Foto: LETA

Pašreizējā Latvijas futbola izlase, kas piedalījās 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā, prot spēlēt futbolu, žurnālistiem atklājis valstsvienības uzbrucējs Deniss Rakels.

Kā zināms, Latvijas izlase otrdien noslēdza Eiropas čempionāta atlases turnīru, pēdējā spēlē savās mājās ar 0:1 (0:0) piekāpjoties Kazahstānas vienībai.

"Šī Latvijas izlase prot spēlēt futbolu, to šajā atlases ciklā redzēja arī līdzjutēji. Valstsvienība parādīja labu sniegumu vairākās spēlēs, taču duelī pret Kazahstānu tas neizdevās," stāstīja Rakels. "Nospēlējām vāju maču. Varbūt pirmās 20-30 minūtes mūsu izpildījumā bija labākas, varējām kādus vārtus iesist. Taču kopumā šī spēle bija uz neizšķirtu, kur viena kļūda visu izšķīra. Zaudējām svarīgu dueli."

Neviena no abām komandām šajā atlases turnīrā pirms šī dueļa nebija izcīnījusi panākumu, Latvijai piecas reizes cīnoties neizšķirti, bet Kazahstānai - divreiz. Šis bija pirmais panākums Kazahstānai šajā kvalifikācijas turnīrā.

"Mums šajā ciklā šī bija pirmā spēle, kur spēlējām kā pirmais numurs. Nebijām šim mačam gatavi, jo visā atlases ciklā esam spēlējuši kā otrais numurs," norādīja Rakels. "Kazahstāna ir laba līmeņa komanda, tāpēc viņu spēle nebija pārsteigums. Arī Kazahstāna māk spēlēt futbolu. Zaudēt pēdējā spēlē savā laukumā nav diez ko patīkami."

Pēc desmit kārtām kvalifikācijas sacensību A apakšgrupā ar 22 punktiem uzvarēja Čehija, bet 20 punktus iekrāja Islande. Abas izlases iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Šīm vienībām ar 18 punktiem sekoja Turcija, kurai piecus punktus zaudēja Nīderlande. Savukārt Kazahstāna un Latvija iekrāja pa pieciem punktiem, ieņemot attiecīgi piekto un sesto vietu.

"Ja šodien būtu uzvarējuši, kvalifikācijas ciklu varētu vērtēt kā normālu, taču nu esam zaudējuši svarīgā spēlē. Pēdējā vieta apakšgrupā - vajag padomāt, kā spēlēt labāk, un nākamajā ciklā parādīt labāku sniegumu," pauda uzbrucējs. "Neesam brazīlieši, esam Latvija. Līdz ar to mums katrs pretinieks ir stiprs. Ar noskaņošanos spēlei pret jebkuru pretinieku nevajadzētu būt problēmai."

Rakels aizvadītajā ciklā nospēlēja visas desmit spēles, katrā no tām aizvadot pilnu maču.

"Grūti teikt, ko šis turnīrs būs devis manai izaugsmei. Domāju, tas nāks par labu. Gribētos domāt, ka pa šo laiku esmu progresējis un sasniedzis citu līmeni, bet to lai vērtē treneri un līdzjutēji," minēja uzbrucējs, kurš ikdienā pārstāv Polijas augstākās līgas komandu Krakovas "Cracovia". Šīs sezonas 12 mačos Rakels guvis jau četrus vārtus. "Tagad jāsāk domāt tikai par gaitām klubā, jo svētdien mums ir svarīga spēle pret sīvāko pretinieci kopvērtējuma tabulā Varšavas "Legia"."

Pēc divu apļu grupu turnīra Eiropas čempionāta finālsacensībās iekļuva katras grupas divas labākās komandas un labākā no trešajā vietā palikušajām izlasēm. Pārējās astoņas trešo vietu ieguvējas spēkosies "play-off" pāros par četrām atlikušajām ceļazīmēm.

Finālturnīram kvalificējušās Anglija, Čehija, Islande, Austrija, Ziemeļīrija, Spānija, Šveice, Itālija, Beļģija, Vācija, Polija, Krievija, Portugāle, Rumānija, Horvātija, Velsa, Albānija, Slovākija un Turcija, kā arī mājiniece Francija.

Savukārt pārspēlēs par iekļūšanu finālturnīrā sacentīsies Ungārija, Norvēģija, Ukraina, Dānija, Zviedrija, Īrija, Slovēnija, kā arī Bosnija un Hercegovina.

Eiropas čempionāta finālturnīrs 2016.gadā Francijā būs pirmais, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases.

Pēc gada Latvija uzsāks cīņu par ceļazīmi uz 2018.gada Pasaules kausa finālturnīru Krievijā. Latvija Pasaules kausa kvalifikācijā ielozēta vienā grupā ar Portugāli, Šveici, Ungāriju, Farēru salām un Andoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!