Foto: DELFI

Latvijas futbola izlase ceturtdien Turcijas pilsētā Konjā aizvada savu septīto spēli 2016. gada Eiropas čempionāta atlasē, A grupas mačā tiekoties ar Turcijas valstsvienību.

Spēle modernajā Konjas arēnā sāksies pulksten 21:45 un portāls "Delfi" piedāvās teksta tiešraidi no stadiona.

Latvijas un Turcijas izlašu ceļi oficiālajos turnīros krustojušies līdz šim trīs reizes, un par visām turkiem ir rūgtas atmiņas. Latvijai tik vēsturiskajā EURO 2004 kvalifikācijas "play off" kārtā 2013. gada rudenī Aleksandra Starkova vadītā valstsvienība Rīgā ar 1:0 pieveica turkus, bet vienīgos vārtus guva pašreizējais izlases menedžeris Māris Verpakovskis. Atbildes spēlē Stambulā Latvijas izlase atspēlējās no 0:2 un nospēlēja 2:2, sensacionāli iekļūstot EURO 2004 finālturnīrā.

Savukārt šī atlases ciklā pēc pirmās spēles Rīgā Turcijai atkal bija rūgtums, jo cīņa noslēdzās 1:1. Turki bija cerējuši Rīgā iegūt trīs punktus un nopietni pacīnīties par tikšanu uz EURO 2016, taču tā vietā tagad Turcija A grupā ir vien ceturtā un ar nelielām iespējām tikt tālāk.

Latvijas futbola izlase gatavošanos spēlei pret Turciju uzsāka svētdien, kad pulcējās Jūrmalā. Pirmajos treniņos komandai gan nebija pievienojušies daži ārzemēs spēlējošie, taču jau šajā nedēļā valstsvienība trenējās pilnā sastāvā. Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars uz šo spēli un maču pret Čehiju (6. septembrī Rīgā) uzaicināja 23 futbolistus, un pēc ilgāka pārtraukuma valstsvienības rindās atkal ir Aleksandrs Cauņa, kuru pēdējos gados nomoka dažādas traumas.

Kā pirms spēles uzsvēra Pahars, iespēja tikt laukumā ir ikvienam, tāpēc spēlētājus, kuri dosies laukumā, viņš nenosauca. Noprotams, ka Paharam sākumsastāvs ir zināms, taču to viņš paziņos tikai pirms spēles. Kā uzsvēra treneris, bažas šobrīd rada vairāku spēlētāju mazā spēļu prakse, tomēr par to treneri neuztraucas un ir izstrādājuši savu spēles plānu. Lai gan Latvijas valstsvienība praktiski ir zaudējusi cerības tikt tālāk un šajā atlases ciklā sešās spēlēs tikusi tikai pie trīs punktiem (trīs neizšķirti), Paharam un Latvijas futbolistiem mačs pret Turciju nebūs nekāda spēku pārbaude un Konjā komanda domās tikai par Latvijas līdzjutēju iepriecināšanu.

Tikmēr Turcijas izlases galvenais treneris Fatihs Terims pirms spēles uzsvēra, ka spēlētājiem nav psiholoģiskas barjeras pret neērto Latviju un Turcija cer tikt pie ātriem vārtiem, kas palīdzēs spēles gaitu novirzīt mājiniekiem labvēlīgā gultnē.

Turcijas izlase pirmo reizi mājas spēli aizvadīs modernajā, 45 000 skatītāju Konjas arēnā, kas oficiāli atvērta tikai 2014. gadā. Turcijas izlase plāno arī turpmāk spēlēt šajā skaistajā stadionā. Sagaidāms, ka stadions būs pārpildīts, jo vēl trešdien uz spēli bija atlikušas daži tūkstoši biļešu.

Spēles nozīmīgumu norāda arī fakts, ka spēli klātienē plāno apmeklēt Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un citas Turcijas augstas amatpersonas.

Četras kārtas pirms EURO 2016 kvalifikācijas beigām A grupā līdere ar 15 punktiem ir Islande, 13 punkti ir Latvijas nākamajai pretiniecei Čehijai, kurai ar 10 un astoņiem punktiem seko Nīderlande un Turcija. Latvijai šajā ciklā ir tikai trīs punkti, bet pēdējā ar vienu neizšķirtu (pret Latviju) ir Kazahstāna.

Latvijas futbola izlases sastāvs:
vārtsargi - Andris Vaņins ("Sion", Šveice), Pāvels Šteinbors (Ammohostas "Nea Salamis", Kipra), Kaspars Ikstens ("Jelgava");

aizsargi - Kaspars Gorkšs (bez kluba), Vitālijs Maksimenko ("Liepāja"), Vitālijs Jagodinskis (Užhorodas "Hoverla", Ukraina), Kaspars Dubra (Borisovas BATE, Baltkrievija), Vladislavs Gabovs (Kelces "Korona", Polija), Gints Freimanis ("Jelgava"), Antons Kurakins ("Hamilton Academica", Skotija);

pussargi - Jānis Ikaunieks ("Metz", Francija), Artūrs Zjuzins (Orenburgas "Gazovik", Krievija), Oļegs Laizāns ("Ventspils"), Aleksandrs Fertovs ("Korona"), Aleksejs Višņakovs, Edgars Jermolajevs, Igors Kozlovs (visi - "Skonto"), Igors Tarasovs (Belastokas "Jagiellonia", Polija), Aleksandrs Cauņa (Maskavas CSKA, Krievija);

uzbrucēji - Deniss Rakels (Krakovas "Cracovia", Polija), Eduards Višņakovs (Hožuvas "Ruch", Polija), Valērijs Šabala ("Club Brugge", Beļģija), Artūrs Karašausks ("Skonto").

Turcijas izlases sastāvs:

vārtsargi - Volkans Babacans ("Medipol Basaksehir"), Fehmi Merts Gunoks ("Bursaspor"), Onurs Receps Kivraks ("Trabzonspor");

aizsargi - Gokhans Gonuls, Seners Ozbajrahs, Caners Erkins (visi - Stambulas "Fenerbahce"), Serdars Azizs, Emre Tašdemirs (abi - "Bursaspor"), Hakans Kadirs Balta, Semihs Kaja (abi - Stambulas "Galatasaray"), Ersans Adems Gulums (Stambulas "Bešiktaš").

pussargi - Jursufs Erdogans, Mehmets Ekici (abi - "Trabzonspor"), Volkans Šens, Alpers Potuks, Mehmets Topals, Ozans Tufans (visi - "Fenerbahce"), Gokhans Tore, Ogužans Ozjakups, Olkajs Sahans (visi - "Bešiktaš"), Hakans Kalhanoglu (Leverkūzenes "Bayer", Vācija), Selčuks Inans, Jasins Oztekins (abi - "Galatasaray"), Arda Turans ("Barcelona", Spānija)

uzbrucēji - Umuts Buluts, Buraks Jilmazs (abi - "Galatasaray"), Mevluts Erdinčs ("Hannover 96", Vācija), Batuhans Karadenizs ("Medicana Sivasspor").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!