Foto: F64
Pagājušās nedēļas nogalē Viļņā notikušajā Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē starp Latvijas un Lietuvas futbola izlasēm Latvijas atbalstītāju sektorā bija redzams kāds karogs, uz kura uzrakstītie skaitļi labi ir labi zināmi labējo radikāļu, galvenokārt neonacistu sabiedrībā.

Latvijas fanu tribīnē blakus karogam "Sarauj, Latvija!" bija manāms arī karogs, uz kura Latvijas krāsās attēlots ģerbonis. Uz karoga baltās līnijas vēstīja divi burti "BU" (visticamāk, piederība fanu kustībai "Barons Ultras"), bet abās sarkanajās pusēs bija skaitļi 14 un 88. Tieši šie skaitļi ir labi zināmi neonacistu aprindās.

Kā liecina internetā atrodamā informācija, 14/ 88 ir kā slēpts sveiciens neonacistiem un citiem labējiem radikāļiem. Skaitlis 14 ir saistīts ar ASV balto nacionālistu līdera un ideologa Deivida Leina 14 vārdus garo frāzi: "We must secure the existence of our people and a future for White children." ("Mums ir pienākums nosargāt mūsu tautas eksistenci šodien un nodrošināt nākotni mūsu baltajiem bērniem"). Savukārt skaitlis 88 ir kodēts sveiciens "Heil Hitler!" (abi cipari tiek kodēti pēc latīņu alfabēta, kur burts "H" ir astotais pēc kārtas). Tik pat ir arī "baušļu" Deivida Leina esejā 14/88.

Pagaidām nav zināms, vai Latvijas Futbola federācijai (LFF) draud kāds sods par Latvijas līdzjutēju rīcību, jo svētdien LFF tā arī nesniedza atbildi uz portāla "Delfi" jautājumiem. LFF preses sekretārs Viktors Sopirins sākotnēji nevarēja komentēt notikušo, jo LFF nebija informēta par šo gadījumu, bet līdz dienas beigām tā arī nesniedza LFF viedokli par notikušo.

FIFA un UEFA jau vairākus gadus aktīvi cīnās pret jebkādu rasisma vai ekstrēmisma izpausmēm spēļu laikos. Latvija līdz šim nav saņēmusi sodus par kādiem ar ekstrēmismu saistītiem starpgadījumiem spēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!