācijas turpmāk četru gadu laikā kopumā saņems piecus miljonus eiro, kas paredzēti futbola attīstībai, korupcijas apkarošanai, cīņai pret spēļu sarunāšanu un pašu darbības uzlabošanai.

FIFA ikgadējā kongresā piektdien Meksikas galvaspilsētā Mehiko balsošanā Kosova un Gibraltārs tika apstiprinātas par 210. un 211. šīs organizācijas dalībvalstīm.

Kosova saņēma 141 "par" un 23 "pret" balsis. "No sirds pateicos par šo lēmumu," kongresā sacīja Kosovas Futbola federācijas prezidents Fadils Vokri. "Reģions joprojām ir vēstures šausmu izpostīts, taču futbols Kosovas komūnām sniegs labāku dzīvi."

Kā zināms, pārsvarā albāņu apdzīvotā Kosova par neatkarību vienpusēji paziņoja 2008. gadā – deviņus gadus pēc tam, kad NATO spēki iejaucās, lai pārtrauktu karu starp Serbiju un Kosovas albāņiem. Serbija nekad nav atzinusi Kosovas neatkarību.

Kosovas uzņemšana FIFA raisījusi jautājumu, vai spēlētājiem, kuri dzimuši bijušajā Serbijas apgabalā, kā piemēram Šveices izlases futbolists Kserdans Šakiri, varētu atļaut spēlēt Kosovas valstsvienībā.

Patlaban futbolistiem ar dubultpilsonību, kuri jau spēlējuši vienā nacionālajā izlasē, nav atļauts pārstāvēt citu valstsvienību. FIFA norāda, ka Kosovas gadījumā katru šādu spēlētāju vērtēs atsevišķi.

Jau ziņots, ka maija sākumā Kosova kļuva par Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) dalībvalsti.

FIFA izpildkomiteja iepriekš bija noraidījusi Gibraltāra vēlmi kļūt par organizācijas dalībvalsti, taču pēc Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) prasības balsojums tomēr notika.

Gibraltārs, kam ir 32 000 iedzīvotāju, saņēma 93% balsu un kļuva par FIFA dalībvalsti.

Gibraltārs bijis pastāvīgs spriedzes avots Londonas un Madrides attiecībās kopš 1704. gada, kad stratēģiski svarīgo teritoriju pie ieejas Vidusjūrā sagrāba britu spēki.

1713. gadā saskaņā ar Utrehtas līgumu Spānija oficiāli nodeva Gibraltāru Lielbritānijas valdījumā, taču pastāvīgi uzstājusi, ka šai teritorijai jāatgriežas Madrides suverenitātē.

2002. gadā Gibraltāra iedzīvotāji ar lielu balsu vairākumu noraidīja Londonas un Madrides priekšlikumu par dalītās suverenitātes noteikšanu pār šo teritoriju.

Jau ziņots, ka Latvijas futbola izlase martā izbraukumā pārbaudes mačā Gibraltāru pieveica ar 5:0.

Jūnija sākumā Baltijas kausa izcīņā Latvija tiksies ar Lietuvu un Igauniju, savukārt rudenī Mariana Pahara trenētā valstsvienība sāks 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīru. Latvijas izlase kvalifikācijā spēlēs vienā grupā ar Portugāli, Šveici, Ungāriju, Farēru salām un Andoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!