Foto: AFP/Scanpix
Pateicoties diviem Valērijas Šabalas gūtajiem vārtiem, Latvijas futbola izlase otrdien pārbaudes spēlē atguvās no divu vārtu deficīta un nospēlēja neizšķirti 3:3 (0:2) ar Turcijas valstsvienību.

Pēc tam, kad pirmajā puslaikā Latvija zaudēja divus vārtus, otrajā spēles daļā rezultāta deficītu samazināja Edgars Gauračs, bet pēc tam divas reizes savā otrajā mačā valstsvienībā izcēlās 18 gadus vecais Šabala.

Tikmēr Turcijas izlasē pa vieniem vārtiem guva Olsajs Sahans, Selcuks Inans un Veisels Sari.


Turcijas izlase maču sāka aktīvi un jau pirmajās minūtēs Latvijas izlases vārtsargs Pāvels Doroševs apturēja bumbu vien pie vārtu līnijas. Latvijas izlase centās aktīvi cīnīties aizsardzībā, tomēr astotajā minūtē ielaida pirmos vārtus, kad pēc Sanera Erkina iespēles soda laukumā no tuvas distances ar galvu precīzi sita Olsajs Sahans.

Turcijas futbolistiem turpināja piederēt pārsvars arī pēc rezultāta atklāšanas un 22.minūtē Vitālijs Maksimenko pie pašiem vārtiem nogāza Oguzanu Ozjakupu. Latvijas aizsargs saņēma brīdinājumu, bet sekojošo 11 metru soda sitienu realizēja Selcuks Inans, kaut Doroševs uzminēja bumbas lidojuma virzienu, rezultātam kļūstot jau 2:0.

Pēc otrajiem zaudētajiem vārtiem beidzot arī Latvijas izlase sāka veidot bīstamus uzbrukumus. Jau pēc pāris minūtēm Edgars Gauračs ātrajā uzbrukumā no šaura leņķa vien nedaudz raidīja bumbu gar vārtiem. Tomēr arī turki turpināja uzbrukt un Sahans bumbu sita vien pāris centimetrus gar vārtu stabu. Puslaika otrajā pusē Turcijas izlasei turpināja piederēt izteikts pārsvars, bet rezultāts vairs nemainījās. Kopā pirmajā puslaikā Latvijas izlase izveidoja trīs uzbrukumus, kas sekmīga pavērsiena gadījumā varēja novest līdz vārtu guvumam.

Arī otrajā puslaikā Turcijas izlase pārliecinoši turpināja kontrolēt bumbu, bet jau 53.minūtē Latvija samazināja rezultāta deficītu - pretuzbrukumā pēc Aleksandra Fertova piespēles precīzs sitiens izdevās Gauračam, kuram tie bija piektie gūtie vārti valstsvienībā karjerā. Turklāt divas minūtes vēlāk Gauračs arī varēja panākt izlīdzinājumu - viņš izgāja viens pret pretinieku vārtsargu, tomēr šoreiz duelī sekmīgāks bija vārtu vīrs.

59.minūtē pēc "nelaimes gadījuma" Turcijai izdevās atjaunot divu vārtu pārsvaru - tāls Veisela Sari sitiens no Latvijas aizsarga kājas neveiksmīgi ielidoja Doroševa sargātajos vārtos un rezultāts kļuva 1:3.

Latvijas izlase gan nepadevās un 68.minūtē pietuvojās līdz 2:3 pēc "Skonto" komandas trio saspēles - Fertovs piespēlēja Vladislavam Gabovam, kurš tālāk nodeva bumbu Šabalam un viņš savā otrajā mačā valstsvienībā guva pirmos vārtus. Pārliecinoši Latvijas izlases vārtos darbojās arī Doroševs pāris minūtes vēlāk "izvilka" bumbu no vārtu augšējā stūra.

Potenciālie spēles viesi no Latvijas turpināja darboties arvien pārliecinošāk un bīstamā momentā vārtu priekšā nokļuva arī Oļegs Laizāns. Mača beigās ritēja līdzīga cīņa un 81.minūtē atkal laba iespēja radās Mehmetam Ekici, tomēr viņš bumbu raidīja nedaudz garām vārtiem.

Tomēr jau sekojošajā uzbrukumā Latvijas izlasei izdevās rezultātu izlīdzināt - pēc Oļega Laizāna soda sitiena bumbu skaisti vārtos ar galvu ieraidīja Šabala - 3:3. Arī pēdējās minūtēs Latvijas izlase "nenosēdās" aizsardzībā, tomēr Turcija tāpat izveidoja pāris ļoti bīstamus uzbrukumus. Rezultāts gan vairs nemainījās un Latvijas izlase izcīnīja kaujiniecisku neizšķirtu.

Šī abām izlasēm bija atkalredzēšanās kopš 2003.gada, kad Latvijas valstsvienība pēc uzvaras divu spēļu summā pār Turciju ar rezultātu 3:2 kvalificējās 2004.gada Eiropas čempionātam, kas togad norisinājās Portugālē.

Šajā mačā Latvijas izlase turpināja gatavoties nākamajā mēnesī plānotajai Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlei ar Bosniju un Hercegovinu. Pirms tam Latvija piektdien ar rezultātu 1:3 izbraukumā piekāpās Katarai.

Latvijas valstsvienības sastāvā uz Vāciju bija devušies 19 futbolisti. Atšķirībā no spēles pret Kataru šoreiz kopā ar valstsvienību bija arī komandas kapteinis Kaspars Gorkšs, pussargi Vladimirs Kamešs un Aleksejs Višņakovs, kā arī uzbrucējs Edgars Gauračs.

Savukārt vienības sastāvā atkal nebija pussarga Ivana Lukjanova, kurš palicis Rīgā, lai ārstētu savainojumu.

Izlases kandidātu sarakstā šoreiz nebija iekļauti arī vārtsargs Andris Vaņins, pussargs Aleksandrs Cauņa, kā arī uzbrucēji Artjoms Rudņevs un Māris Verpakovskis.

No spēlētājiem, kas devušies uz Dīsburgu, bez iepriekšējas spēļu prakses izlasē bija tikai vārtsargs Artūrs Vaičulis, savukārt aizsargs Vladislavs Gabovs un uzbrucējs Valērijs Šabala izlasē debitēja vien Katarā.

Latvijas izlases duelis ar Bosnijas un Hercegovinas izlasi notiks 7.jūnijā plkst.19.30 "Skonto" stadionā Rīgā. Biļetes uz šo spēli ir pārdošanā visās "Biļešu servisa" kasēs, kā arī internetā.

Latvijas futbola izlases sākumsastāvs spēlē ar Turciju: Pāvels Doroševs, Nauris Bulvītis, Deniss Ivanovs, Kaspars Gorkšs, Vitālijs Maksimenko, Aleksejs Višņakovs, Aleksandrs Fertovs, Oskars Kļava, Alans Sineļņikovs, Jurijs Žigajevs, Edgars Gauračs.

Otrajā puslaikā uz maiņu nāca: Pāvels Mihadjuks, Vladimirs Kamešs, Valērijs Šabala, Vladislavs Gabovs, Oļegs Laizāns,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!